Článek
Okurka a jogurt dokážou v letních vedrech příjemně ochladit a dodají tělu potřebné tekutiny. Obyvatelé teplejších oblastí to dobře vědí, a proto najdete nějakou verzi okurkového salátu či studené polévky v mnohých jižních krajinách. Okurková polévka tarator je rozšířená po celém Balkáně, turecký cacik se jí složením a konzistencí podobá a oba pokrmy jsou pak už jenom krůček od u nás nejznámějšího a nejoblíbenějšího řeckého dipu tzatziki.
Jak na dokonalé řecké tzatziki?
Budete potřebovat jenom pár dostupných ingrediencí, ale jako u všech pokrmů (a zvláště těch nejjednodušších), je důležitá jejich kvalita. Správné řecké tzatziki je husté tak, že nestéká ze lžíce a snadno ho naberete na kousek pita chleba. Pořádně proto vymačkejte okurku a zvolte hustý jogurt, jinak budete mít místo dipu spíše řidší okurkový salát.
- Okurku omyjte, odstraňte konce, ale neloupejte, slupka dodá dipu chuť, barvu i strukturu. Větší a vodnatou okurku rozřízněte na poloviny a vydlabejte semínka, mladší a pevné kusy můžete nechat vcelku. Nastrouhejte ji na hrubším struhadle, lehce osolte, vložte do sítka, přebytečnou tekutinu nechte chvíli vykapat a poté ještě okurku pořádně vymačkejte.
- Použijte tučný řecký jogurt hustý tak, že v něm téměř stojí lžíce. Pokud ho nemáte, nechte alespoň chvíli na sítku vykapat jiný bílý smetanový jogurt.
- S česnekem šetřete. Jeho chuť musí být znát, neměl by být ale příliš dominantní. Pokud máte kvalitní český česnek, úplně postačí jeden stroužek (nebo i polovina většího) na jednu okurku.
- S bylinkami naopak nešetřete. Do tzatziki patří čerstvý voňavý kopr a přidat můžete i trochu nasekané máty.
- Autentickou chuť dodá dipu řecký olivový olej, pokud ho ale nemáte, použijte na zakápnutí jakýkoliv panenský olivový olej.
- Dipu prospěje, když ho necháte v lednici odležet do druhého dne. Kopr ale přidávejte až na poslední chvíli.
Recept na pravé řecké tzatziki
Tip: Vykapanou šťávu z okurek nevylévejte! Nařeďte ji vodou, přidejte led, pár lístků máty a střik citronové šťávy a vypijte ji jako osvěžující limonádu. Špetka soli, kterou jste solili okurky, vůbec nevadí. Nebo do ní namočte vatové tampony a použijte zvenčí jako pleťové tonikum: rozjasní, zklidní a vypne pokožku namáhanou sluncem.
K čemu se hodí tzatziki?
Jakmile máte tzatziki namíchané, existuje spousta skvělých možností, jak ho využít. S kouskem pita chleba a pár olivami se nabízí jako předkrm či lehká večeře, jako dip ke všem jednoduchým úpravám masa na grilu, ke smaženému falafelu či jiným zeleninovým plackám, do sendvičů, ke hranolkům a masovým špízům… Všude tam, kde chcete dodat jídlu trochu svěžesti.
Jaké další saláty a dipy se hodí ke grilování? Určitě si vyberete z našich receptů: zkusíte klasický šopský salát se sýrem, sytější tabouleh s bulgurem, klasický zelný Coleslaw nebo salát z pečených paprik?