Hlavní obsah

Prosecco slaví svůj den, slavte také! Proč ho tak milujeme a jak ho správně pít

Foto: Olha Nosova, Shutterstock.com

Foto: Olha Nosova, Shutterstock.com

Pochází z Itálie, jeho historie sahá až do 16. století, je lehké, osvěžující, zábavně hravé, ale umí být i slavnostní. Obliba prosecca stoupá už několik let raketovou rychlostí, navíc 13. srpna je mezinárodní den tohoto nápoje. Pojďte se s námi o něm dozvědět víc, ať si na jeho oslavu vyberete tu správnou lahev.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z původně „obyčejného“ italského šumivého vína se stal globální hit, v posledních letech jeho celosvětová spotřeba roste. A pozadu se nedrží ani Češi, v roce 2022 se k nám dovezlo skoro deset milionů lahví, což je o téměř 10 procent víc než rok předtím. Očekává se, že i v dalších letech půjdou prodeje prosecca nahoru.

Proč milujeme prosecco?

Je to vcelku jednoduché, tohle jsou ty nejzákladnější důvody, proč prosecco s oblibou popíjí čím dál víc lidí.

  • Příznivá cena – Díky bublinkám je prosecco samozřejmě příjemnou a především cenově příznivější alternativou klasického šampaňského. Je prostě levnější, takže jakákoli oslava s ním vyjde levněji, a to je určitě sympatické.
  • Je lehké – Jsou samozřejmě různé variace, ale obecně se dá říct, že prosecco má obsah alkoholu něco kolem 11 procent, šampaňské a bílé víno zhruba o procento víc, červené víno až 14 procent. Prosecco je lehké, svěží a nemělo by vás tak snadno „skolit“.
  • Dobře se kombinuje – Nespornou výhodou prosecca je i to, že se dobře kombinuje s jinými druhy nápojů, takže z něj lze umíchat hned několik lahodných drinků. Třeba aperol spritz už je klasika, ale co třeba jeho obdoba limoncello spritz či slavný koktejl bellini s broskvovým likérem?

Prosecco versus šampaňské

Čím se prosecco liší od šampaňského? Hlavní rozdíl je ve způsobu výroby. Šampaňské se totiž vyrábí metodou kvašení vína v láhvi, kdežto prosecco zraje ve velkých nerezových tancích, a to zhruba 30 dnů. Kvalitnější prosecco označené ochrannou známkou DOCG pak takto zraje klidně i devět měsíců.

Foto: JRP Studio, Shutterstock.com

Sklence prosecca se odolává těžkoFoto: JRP Studio, Shutterstock.com

Co je to vlastně prosecco

Jak vybrat to správné prosecco? Pozor na obvyklou chybu, ne každé perlivé víno je prosecco, stejně jako ne každé šumivé víno je šampaňské. Za prosecco lze označit jen víno, které bylo vyrobeno v jedné z devíti provincií v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia severně od Terstu. A podle blogu Víno mapa smí prosecco podle přísných pravidel obsahovat jiné odrůdy vína maximálně z 15 procent. To nejdůležitější vám ale napoví už samotná etiketa: „Najdete na ní základní informace, které vám s výběrem kvalitního prosecca pomohou. Zjistíte, kdo je výrobce, kategorii zatřídění dle zbytkového cukru, obsah alkoholu i důležité značení o místě původu,“ radí Denisa Kolaříková, someliérka značky Mionetto Prosecco.

DOC nebo DOCG

Určitě jste si všimli, že lahve s proseccem jsou vždy označeny buď písmeny DOC nebo DOCG. Je to totiž klasické značení italských vín (jakýchkoli), prostě italská ochranná známka.

