Článek
Každá z nás to má s jídlem trochu jinak. Zatímco jedna si hlídá kalorie a vymýšlí, jak ušetřit, druhá se soustředí na to, jak rychle nasytit malou armádu dětí. A do toho je tu lednice, která je plná všeho možného, ale zdá se, že nic z toho nejde k sobě. A přesto, levná a rychlá večeře je vždy na dosah. Vaříme, pečeme, smažíme… Využíváme inspiraci od maminek a někdy prostě jen kouzlíme s vařečkou. Máte to podobně? Pokud ano, inspirace se vždy hodí!
Těstoviny se špenátovou omáčkou
Redaktorka Jana: Tohle je jediná forma, ve které naše dítě pozře dobrovolně špenát :)) Použila jsem čerstvý, určitě se ale dá pracovat i s mraženým listovým. Jde o rychlovku, která je za deset minut na stole. Šalotka nebo cibulka, špenát, smetana (dávám méně tučnou), promixovat, smíchat s těstovinami a je to.

Když potřebujete dětem propašovat do stravy zeleninuFoto: Jana Zborovská
Carpaccio s rukolou a parmazánem
Redaktorka Jitka: Miluju italskou kuchyni, je lehká a přitom plná chutí a vůní. Maso na carpaccio koupíte běžně v obchodě, 100 g, které stačí na dvě porce, stojí okolo 60 korun, takže nejde o žádnou nákladnou záležitost. Plátky masa pokladete na talíř, zakapete kvalitní olivovým olejem, osolíte a ochutíte čerstvě namletým pepřem, pokladete rukolou, hoblinkami parmazánu a hotovo. A pokud k tomu máte domácí foccaciu a sklenku dobrého oroseného vína, neznám lepší večeři.
Pravé italské carpaccio připravíte doma za pár minutFoto: Jitka Lubojacká
Těstoviny s tvarohem a cibulkou
Fotoeditorka Marianna: Jako mamka malého dítěte nemám moc času a po práci ani náladu na nějaké experimenty. Proto když je potřeba, vsadím na klasiku, která nám vydrží i na víc dní. Postačí jen balení těstovin, 2 kostky měkkého tvarohu, 4 cibule, olej, sůl a pepř :) cena cca 90 korun a ve třech z toho máme oběd na dva dny.

Nejlepší je pokrm, který chutná i druhý denFoto: Marianna Bartková
Topinky s volským okem
Redaktorka Lucie M.: Většinu dní v týdnu přicházíme domů až večer a není moc času na nějaké velké kouzlení v kuchyni. A tohle je taková naše rychlovka, co všem chutná, navíc ingredience na ni v lednici nikdy nechybí. Jsou to vlastně obyčejné topinky (můžete zvolit i jejich dietnější suchou verzi), na kterých necháte rozpustit plátek sýra, mírně pomažete hořčicí a nakonec na ně položíte volské oko. Kdo má rád, může na topinku dát i trochu na plátky nakrájené cibule. Pak už jen „povinná“ dávka zeleniny a je to.

Stačí chléb, vejce a trocha zeleninyFoto: Lucie Müllerová
Noky se sýrovou omáčkou
Redaktorka Lucie Š.: Když potřebuji rychlý oběd nebo večeři, sahám ráda po bramborových nocích - jsou uvařené za pár minut a hezky zasytí. Chutnají mi s nivovou omáčkou - na pánvi zahřeju smetanu na vaření, přidám nahrubo nastrouhanou nivu a najemno nastrouhanou mrkev. Je to zvláštní kombinace, která ale překvapivě dobře funguje. Omáčku dochutím solí a pepřem. Někdy mrkev vyměním za osmahnutou slaninu.
Mrkev a niva může znít jako zvláštní kombinace, ale výsledek je výborný!Foto: Lucie Švirková
Rychlá mexická polévka
Editorka Hana: Když potřebuju opravdu rychle zasytit rodinu, připravím tuto polévku (říkám jí mexická, ale Mexičan by se nad jejím složením nejspíš pohoršil) plnou luštěnin, zeleniny a klobásek. Na stole je opravdu do 20 minut od zapnutí sporáku. Ingredience na ni mám vždy doma a lze je různě obměňovat. Na oleji zpěním cibulku, přidám nějakou uzeninu (my máme rádi pikantní klobásy, které dodají polévce říz), zaliju rajčatovou passatou, vodou nebo vývarem a přidám jakékoli luštěniny v konzervě (fazole různých barev nebo cizrnu). Naše děti milují kukuřici, takže ta nesmí chybět! Ochutím (my to máme rádi ostré), prohřeju a podávám s kopečkem zakysané smetany. Tentokrát i s topinkou z kváskového chleba, který si sama peču.
Tahle pikantní hustá polévka patří k našim nejoblíbenějším večeřím. Je plná bílkovin a skvěle zasytíFoto: Hana Šperková
Pohanková sekaná se sušenými rajčaty
Redaktorka Jindra: Pohanka je znovuobjevenou surovinou. A není divu. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk i vitaminy. Jenže jak ji připravit, aby si všichni pochutnali? Třeba v podobě sekané z pohanky, mletého masa a se sušenými rajčaty. Příprava je snadná a maso pohankovou sekanou dokonale ovoní. Dáte půl na půl pohanku a mleté maso a vyrobíte si nejen zdravou, ale také levnou večeři. Ostatní ingredience a postup jsou stejné jako u klasické sekané. Místo sušených rajčat můžete do směsi zamíchat třeba zelené olivy, ale nám se osvědčila rajčata.

Sekaná je klasika, ale ta naše s pohankou je prostě luxusníFoto: Jindra Pelikánová
Slaný koláč z listového těsta
Redaktorka Renata: V lednici mám pořád jedno až dvě balení rozváleného listového těsta. Jednak máme rádi štrúdl - jablečný, tvarohový, ale také různé slané variace. A právě ty jsou většinou tím, co lze připravit rychle a z toho, co dům dá. Základem je listové těsto, které lze potřít creme freshem, ale když není, tak klidně i zakysankou nebo tvarohem se solí či třeba nastrouhaným parmezánem - ostatně ten je také vždy doma. Navrch pak přijde pokrájená cibule (lepší je červená), jarní cibulka, rajčata, paprika, klidně i pórek nebo jiná zelenina, které svědčí pečení. Také kousky anglické slaniny nebo jakéhokoli salámu či šunky. Nakonec posypu sušeným tymiánem, pokapu olivovým olejem a dám do trouby - samozřejmě na pečicím papíře. Při 180 °C stačí asi 15 minut - to poznáte podle okrajů těsta.

Slaný koláč - jednoduché, rychlé a variabilní Foto: Renata Vyšínová
A tím nekončíme! Rychlých receptů máme celou řadu.