Hlavní obsah

Repelentní náramky proti komárům? Nespoléhejte na ně, vzkazuje Státní zdravotní ústav!

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Připnete si náramek a máte pokoj od komárů, někdy i klíšťat. Jistě lákavá představa, ovšem jaká je realita? Státní zdravotní ústav se rozhodl otestovat funkčnost takzvaných repelentních náramků, které často stojí i stovky korun a slibují týdny ochrany. Výsledek testu překvapil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státní zdravotní ústav se pustil do testování repelentních náramků na základě několika podnětů. „Volaly nám maminky dětí, které vybavily své ratolesti náramky proti komárům na dětský tábor, ale děti se jim vrátily celé poštípané. Některé slibují na obalech dokonce několikatýdenní ochranu proti poštípání, a to i při cestách do tropických oblastí.

S ohledem na to, že námi testované čtyři druhy naprosto žádnou ochranu neposkytly, ani po dobu jedné minuty od nasazení, může se jednat doslova o hazard se zdravím, pokud spotřebitel tvrzení na výrobku uvěří,“ varuje vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Martin Kulma.

Testy repelentních náramků

Do testu odborníci SZÚ nakoupili běžně nabízené čtyři druhy náramků. Prohlášení na jejich obalech slibují až osmitýdenní účinnost, a to nejen proti komárům i klíšťatům, ale třeba i proti blechám. Na obalech také najdete upozornění, že nestačí jako ochrana v rizikových oblastech, například tropech.

Podle výrobců stačí jen náramky navléknout na ruku, v případě silného výskytu hmyzu pak jeden na ruku a jeden na nohu. „Osobně jsem si všechny testované náramky navlékla na ruku a tu vložila do testovací klece, ve které bylo asi padesát komárů. Když to popíšu jednoduše, náramky jim byly úplně lhostejné. Do pár sekund jsem byla poštípaná a komáři sedali i na takzvané repelentní náramky. To znamená, že výrobek s trochou nadsázky řečeno, neochrání proti hmyzu ani sám sebe, natož aby repelentním účinkem pokryl celou plochu lidského těla,“ popsala Terezie Arnoldová, zástupce vedoucího Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci.

Pro kontrolu pak odborníci provedli ve stejné kleci s komáry test s rukou ošetřenou repelentním přípravkem s 28% účinnou látkou DEET. Na ruku ošetřenou repelentem nesedal hmyz ani po pokusu opakovaném po dobu čtyř hodin.

Repelentní náramky otestovali odborníci Státního zdravotního ústavu v kleci se zhruba padesáti komáryVideo: szu.cz

Na repelentní náramky nespoléhejte

Na základě tohoto testu odborníci SZÚ doporučují se na repelentní náramky nespoléhat, ale raději si pořídit repelenty s účinnými látkami (např. DEET, IR 3535, icaridin), jejichž obsah je v procentech uveden na každém výrobku, stejně tak jako doba ochrany.

Protože testem prošly jen čtyři druhy z mnoha nabízených, nechtějí odborníci označit tyto výrobky hromadně jako neúčinné, ale upozorňují, že pokud si navléknete na zápěstí čímkoli napuštěný náramek, těžko lze od něj očekávat ochranu celého těla proti hmyzu. Rozhodně tedy nedoporučují jen na takový druh ochrany spoléhat a raději je doplnit i dalšími preventivními ochrannými opatřeními, mezi které patří vhodné oblečení, prohlídka celého těla po návratu z přírody a případně využití moskytiéry.

Máte s repelentními náramky osobní zkušenost? Napište nám ji do komentářů pod článkem!

Foto: szu.cz

Zde jsou balení s testovanými repelentními náramky. Na základě výsledků odborníci radí, abyste na ně při ochraně proti komárům nespoléhaliFoto: szu.cz

Proč se bránit štípancům od komárů?

Bzučení komárů kolem uší je nepříjemné samo o sobě a svědivé poštípání také. Ovšem hlavním důvodem, proč se jim bránit, je, že krev sající hmyz přenáší nejrůznější patogeny a jste tak vystaveni riziku infekce klíšťovou encefalitidou, boreliózou, ale například i malárií, žlutou zimnicí či horečkou dengue při pobytu v tropech.

Načítám