Hlavní obsah

Zrušil asistovanou sebevraždu, aby se dočkal dcery. Jan Kavalír s nevyléčitelnou nemocí se stal otcem

Foto: Instagram Martiny Kavalírové

Foto: Instagram Martiny Kavalírové

Bývalému fitness trenérovi Janu Kavalírovi před lety vstoupila do života diagnóza ALS. Přestože je jeho stav vážný a chtěl podstoupit asistovanou sebevraždu, nakonec si to rozmyslel. Zcela neplánovaně se totiž jemu a jeho ženě podařilo počít dítě.

Článek

Že se zázraky dějí, potvrzuje příběh Jana a Martiny Kavalírových. Jan trpí nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která ovlivňuje pohybový aparát. Kvůli zhoršujícímu se stavu, který vyžaduje celodenní péči, se rozhodl bývalý fitness trenér podstoupit asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. Nicméně na poslední chvíli plán změnil - jeho manželka totiž začátkem roku otěhotněla.

„Čekáme miminko. Je to ten největší a zároveň nejkrásnější životní paradox, který se nám mohl stát. Vždy jsem toužila být mámou, ale této představy jsem se dávno vzdala, protože jsem si vybrala pomoc Honzíkovi,“ psala Martina na svém instagramovém účtu.

Ve zdraví i v nemoci

Pár se seznámil v roce 2017 a ještě téhož roku se Jan dozvěděl o své diagnóze. Toto neurologické onemocnění postupně ovlivňuje pohyblivost svalů, až zůstane pacientovi jen možnost hýbat očima. Stejnou nemocí trpěl fyzik Stephen Hawking nebo bývalý premiér Stanislav Gross. Příznaky nastupují pomalu a zprvu se můžou zaměnit za nemotornost. Postupně ale svaly slábnou a atrofují, mozek není schopný je ovládat.

Tehdy v roce 2018 lékaři Janovi sdělili, že má před sebou jen pár let života. Ani to ale nestálo v cestě lásce mezi dvěma mladými lidmi, kteří se vzali v roce 2021. Nyní se pár těší z narození dcery Elišky, která je pro ně jako zázrak. „Eli si počkala, i Honzík počkal,“ píše Martina na Instagramu, kde ji sleduje 46 tisíc fanoušků. Páru z celého srdce gratulujeme k jejich „zázračné holčičce“.

  • Pacientům trpícím ALS pomáhá v Česku spolek ALSA. Sdružuje pacienty, profesionály, ale i laiky, kteří se o tuto nevyléčitelnou nemoc zajímají.

Načítám