Hlavní obsah

Podzimní únava vás nedostane! Místo vonné svíčky zkuste vykuřování a pěnu do koupele nahraďte medem

Foto: NXTLVLSTCK, Shutterstock.com

Foto: NXTLVLSTCK, Shutterstock.com

S ubýváním slunečního svitu leckoho přepadne podzimní únava či splín, jiný začíná být ve stresu z blížících se vánočních svátků a konce roku. To, že se brzy stmívá, vezměte jako příležitost a využijte tento čas na milé rituály pro lepší pohodu. A nemusíte být čarodějky, abyste je mohly provádět!

Článek

Wellness rituály a seberozvoj jsou v dnešní době často úzce provázané s astrologií a ezoterikou. Není nutné se na toto pojetí dívat skrz prsty – můžete to klidně brát jako zajímavý relax a zábavu.

Například není nic neobvyklého řídit se v životě fázemi Měsíce a zálibu v tom nachází stále víc lidí. A vykuřování? To je starodávný rituální způsob očisty prostoru, má dezinfekční i aromaterapeutické účinky, a pokud čerpáte potěšení z vonných svíček nebo vánočních františků či z purpury, vykuřování vám bude blízké. Následující snadné a příjemné rituály vám pomohou navodit lepší náladu a harmonii. Stres, únava ani negativní energie nebudou mít tento podzim šanci.

Vykuřování: rituál pro klid domova

Chcete se doma cítit co nejlépe a potřebujete vyhnat únavu a zároveň uklidnit přetíženou mysl? K tomu vám krásně poslouží velmi jednoduchý rituál se „svatými“ dřívky palo santo, která pocházejí z několika druhů jihoamerických stromů. Dokážou vyvolat harmonickou atmosféru díky uklidňující vůni. „Navodí pocit vnitřní rovnováhy a pomůžou zbavit se negativní energie,“ říká odbornice na meditační produkty Adéla Vašková z e-shopu Soulado.

Jak na to? „Dřívka zapálíte, necháte pár vteřin hořet, sfouknete a necháte kouř prostoupit prostorem. Pokud nechcete dřívko držet po celou dobu v ruce, položte ho na nehořlavou podložku, například na keramický tác. Dřívka většinou příliš dobře nehoří a je zcela v pořádku, když je budete muset zapalovat několikrát za sebou,“ radí expertka. Vykuřujte vždy v dobře větrané místnosti – postačí 20 až 40 minut. Dřívko nevyhazujte, používá se opakovaně.

Očistné byliny a vykuřovadla

V našich podmínkách se kdysi původně vykuřovalo pravděpodobně především jalovcem a pelyňkem. Ze suchých rostlin se upletl pevný snopek a nechal se doutnat. Obcházely se s ním chlévy i obytné budovy. V současnosti velmi oblíbená bílá šalvěj pochází ze Severní Ameriky, kde ji k rituálům používali původní obyvatelé. Dnes lze koupit hotové vykuřovadlo z bílé šalvěje, ale postačí aromalampa nebo vonná tyčinka s bylinnou směsí s obsahem této rostliny. Podobně očistnou funkci pak má třeba levandulový nebo pomerančový olej.

Pokoj tomuto domu

Sledujete fáze Měsíce? Pak můžete očistu domova provést po úplňku v období couvající luny (což nyní aktuálně probíhá, nov nastává 1. listopadu). „Zapalte vykuřovadlo určené pro očistu, nejčastěji je to bílá šalvěj, rozmarýn, pelyněk nebo kadidlo, a obejděte s ním celý byt. Výchozím bodem jsou vstupní dveře a jděte proti směru hodinových ručiček. V každé místnosti vyslovte nahlas: Pokoj tomuto domu,“ radí Dagmar Borešová, zakladatelka obchodu Lunarium. Abyste očistný rituál podpořili, položte pak ještě do každé místnosti malou misku se solí: „Když máte čistý domov, je čistá i vaše mysl. Pocit bezpečí domova pomůže k hlubšímu vnitřnímu klidu i psychické pohodě.“

Tip: Počítejte s tím, že z vykuřovadla může padat horký popel či úlomky rostlin. Noste proto pod doutnajícím svazkem vždy nějakou nádobu (talířek, misku…)!

Ozdravná koupel pro novou energii

S chladnějším počasím přicházejí do hry i dlouhé teplé koupele. Mají blahodárné účinky na tělo i psychiku a podpořit je můžete pomocí jednoduchého a účinného rituálu – je vhodné provádět ho během úplňku nebo když Měsíc dorůstá. Připravte si oblíbené krystaly, svíčky, med, esenciální olej (grep, citron nebo pomeranč) a bylinky (mátu nebo rozmarýn).

Jak rituál provést? „Do medu zamíchejte pár kapek esenciálních olejů z citrusů a kolem vany rozmístěte svíčky a krystaly. Do teplé vody vmíchejte med a vsypejte bylinky. Stoupněte si k vaně a soustřeďte se na vodu. Představte si, že je plná životodárné energie. Vstupte do vany, uvolněte se a představte si, jak z vás odchází všechen stres a negativita. Můžete si říkat i afirmaci: Každá buňka v mém těle se naplňuje zdravím a životem,“ popisuje Dagmar Borešová.

Očistný rituál se solí

Jak vyčistit prostor od negativní energie?

Základní funkcí soli ve starých rituálech je očista. Nasypejte sůl na podlahu do rohů místnosti a druhý den, až pohltí všechno špatné, ji zameťte a vyhoďte. Anebo připravte solný roztok a vytřete jím podlahu a třeba i umyjte okna. Když sůl rozpouštíte ve vodě, myslete na to, jak vše negativní mizí, a spoléhejte na síly vody a země, které vám přicházejí na pomoc.

Načítám