Hlavní obsah

Přibývá žen alkoholiček a zvyšuje se věk lidí závislých na drogách. Pomáhá jim neziskovka Magdaléna

Foto: Archiv Magdalény o.p.s.

Foto: Archiv Magdalény o.p.s.

Překonat závislost a vrátit se zpět do života je zatraceně těžká věc. V rámci projektu Rok pro dobro vám představujeme neziskovku Magdalénu. Pomáhá překonávat závislost na lécích, alkoholu i drogách. Nabízí poradenství pro veřejnost i ambulantní nebo pobytovou léčbu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Magdaléna o.p.s. (obecně prospěšná společnost) je jednou z nejstarších neziskových organizací u nás, byla založena v roce 1997. Zajišťuje pomoc všem, kteří se potýkají se závislostí, ať už na lécích, alkoholu, nebo tvrdých drogách.

„Pokrýváme veškerou adiktologickou oblast služeb, to znamená od prevence přes snižování rizik (tzv. harm reduction) až po samotnou léčbu. Důraz dáváme především na preventivní programy ve školách či na festivalech a také na léčbu,“ říká na úvod Šárka Slavíková Klímová, PR manažerka Magdalény. Záběr má tato neziskovka opravdu široký, pojďme si ji představit.

Prevence: Osvěta na školách

Velký důraz kladou v Magdaléně na osvětu a prevenci. Zaměřují se na spolupráci se školami, především ve Středočeském kraji a v Praze. „Aby byla prevence účinná, je nutné pracovat se žáky ještě před tím, než získají s návykovými látkami zkušenost. Z našich poznatků to může být už ve čtvrté třídě,“ říká Aneta Zápotocká, odborná ředitelka prevence a vzdělávání. Věnují se i vzdělávání odborníků a veřejnosti. Častým tématem workshopů je pak digitální závislost a téma nových návykových látek (kratom, nikotinové sáčky, jednorázové elektronické cigarety a nové kanabinoidy).

Zakladatelkou Magdalény o. p. s. je Marie Kaplanová (1928-2014). S manželem vychovali deset dětí a u třech z nich řešili drogovou závislost. Za komunismu byli většinou takoví lidé vyloučeni ze školy nebo práce a uklizeni do psychiatrické léčebny. Po těchto zkušenostech se po revoluci Marie Kaplanová rozhodla založit Magdalénu, jakožto místo poskytující komplexní péči o drogově závislé.

Léčba, ambulance i poradenství

Magdaléna provozuje tři adiktologické ambulance. „Do Příbrami, Berouna nebo Prahy mohou klienti jen docházet, jejich stávající život to nijak nenarušuje,“ vysvětluje Šárka Slavíková Klímová. Jaké závislosti řeší nejčastěji? „Dochází k nám hodně lidí s alkoholovou závislostí, v narůstající míře jsou to bohužel ženy. Pak jsou to závislosti na nelegálních látkách,“ dodává. V ambulancích pracují i s rodinami závislých lidí, můžete je kontaktovat i v případě, chcete-li konzultovat stav někoho z vašich blízkých.

Léčba v terapeutické komunitě

Magdaléna nabízí také pobytovou léčbu na Včelníku, blízko Mníšku pod Brdy. Jde o zařízení, které poskytuje léčebný pobyt všem, již se chtějí dostat ze závislosti a vrátit se do normálního života.

„Pobyt v terapeutické komunitě trvá zhruba 14 měsíců. Klienti zde bydlí a pracují sami na sobě. Program je komplexní a skládá se z individuálních, skupinových i pracovních terapií. Mají daný program dne, starají se o chod celého areálu i o farmu a sami si vaří i uklízí. Získávají tím pracovní návyky, sebevědomí a zodpovědnost. Konkrétně péče o zvířata jim pak dodává pocit sebedůvěry,“ popisuje Šárka Slavíková Klímová.

„Chodí k nám totiž lidé, kteří zklamali sami sebe i okolí. Je velmi těžké sebedůvěru vystavět zpět, ale je to nezbytné, aby měli sílu se znovu postavit na nohy a najít v životě smysl i bez závislosti. Podle našich statistik to zvládne 7 klientů z 10,“ dodává. Proto je pobyt tak dlouhý a pracuje se i s rodinou, aby dali vztahům druhou šanci. „Když rodina spolupracuje, je to pro klienta velmi motivační.“ V Praze pak funguje pro klienty po léčbě doléčovací centrum.

Nabízí i program CHRPA, který se zaměřuje na klienty, již se kromě závislosti potýkají i s přidruženým psychickým onemocněním (např. bipolární porucha, schizofrenie). „Před patnácti lety byl průměrný věk v terapeutické komunitě 25, dnes je to 35 let. Delší doba užívání návykových látek má za následek nejen horší zdravotní stav klientů, rozbité vztahy, ale také se více podepíše na jejich psychice. Je pak potřeba pracovat s jejich duševním onemocněním i se závislostí,“ popisuje Markéta Dolejší, odborná ředitelka léčebných programů na Magdaléně.

  • Aby mohl klient pobytovou léčbu zahájit, musí být „čistý“. Tedy střízlivý a bez drog.
  • Pobyt je zčásti hrazen, druhou část tvoří spoluúčast. Klient platí náklady na pobyt a stravu, což v současnosti činí kolem 10 000 korun na měsíc.

Magdaléna na festivalech

Součástí osvěty je i program Magdaléna na festivalech. Jejich stánek můžete potkat na různých akcích po Středočeském kraji. Snaží se informovat o nových typech drog a často je tento záchytný bod prvním místem, kde může člověk svoji závislost, nebo svých blízkých, konzultovat. Součástí je také testování zbytkového alkoholu.

  • Programy snižování rizik: Magdaléna provozuje terénní program na Berounsku, Příbramsku a Benešovsku a dvě kontaktní centra v Příbrami a Benešově. Klientům poskytuje poradenství, možnost testování na infekční onemocnění (nabídka platí i pro veřejnost), odběr použitých stříkaček a také základní zdravotní a potravinový servis. Už několik let také působí na festivalech, které činí bezpečnější.

Jak můžete pomoci vy:

Přispějte na chod Magdalény o.p.s., jejíž provoz stojí několik desítek milionů korun. Vámi zvolenou částku zasílejte na číslo účtu: 388061319/0800.

Pomáhat může kdokoliv: „Moc rádi spolupracujeme s dobrovolníky. Snažíme se, aby nám pomáhali tím, co je baví. Když máte v oblibě fotografování, rádi vás využijeme na focení našich kulturních akcí nebo nafocení areálu našich poboček,“ dodává Šárka Slavíková Klímová. Více informací najdete na webových stránkách Magdalény.

Foto: Magdaléna, o.p.s.

Nebo využijte k příspěvku QR kódFoto: Magdaléna, o.p.s.

Načítám