Hlavní obsah

Ranní rituály pro dobrý den? Nařiďte si budík o pár minut dřív a naučte se 4 magické věty

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Některé dny jsou lepší, jiné horší, ale důležité je si uvědomit, že nastavení vaší mysli i náladu máte ve svých rukách. Jak si zajistit každé ráno lepší den, a tím pádem i život?

Článek

Ranní ptáče má náskok. Například Anna Wintour začíná svůj den v půl páté a pak se věnuje tenisu, který miluje. Vzápětí otevírá počítač a odpovídá na první e-maily. Victoria Beckham má také zaběhnutou ranní rutinu, kdy hodinu a půl cvičí, je to pro ni jediný čas, kdy si může vyčistit hlavu a přemýšlet nad novými nápady.

Nařiďte si budík o trochu dřív

„Každé ráno je svým způsobem nový začátek. A to, s jakou náladou do něj vstoupíme, rozhoduje z velké části o atmosféře, v jaké den prožijeme,“ říká na úvod kouč Jan Čepelka. Rozhodně se lépe naladíte na den, ať už vás čeká cokoliv, když budete mít ráno pár minut jen pro sebe. Stačí si nařídit budík jen o trochu dřív, než jste zvyklí.

Rozhýbejte se

„Když cvičíte, uvolníte napětí a stres, což vede k okamžitému zlepšení nálady,“ tvrdí Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory. Potvrzují to i odborné studie, podle kterých i krátká fyzická aktivita, jako je rychlá chůze, může zlepšit náladu a snížit úzkost. Pro opravdová ranní ptáčata přichází v úvahu ranní cvičení.

Pilates půlhodinka po ránu vás protáhne, srovná a zároveň při ní posílíte svaly. Pokud se cítíte na větší posilování nebo běh, směle do toho, je to jen na vás a vašem rozpoložení. Jestli se vám do cvičení nechce, což je naprosto normální (o to víc, máte-li spíš biorytmus sovy) najděte si protahovací rutinu, která je také skvělá.

Foto: MaxFrost, Shutterstock.com

Vytáhnout jógamatku a věnovat tělu po ránu nějakou péči? Budete koukat, jak se to odrazí na vaší náladě i energii! Pro ranní protažení se skvěle hodí jóga nebo pilatesFoto: MaxFrost, Shutterstock.com

Jak na šťastnější den i život?

Říká se, že univerzální rady neexistují, ale přece by se nějaká našla: „Je to ten nejjednodušší návod na šťastný život a rada zní: Ráno buď vděčný a večer všem, včetně sebe, odpusť,“ říká kouč Jan Čepelka.

Zkuste psaní deníku

Ke cvičení můžete přidat i psaní deníku. O této metodě, jak ulehčit přeplněné hlavě, se mluví čím dál víc. Podle webu Healthline vede pravidelné psaní deníku ke snížení míry stresu. Pište to, co vás zrovna napadne, jak se cítíte, popište nějakou situaci, která vám leží v hlavě, vypište se ze svých obav.

Řekněte si něco hezkého

Kritika, ta by nám šla, ale říct si něco hezkého, to chce trochu víc úsilí. Nevíte, co by to mělo být? Inspirujte se nejrůznějšími afirmacemi. Jde o krátké, pozitivně laděné věty, například: Jsem nejšťastnější člověk na světě. Čas pro sebe je mojí prioritou. Dnes bude krásný den. Všechno mi vychází. Dosaďte si tam cokoliv, co s vámi rezonuje. Můžete si to napsat do deníku, přeříkávat v hlavě nebo do očí do zrcadla - forma je na vás.

Nebo se inspirujte starou havajskou technikou Ho'oponopono, která je založená na opakování čtyř vět: Miluji tě. Omlouvám se ti. Odpusť mi. Děkuji ti. „Mají moc zklidnit naše podvědomí. Působí na něj jako pohlazení, že vše je v pořádku,“ vysvětluje Jan Čepelka. Nastavit si svoji náladu hned po ránu na pozitivní notu se pak odrazí ve vaší energii i drivu!

„Doporučuji se je naučit jako mantru a není ani třeba přemýšlet nad jejich významem. Opakovat si je můžete hned po probuzení například při čištění zubů nebo ve sprše, případně s prvním douškem kávy nebo čaje. Klidně jen v duchu. Vytvoříte-li si z toho rituál, pomůže vám to začínat den s dobrou náladou anebo svoji špatnou náladu alespoň neutralizovat,“ doporučuje Čepelka. Křesťanům nic vysvětlovat nemusíme, vědí, že ranní modlitba má stejný účinek.

Afirmace či modlitby si opakujte i před spaním: „Usnete s větším klidem a načerpáte přes noc víc energie, než kdybyste usínali s negativními myšlenkami na to, kdo vás daný den naštval, co se nepovedlo nebo co za výzvu vás čeká zítra,“ dodává kouč na závěr.

Ranní rutina podle Anny Riebauerové:

Jakožto profesionální tanečnice je Anna Riebauerová stále v pohybu. Svými aktivitami inspiruje na sociálních sítích a nedávno si zatančila i v rámci koncertní tour Leoše Mareše:

„Po probuzení se nedívám nějakou dobu na telefon, nechám sociální sítě stranou. Snažím se spojit sama se sebou, zjistit, jak se cítí moje tělo po probuzení, jak jsem se vyspala, co mě ten den čeká. Ráno si zapíšu na seznam záchytné body, které potřebuju splnit. A když mám otevřený deník, tak si do něj zapíšu afirmace nebo manifestace - věci, které chci, aby se mi splnily. Afirmace jsou věty k povzbuzení sebe sama. Například, že všechno zvládnu, že to bude krásný a úspěšný den. Cvičení preferuji ráno, a když mám v plánu jít do fitka nebo běhat, vstanu dřív. Důležité ale je, aby mě rutina nesvazovala, neovládala a byla pro mě spíš nástrojem, jak mít lepší den.“

Načítám