Hlavní obsah

Houslista Jaroslav Svěcený: Pomoc ostatním je samozřejmost, je to mojí součástí

Foto: foto: Jadran Šetlík / Archiv Jaroslava Svěceného

Foto: foto: Jadran Šetlík / Archiv Jaroslava Svěceného

Rok pro dobro je akce, díky které vás chceme seznámit s méně známými a velmi potřebnými charitativními organizacemi a motivovat vás k jejich podpoře. Naším cílem je i ukázat známé osobnosti, které jdou příkladem, i když o tom moc nemluví. Jednou z nich je houslista Jaroslav Svěcený.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nadační fond Umění doprovázet se snaží, aby nebyly poslední chvíle lidí na tomhle světě ani pro ně, ani pro jejich okolí utrpením. Dělají to formou podpory lůžkových i mobilních hospiců. Peníze, které takto rozdělují, pocházejí od dárců i z pořádání charitativních akcí. V případě tohoto nadačního fondu obě skupiny již dlouhá léta propojuje jedno jméno – jde o známého houslistu Jaroslava Svěceného, kterému pomoc potřebným rozhodně není cizí.

Podporujete různé nadace a charitativní projekty – proč jste se k tomu rozhodl a jak si vybíráte ty, kterým pomůžete?

Považuji to za nedílnou součást mého života, mého srdce… V životě je to tak, že člověk pomáhá a někdy také pomoc potřebuje. A jak si je vybírám? Je to vždy o lidech, o jakési chemii mezilidských vztahů. Vznikají z toho dlouhodobá přátelství, krásný pocit, že člověk není na světě sám.

Návštěva hospice vám pořádně zamíchá pořadím na žebříčku hodnot.

Kdy jste se rozhodl pro pomoc Nadačnímu fondu Umění doprovázet, čím vás zaujal?

Je to už 16 let, co jsme se setkali s Haničkou Harákovou. Ona je tak trochu přírodní úkaz – je to dáma, jejíž součástí je dobro. Má v sobě energii, která pomáhá, a k tomu všemu dokáže svojí pílí a inteligencí věci realizovat. Nadační fond Umění doprovázet pomáhá hospicům, což není vůbec jednoduché téma. V souvislosti s jejich zaměřením si intenzivně uvědomíte, co obnáší životní úsečka nás všech – i to, že jsme na tomto světě jenom na návštěvě. Myslím, že připustit si mantinely vlastního já je v podstatě moje cesta k Nadačnímu fondu Umění doprovázet.

Foto: Archiv Jaroslava Svěceného

Houslista Jaroslav Svěcený podporuje nadační fond nejen finančně, ale i tím, že je součástí charitativních koncertů, které fond pořádáFoto: Archiv Jaroslava Svěceného

V rámci této pomoci vystupujete nejen na koncertech a přispíváte finančně, ale mnohá hospicová zařízení jste i osobně navštívil a klientům zahrál. Změnila tato osobní zkušenost nějak váš pohled na odcházení, na smrtelnost člověka?

Poprvé jsem navštívil a také hrál v Hospici sv. Štěpána v Litoměřicích. To už je spousta let a od té doby takových míst přibylo, včetně Hospice na Sv. Kopečku u Olomouce, Liberci, na Vysočině atd. A musím potvrdit, že tato zkušenost změnila můj pohled absolutně. Je to reálný svět bytí – na rozdíl od sociálních sítí a mnohdy zcela nesmyslné elektronizace našich životů a posunu k virtuálnímu světu. Ale uvědomíte si, že tenhle moderní svět život duše opravdu neřeší. Návštěva hospice vám pořádně zamíchá pořadím na žebříčku hodnot.

Tenhle moderní svět neřeší život duše.

Váš život, to je hudba a ta je naštěstí nesmrtelná. Na co se mohou posluchači v nejbližší době těšit, jaké koncerty plánujete?

Mám za sebou letní sezonu v podobě festivalů Klášterecké hudební prameny na zámku v Klášterci nad Ohří, Jihočeské Nové Hrady, včetně závěrečného koncertu v poutním kostele v Dobré Vodě a Festival hudby Zámek Dobříš. V nejbližší době se moc těším na 8. září do Louňovic, rodiště barokního skladatele J. D. Zelenky. Můj koncert bude na podporu obnovy tamních varhan. 13. září zase do Vrchlabí, kde budu hrát Vivaldiho Čtvero ročních dob u obrazu hraběte Václava Morzina, kterému Vivaldi tento kus věnoval. Čtvrtého října mne čeká 1. ročník festivalu hudby a architektury v rodném Hradci Králové. A těším se na zahraniční zájezdy po Evropě a Jižní Americe.

A samozřejmě musím zmínit i můj benefiční koncert pro Nadační fond Umění doprovázet, který se uskuteční 2. prosince v Tereziánském sále Břevnovského kláštera. Letos máme již 10. ročník a výtěžek jde pravidelně právě ve prospěch hospiců.

Foto: foto: Jadran Šetlík / Archiv Jaroslava Svěceného

Jaroslav Svěcený přiznává, že osobní zkušenost s klienty hospiců zcela přeházela jeho žebříček hodnotFoto: foto: Jadran Šetlík / Archiv Jaroslava Svěceného

Tak to je opravdu náročný program. Máte kromě koncertování v létě čas i na odpočinek, čeká vás nějaká dovolená?

Byl jsem sice už pár dnů ve Švýcarsku, ale kratší dovolená u moře mě teprve čeká. Moc se na ni těším. Víte, v průběhu roku najezdím okolo 80 tisíc kilometrů, takže jsem rád, že na dovolené mohu být na jednom místě. Budu samozřejmě také v Hradci Králové, kde žije moje 90letá maminka. Všem, co dočetli až sem, přeji hodně zdraví a štěstí a budu se těšit na viděnou třeba někde na koncertě.

Jak můžete pomoci i vy?

Na č. ú.0397915339/0800 nebo zasláním SMS ve tvaru: DMS PROHOSPICE 30 nebo DMS PROHOSPICE 60 či DMS PROHOSPICE 90 nebo DMS PROHOSPICE 190 na telefonní číslo 87 777.

Cena DMS je 30 nebo 60 či 90 nebo 190 Kč, NF Umění doprovázet obdrží 29 nebo 59 či 89 nebo 189 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz.

Načítám