Hlavní obsah

Nesnáším sociální sítě, a proto je opouštím. Nový trend, který nabírá na síle

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Přestaly vás sociální sítě v poslední době bavit, nebo jste na nich dokonce nikdy ani nebyli? Mnozí lidé kvůli tomu čelí posměškům okolí, a cítí se tak trochu vyřazení. Zbytečně. Nebýt na sítích je totiž čím dál víc „cool“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se před nějakými 15 lety rozjely sociální sítě naplno, hodně lidí kroutilo hlavou. Svěřovat se veřejně se svým soukromím a zážitky? Proč? Brzy ale přitažlivému kouzlu lajků podlehli také – a už to jelo. Příspěvky s co nejhezčími fotkami, hodně přátel i srdíček… Za tu dobu se ale svět posunul dál, a zatímco mnozí sítě pořád milují, stále víc lidí je začíná nesnášet. Jsou divní, nebo naopak cool?

Skvěle vymyšlená droga

Sociální sítě jsou opravdu chytře vymyšlené – zasahují totiž své uživatele na nejcitlivějším místě. Téměř všichni lidé touží po pochvale, uznání, ocenění svého vzhledu či schopností. A právě to sítě poskytují. Vystavíte svou fotku a pokaždé, když pod ní přistane srdíčko, se v mozku „rozezní“ centrum odměn a zaplaví vás endorfiny. Blažený pocit, že vás má někdo rád, někomu se líbíte. A pak je tu samozřejmě možnost stát se součástí života druhých a být s nimi v kontaktu, i když se nevídáte nebo žijete tisíce kilometrů daleko. To je příjemný bonus, za který ovšem uživatelé sítí často platí poměrně vysokou daň.

Detox od „socek“ je trendy

Podle údajů, s nimiž nedávno přišel deník Wall Street Journal, v poslední době stále stoupá podíl těch, kdo se ze sociálních sítí zcela stahují nebo na nich už nejsou téměř vůbec aktivní. Důvody? Vadí ztráta soukromí, množství reklam a na ně navázaných kampaní a také negativní komentáře i agresivní diskuze pod příspěvky. Zdá se, že mnozí lidé si u sebe stále častěji uvědomují i negativní vliv sociálních sítí na psychiku.

„Ve chvíli, kdy jsem se dokázala od sítí odpoutat, se mi neuvěřitelně ulevilo,“ vypráví osmadvacetiletá Kamila. „Vůbec jsem si neuvědomila, kolik času na nich trávím, probral mě až měřič v telefonu. Tři hodiny denně! To je opravdu hodně.“ Zato teď si chválí, že se při práci mnohem lépe soustředí a má výrazně víc času na další zájmy. Omezit pobyt na sítích či přestat na ně pravidelně přispívat je určitě cesta, ale přibývá i těch, kdo zkoušejí úplný detox: stejně jako u alkoholu si nařídí měsíc zcela bez sítí. A ohlasy bývají převážně pozitivní – jen se odhodlat.

Kdo není na sítích, jako by nebyl?

„A žije vůbec?“ zeptala se nedávno moje kamarádka druhé, když chtěla prolustrovat jejího nového přítele. Na sítích nikde nic… Divné, že? „Skutečnost, že někdo nepoužívá sociální sítě, ho nedělá ani ‚divného‘, ani ‚cool‘,“ myslí si psychoterapeut Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. Je to jednoduše určitý postoj, který odráží osobní preference na základě vlastních hodnot a zkušeností.

„V dnešní době, kdy jsou sociální sítě všudypřítomné, může být jejich odmítání vnímáno jako neobvyklé, ale zároveň může být považováno za nutný krok k ochraně vlastního soukromí a duševního zdraví,“ říká terapeut. A na tom rozhodně není nic špatného. „Řekl bych, že jde o to, abyste se v této otázce cítili komfortně a nenechali se rozhodit názory ostatních.“

Jak se necítit out?

Nebýt na sítích nemusí být stigma, pokud máte dostatek sebevědomí říct sobě i ostatním, že vás to nebaví a nezajímá. Tím v očích okolí můžete jen stoupnout. „Zároveň je ale nutné aktivně hledat alternativní způsoby, jak zůstat v kontaktu s přáteli a rodinou – například prostřednictvím osobních setkání, telefonátů nebo e-mailů. Účast na společenských aktivitách a zájmových skupinách vám může pomoci udržet sociální vazby bez nutnosti být online,“ připomíná Pavel Pařízek.

Anketa

Dovedete si představit, že se zcela odpoutáte od sociálních sítí?
Vůbec ne, jsem na nich denně a baví mě to.
3,5 %
Občas uvažuji, že je omezím. V poslední době mě spíš obtěžují.
21,4 %
Ano, jsem rozhodnutá/ý to udělat.
7,5 %
To vážně neřeším, nikdy jsem na nich nebyl/a.
67,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5562 čtenářů.

Načítám