Hlavní obsah

Dortem proti rakovině. Příběh Jiřího Zahradníka, který je plný odhodlání, naděje a lidskosti

Foto: Dortem proti rakovině

Foto: Dortem proti rakovině

Příběh Jiřího Zahradníka je inspirativní příklad toho, jak se z těžké životní události může stát hnací síla pro pomoc druhým. Jeho odhodlání, optimismus a laskavost ukazují, že i v těch nejtěžších chvílích můžeme najít sílu a naději.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Život Jiřího Zahradníka, 41letého muže z Prahy, se v roce 2013 rázem proměnil v boj o přežití. Diagnóza rakoviny ledviny ho vrhla do náročného zápasu s těžkou nemocí, která s sebou přinesla fyzickou i psychickou zátěž. „V dubnu 2013 jsem se vrátil z Anglie, kde jsem tehdy žil, na krátký pobyt do Čech. Začaly mě trápit bolesti zad, které se postupně zhoršovaly. Po vyšetření přišla zdrcující zpráva - rakovina ledviny. Bylo to jako blesk z čistého nebe,“ popisuje těžké chvíle po sdělení diagnózy.

Následovala operace a náročná léčba, která ho fyzicky i psychicky vyčerpala. V těžkých chvílích mu ale nesmírně pomohla podpora rodiny a přátel. „Naštěstí jsem měl kolem sebe skvělé lidi, již mi pomohli překonat to nejtěžší,“ říká s vděčností.

Rakovina nikdy nespí

I když se zdálo, že boj s rakovinou je u konce, v roce 2019 přišla další rána - nádor se objevil znovu. Jiří podstoupil další operaci. „Věděl jsem, že se nevzdám. Budu bojovat za sebe i ty ostatní,“ svěřuje se.

Během pobytů v nemocnici se setkal s dětskými pacienty zápolícími s rakovinou. Jejich osudy ho hluboce zasáhly a inspirovaly k založení projektu Dortem proti rakovině. „Když jsem viděl ty malé bojovníky, jak se kolikrát s úsměvem perou s těžkou nemocí a jsou daleko silnější než my dospělí, věděl jsem, že musím něco dělat. Chtěl jsem jim pomoct a aspoň trochu jim zpříjemnit pobyt v nemocnici,“ vysvětluje Jiří motivaci k založení spolku Dortem proti rakovině.

Foto: Dortem proti rakovině

Výtěžek jde na pomoc dětským onkologickým pacientům a jejich rodinám Foto: Dortem proti rakovině

České kavárny pomáhají nemocným dětem

Princip pomoci je prostý, ale krásný ve své jednoduchosti. Jiří Zahradník spolupracuje s kavárnami, pekárnami a restauracemi, které prodávají dortíky, sušenky, koláče a další produkty. Výtěžek z prodeje pak putuje na pomoc a splněná přání dětem s onkologickým onemocněním a jejich rodinám. Každý sladký kousek tak přináší radost a naději do těžkých životů.

Projekt Dortem proti rakovině se stal velkým úspěchem. Za krátkou dobu se Jiřímu podařilo předat dárky dětem a splnit přání v hodnotě několika statisíců korun. Kromě finanční pomoci projekt dětem přináší i radost a úsměv, což je v těžkých chvílích nesmírně důležité. „Je neuvěřitelné, jak moc lidí se do projektu zapojilo a jak štědří a empatičtí jsou. Jsem nesmírně vděčný za veškerou podporu,“ říká s dojetím.

Plány do budoucna jsou ambiciózní a plné naděje. Jiří chce rozšířit projekt do co nejvíce kaváren a restaurací po celé České republice a dále pomáhat dětem s rakovinou a jejich rodinám. „Věřím, že s pomocí laskavých lidí, ale i firem, které se zapojí, můžeme dělat svět lepším místem. I malý kousek dobra se může rozrůst v něco velkého a změnit životy mnoha lidí,“ dodává s nadějí Jiří Zahradník.

Foto: Dortem proti rakovině

Pomoct můžete i vy a ještě si pochutnáteFoto: Dortem proti rakovině

Kde můžete přispět

  • Zajděte si na dobrý kousek dortu nebo pokrm či drink, kterým se daný podnik rozhodl pomoci. Partnerské podniky najdete zde.
  • Přispět můžete finančně libovolnou částkou na transparentní účet 2902058745/2010 vedený u FIO banky, z něhož jsou podporovány děti a jejich rodiny.
  • Nebo na provozní účet projektu Dortem proti rakovině 2902058729/2010 vedený u FIO banky. Tento účet je určen na provoz celého projektu.
  • ​Zaslat můžete také věcný dar, který společně s dalšími předáme dětem v nemocnicích. Co nemocné děti potřebují? Hračky, powerbanky, sluchátka, výtvarné potřeby, deskové hry, PlayStation nebo Xbox i oblečení.
  • Pokud máte zájem o tuto formu podpory, pište na info@dortemprotirakovine.cz.
  • Také si můžete nastavit pravidelný dar v hodnotě 50 Kč, 100 Kč nebo 500 Kč po dobu 6 měsíců. Samozřejmě tuto volbu můžete kdykoliv zrušit.

Načítám