Hlavní obsah

Rok pro dobro: Nadační fond Umění doprovázet pomáhá lidem na poslední cestě

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Umírání, smrt. To jsou slova, která se říkají tak těžce a je za nimi tolik emocí, že se jim snaží většina lidí vyhnout. Jak ale pomoci těm, kteří se rozhodli ulehčit svým blízkým jejich poslední čas a na této cestě je doprovázet?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Smrt a umírání je hodně tabuizované téma. Pro většinu lidí je plné emocí, strachu a možná i pocitu, že by ho nezvládli se svými blízkými sdílet a zařídit vše potřebné k tomu, aby mohl nemocný zemřít v rodinném kruhu, jak by si většina lidí přála.

V posledních letech se to naštěstí už mění a roste počet mobilních hospiců, ale také rodin, které se rozhodly nemocnému maximálně ulehčit jeho poslední cestu, doprovodit ho na ní a zařídit, aby to nebyla doba plná bolesti a strachu, ale spíš důstojný a mnohdy i překvapivě klidný čas pro nemocného a v dobrém slova smyslu nezapomenutelný zážitek pro blízké. A právě Nadační fond Umění doprovázet se snaží hospicům i rodinám pomáhat už osmnáct let.

Foto: Archiv Nadačního fondu Umění doprovázet

Předání daru z Nadačního fondu Umění doprovázet vždy probíhá osobně. Podobně to bylo i v případě příspěvku pro Hospic sv. Zdislavy v LiberciFoto: Archiv Nadačního fondu Umění doprovázet

Jak pomáhá Nadační fond Umění doprovázet

Nadační fond Umění doprovázet založili manželé Harákovi v červenci roku 2006 a v průběhu svého trvání poskytl českým hospicům už víc než 6,1 milionu korun. Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců provozuje fond na telefonním čísle 604 414 346 poradenskou linku pro těžce nemocné, jejich rodiny a blízké. Funguje pro celou republiku a poskytuje kvalitní informace důležité pro řešení situace, v níž se těžce nemocní nebo jejich blízcí ocitli.

V roce 2018 otevřel fond pro pečující rodiny na Rakovnicku také půjčovnu kompenzačních pomůcek. Od roku 2009 je členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců a od roku 2012 držitelem Známky kvality udělenou Fórem dárců.

Základní program fondu Umění doprovázet

  • Podpora lůžkových a domácích hospiců z celé ČR v průběžném grantovém programu.
  • Získávání finančních a materiálních prostředků pro hospice s cílem maximálně zmírnit utrpení umírajících.
  • Zlepšení podmínek pro důstojný konec života.
  • Budování povědomí pro pečující rodiny a veřejnost o možnostech péče.
  • Zapůjčení kompenzačních pomůcek.

Půjčovna kompenzačních pomůcek

Pro zajištění maximálního možného komfortu a kvality života jsou pro nemocného i kompenzační pomůcky. Pomáhají při předcházení různých komplikací, jako jsou proleženiny, dušnost, bolest a další, ale zároveň přispívají ke zvýšení samostatnosti pacienta. Lze si zapůjčit například polohovací lůžka, antidekubitní matrace, kyslíkové koncentrátory, toaletní a invalidní vozíky, chodítka a další.

Za půjčení pomůcek si účtují minimální poplatek, který pokrývá režijní náklady na pomůcku (při zapůjčení složíte zálohu, která vám bude po vrácení nepoškozené a udržované pomůcky vyplacena zpět). Pomůcku je možné objednat telefonicky na čísle 605 071 663. Po domluvě je možné ji vyzvednout na adrese Havlíčkova 1155, Nové Strašecí, v případě potřeby vám ji dovezou – podrobnosti najdete na jejich webových stránkách.

Foto: Archiv Nadačního fondu Umění doprovázet

Příspěvky jsou určené i na úhradu léků a potřebného vybavení, které pomůže nemocným především vyrovnat se s bolestí. Na snímku předávání daru Domácímu hospici Athelas v PískuFoto: Archiv Nadačního fondu Umění doprovázet

Poradenská linka pro těžce nemocné, jejich rodiny a blízké

Poradna poskytuje informace o dostupnosti hospicové paliativní péče v místě bydliště klienta, podmínkách pro péči o rodinného příslušníka doma, možnosti zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek, sociálních dávkách a příspěvcích. Poradenství je poskytováno zdarma a anonymně klientům z celé ČR.