  • DOC - Nejčastěji udělovaná ochranná známka, která spotřebiteli zaručuje, že víno opravdu pochází z vymezené oblasti a splňuje nejrůznější požadavky na výrobu, obsah alkoholu, kvalitu a podobně.
  • DOCG – Ochranná známka, kterou získají jen vína, která splní ty opravdu nejpřísnější požadavky, je tedy zárukou opravdu vysoké kvality daného vína. V případě prosecca jde o víno vyrobené z hroznů, které se sklízí jen na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano severně od Benátek.

Spumante či frizzante?

Nejspíš vám nyní vyvrátíme častý omyl, kterému věří kdekdo - že prosecco označené jako frizzante není vlastně prosecco, ale jen „nabublané“ bílé víno.

Není to tak, frizzante na láhvi znamená „perlivé“, kdežto spumante „šumivé“, ale obojí je to prosecco. Jen to první mívá klasický šroubovací uzávěr, protože má méně bublinek, a v láhvi je tak nižší tlak. Šumivé prosecco je laicky řečeno víc bublinkaté, v lahvi je potřeba vyšší tlak, proto je opatřena klasickým korkovým špuntem s drátěnou pojistkou.

Většina lidí k tomu přistupuje tak, že na běžné pití si vystačí s frizzante, které bývá o něco levnější, ale na oslavy, kde je prostě potřeba takzvaně „bouchnout špunt“, volí variantu spumante.

Brut nebo dry?

Co se týče míry sladkosti proseccca, všímejte si označení brut, extra dry a dry, které udává podíl zbytkového cukru. „Pokud dáváte přednost sušším variantám vín, zaměřte se na variantu brut. Pro ty, kteří preferují sladší, doporučuji variantu dry s vyšším podílem cukru na litr,“ dodává someliérka značky Mionetto Prosecco Denisa Kolaříková.

Jak správně skladovat prosecco

Lahev by měla být ideálně vleže a vždy v chladném a tmavém prostředí, přičemž ideální teplota skladování je 4 až 6 stupňů Celsia. Nemusíte se bát, žádnou speciální vinotéku či sklípek nepotřebujete, ideální podmínky pro prosecco nabízí i vaše lednice. Nicméně myslete na to, že nejlépe vám bude tento nápoj chutnat, když mu v ní dopřejete alespoň 24 hodin. To je čas, který k dokonalému a správnému nachlazení prosecco potřebuje.

Jak a z čeho pít prosecco?

A máme tu další omyl, kterého se řada milovníků prosecca dopouští. Podávají ho ve sklenkách na šampaňské, v takzvaných flétnách, ale prosecco se pije z jiných skleniček. Ty jsou těm na šampaňské sice podobné, ale mají tulipánový tvar, veprostřed jsou tedy výrazně širší. „Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat z vína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle. A tím se prodlužuje i ideální doba konzumace,“ vysvětluje Kolaříková.

A co první ochutnávka a kontrola, zda je prosecco v pořádku? Je to podobné jako u vína, sledujte vzhled, vůni a chuť. Ve sklence musí prosecco jemně perlit, musí být čiré a čisté. To je v podstatě obdobné jako u vína. Vonět by mělo jemně po ovoci a květnatě, a když si dáte první doušek, jeho chuť by měla odpovídat tomu, co jste cítili.

Historie prosecca

Historie prosecca, tak jak ho známe, sahá až do 16. století, kdy se v okolí města Terst vyrábělo víno Ribolla. Lidé si ho ale často pletli s jinými víny z tohoto regionu, a tak se přejmenovalo na prosecco podle stejnojmenné tamní vesnice. Jenže vinice se rozšiřovaly, produkce rostla, a tak se jako prosecco dnes označují vína z celkem devíti provincií v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia severně od Terstu. Tehdy i dnes se ale vyrábí z odrůdy vína Glera. Zajímavostí je i to, že v roce 2019 byly vinice kolem měst Conegliano a Valdobbiadene zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Nejste milovníci vína a ani prosecca, zato tradiční zlatavý mok popíjíte s chutí? Zkuste Pivní kvíz: Co všechno (ne)víte o Čechy milovaném nápoji?

Načítám