Hlavní obsah

Terezčin příběh: Jak malá bojovnice porazila rakovinu, která se jí několikrát vrátila

Foto: Archiv - Dortem proti rakovině

Foto: Archiv - Dortem proti rakovině

„Dovolte nám představit Terezku… Mohla by to být holčička jako každá jiná, ale bohužel není. Je silnější a statečnější než jakékoliv jiné dítě, které jsem kdy poznal,“ seznamuje nás s hrdinkou tohoto článku Jiří Zahradník, zakladatel projektu Dortem proti rakovině. „Dnes je jí už osm let, ale tenhle příběh se začal psát daleko dřív.“

Článek

Terezka se narodila v roce 2016 jako zdravé miminko. Ale v roce 2018 jí lékaři diagnostikovali ALL (akutní lymfoblastickou leukemii), což je nejčastější malignita v dětském věku – tvoří 80 % všech leukemií a 25 % dětských nádorů.

Jedna rána za druhou

Začal koloběh vyšetření a první léčba. Když se zdálo vše v pořádku, přišla další rána – v roce 2021 se leukemie vrátila. A tak nastal koloběh číslo dva – stejné obavy, stejné nervy, stejné starosti, stejné bolesti. A pak opět přišla úleva. Jenže v roce 2023 při kontrole zjistili lékaři u Terezky další vzplanutí choroby. Kdy už tohle skončí?

Tatínek Honza je s Terezkou v nemocnici každý den a naplno se o ni stará. Co bude dál? Čeká Terezku transplantace kostní dřeně? Chemoterapie? Ale lékaři tentokrát nabízejí možnost zkusit novou metodu CAR-T – a nebyla by potřeba ani transplantace, ani chemoterapie. Honza se dohodl s Terezkou, že to zkusí. A tak v září 2023 dostává nemocná holčička geneticky upravené bílé krvinky. (Byly poslány do laboratoře v USA, tam upraveny a odeslány zpět.) Po aplikaci této léčby je vidět velký pokrok a Terezka přímo rozkvétá před očima.

CAR-T léčba

Tato léčba využívá vlastní T-lymfocyty pacienta, které jsou v laboratoři geneticky upraveny. Je do nich vložena genetická informace pro receptor CAR (= chimérický antigenní receptor), který je uměle vytvořený a specificky rozpoznává antigen na povrchu nádorových buněk pacienta a účinněji aktivuje T-lymfocyty.

Terezka znovu objevuje svět

Letos v červnu měla Terezka osmé narozeniny a oslavu pro ni spolu s tatínkem uspořádal právě spolek Dortem proti rakovině. Samozřejmě na ní nechyběl dort ani spousta krásných dárků, maskoti, skákací hrad, květiny… Ale nejdůležitější je zdraví. Holčička teprve teď doopravdy poznává svět okolo sebe, protože až dosud pro ni kvůli nemoci a léčbě platilo množství zákazů a omezení. Nesměla mezi kamarády do školky ani školy, nesměla si s nimi hrát, aby se nenakazila, byť třeba jen rýmou, protože i běžná infekce by mohla způsobit návrat zhoubné nemoci. Dnes je tato věčně usměvavá holčička plná elánu, ráda vyrábí, maluje, stará se o zvířátka a baví ji množství dalších aktivit. A konečně může všechno tohle dělat také s kamarády.

Když zůstane jen jeden rodič, vše je těžší

Maminka, kterou by Terezka potřebovala, bohužel celou závažnou situaci psychicky nezvládla a s rodinou nežije. Avšak v tatínku Honzovi má statečná dívka obrovskou podporu a může se na něj kdykoliv spolehnout. „Je to jeden ze stovek příběhů, se kterými se díky projektu Dortem proti rakovině setkáváme,“ vypráví Jiří Zahradník. „Od září, co se s rodinou známe, jsme je díky Padera Fight Night a Clash of the Stars (organizace bojových sportů, pozn. red.) mohli podpořit částkou přes 120 tisíc korun.“

Tatínek peníze využívá na péči o Terezku, úpravu bydlení a plnění jejích přání, jako je například vytoužená cesta k moři. „Společně se také snažíme zlepšit možnost žití u nich doma, a proto bychom rádi zrekonstruovali interiér jejich domečku. Jedná se o novou kuchyň a podlahu a také místo pro tatínka Honzu, který si to za svou péči doopravdy zaslouží,“ říká Jiří Zahradník. Chcete Terezku podpořit anebo pomoci s rekonstrukcí? Pak neváhejte a ozvěte se spolku Dortem proti rakovině, který pomáhá onkologicky nemocným dětem a jejich rodinám.

  • Máte onkologické onemocnění a potřebujete pomoci splnit přání nebo na to prostě jen nechcete být sami? Ozvat se můžete i vy.

Dortem proti rakovině: Jak a kde můžete pomoct

  • Zajděte si na dobrý kousek dortu, chutné jídlo nebo osvěžující drink. Partnerské podniky, které se do pomoci zapojily, najdete zde.
  • Přispět můžete libovolnou částkou na transparentní účet 2902058745/2010 vedený u FIO banky, z něhož jsou podporovány děti a jejich rodiny.
  • Nebo na provozní účet projektu Dortem proti rakovině 2902058729/2010 vedený u FIO banky. Tento účet je určen na provoz projektu.
  • ​Zaslat můžete také věcný dar, který potěší děti v nemocnici: hračky, powerbanky, sluchátka, výtvarné potřeby, deskové hry, PlayStation nebo Xbox i oblečení.
  • Také si lze nastavit pravidelný dar v hodnotě 50 Kč, 100 Kč nebo 500 Kč po dobu 6 měsíců. Tuto volbu můžete kdykoliv zrušit.
  • Máte-li sami zájem o tuto formu podpory, pište na info@dortemprotirakovine.cz.
Související témata:
Akutní lymfoblastická leukémie

Načítám