Pracovníky poradny můžete v případě potřeby kontaktovat na mobilním telefonu 604 414 346 nebo pomocí elektronické pošty poradna@umenidoprovazet.cz.

Jak můžete nadační fond podpořit?

Podpořit činnost Nadačního fondu Umění doprovázet můžete finančním příspěvkem na bankovní účet 0397915339/0800 nebo sbírkový účet 94-0397915339/0800.

Pomoci můžete i odesláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS PROHOSPICE 30 nebo 60 nebo 90 nebo 190 na telefonní číslo 87 777.

Pokud se rozhodnete pro dlouhodobou podporu, pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS TRV PROHOSPICE 30 nebo 60 nebo 90 nebo 190 na telefonní číslo 87 777. Více na Umenidoprovazet.

Reference těch, kterým Nadační fond Umění doprovázet pomáhá

Bohumila Urbanová, ředitelka Domácího hospice Nablízku v Lysé nad Labem:

„Dlouhodobá péče o nevyléčitelně nemocného v domácím prostředí je pro pečující rodiny vyčerpávající nejen po psychické a fyzické stránce, ale často i po stránce ekonomické. Díky daru Nadačního fondu Umění doprovázet můžeme pořídit některé pomůcky, které používáme pro polohování klienta, např. polohovací polštáře, podložní antidekubitní polohovací kola či polohovací podložky dolních končetin a podobně.“

Denaé Rufer, ředitelka Domácího hospice Srdcem v Kolíně:

„K tomu, abychom byli schopni zajistit důstojný odchod nevyléčitelně nemocných v domácím prostředí, potřebujeme nutně přístroje a zdravotnické pomůcky, například kyslíkový koncentrátor, který slouží zejména pacientům s dýchacími potížemi. Díky daru Nadačního fondu Umění doprovázet můžeme vybavení našeho mobilního hospice rozšířit o další koncentrátor kyslíku, který umožní pacientům trpícím dušností zůstat doma ve svém prostředí až do konce života.“

Daniela Nechvátalová, ředitelka Domácího hospice Athelas v Písku:

„Jedním z našich základních cílů je zajistit, aby naši pacienti za žádných okolností netrpěli nesnesitelnými bolestmi a nebyli zatěžováni dalšími nepříjemnými symptomy, které se pojí s terminální fází onemocnění. To jsme schopni zajistit s pomocí léků, převážně opiátů a dalšího speciálního zdravotního materiálu potřebného k šetrné péči. Nicméně většina těchto léků není plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění a pacient si je musí částečně či plně hradit, což je pro pečující rodinu často velmi nákladné. Snažíme se proto na léky shánět finanční dary a mít je pro naše pacienty zdarma. Nadační fond Umění doprovázet nám právě s hrazením těchto léků pomohl.“

Michaela Čeřovská, ředitelka Domácího hospice Sdílení v Telči:

„Naše mobilní hospicová péče pomáhá každoročně více než 100 rodinám, které se chtějí postarat o svého blízkého umírajícího v jeho domácím prostředí. K tomu však potřebujeme zejména dostatek léků a zdravotnického materiálu, cena u většiny ale značně převyšuje úhradu od zdravotních pojišťoven, takže jsme rádi za jakoukoli pomoc, která nám tuto nelehkou situaci pomáhá řešit. Dar Nadačního fondu Umění doprovázet nám pokryje téměř 2/3 měsíčních nákladů na tyto léky a další zdravotnický materiál.“

Alena Votavová, ředitelka Hospice Sv. Jiří v Chebu:

„Manželům Harákovým z Nadačního fondu Umění doprovázet děkujeme za návštěvu, popovídání, sdílení a za finanční dar v hodnotě 18 000 Kč na nákup lineárního dávkovače, který nám pomůže při léčbě bolesti u nevyléčitelně nemocných v domácím prostředí.“

Načítám