Hlavní obsah

Poprvé do fitka. Co všechno byste měli vědět a na co se připravit, když chcete začít s tréninkem

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Máte v plánu začít cvičit? Trénink ve fitcentru má svá pravidla, která vám pomohou vydržet a sportování si pořádně užít. Jak se na první týdny v posilovně připravit, na co se zaměřit a čemu se naopak vyhnout, abyste si spíše neuškodili, poradí zkušení trenéři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za pár týdnů jsou tady prázdniny a čas dovolených, a to znamená jediné. Spousta žen (i mužů) myslí na to, jak před plavkovou sezonou ještě zapracovat na postavě a vylepšit formu. A bez pohybu to zkrátka nepůjde. Pravidelný sportovní trénink není jen o zlepšení kondice, ale přináší také radost a psychickou pohodu, odbourává stres a celkově zvyšuje kvalitu života. Mnoho lidí však dlouho váhá, než se do cvičení pustí. Vyberte si takové, které vás baví, a udělejte z něj pevnou součást svého týdenního rozvrhu.

Nervozita z první lekce

Pokud vstoupíte do fitcentra, zcela nového prostředí, kde se nevyznáte, je naprosto přirozené, že vaše první kroky povedou k obsluze, která vás může provést a vše ukázat. Abyste pak zbytečně nepřecházeli mezi činkami a stroji, je dobré si předem rozmyslet, co a jak vlastně chcete cvičit, jaká jsou vaše očekávání a cíle. Pokud vám zatím chybí znalosti, nebojte se hned na začátku oslovit trenéra. Obsluha fitness centra vám jistě nějakého doporučí, případně poradí, jakými cviky začít.

Pokud začínáte, vybírejte si pro trénink časy mimo špičku, abyste měli možnost se v novém prostředí v klidu zorientovat. Mějte s sebou ručník, který využijete během cvičení na podložkách a podobně. Nezapomeňte na dostatek vody a pokud jde o jídlo, naposledy byste měli něco sníst alespoň hodinu před tréninkem. Pro začátek doporučuji vyhnout se skupinovým lekcím, kde se používají externí zátěže. Naučte se nejdříve správné provedení cviků s vlastní váhou. Nebo zvolte takové skupinové lekce, které počítají s příchodem nováčků, a lektor je schopen se vám během cvičení věnovat, opravit případné chyby,“ doporučuje Martina Šulcová, pohybová terapeutka, bývalá vrcholová sportovkyně a majitelka studia Fyziotrénink.

Začněte s trenérem, stud stranou

Jedním z nejdůležitějších kroků, pokud chcete začít pravidelně cvičit, je vytvoření jasného tréninkového plánu. Není špatné nechat si poradit od odborníka, který plán přizpůsobí vaší aktuální kondici a zdravotnímu stavu, a navíc poradí i se správnou technikou. Pro úplné začátečníky jsou ideální volbou služby osobního trenéra, který nastaví individuální trénink na míru a naučí, jak bezpečně cvičit. Ušetříte tak spoustu času a můžete být rychleji ve formě.

Pokud se cvičením začínáte, je určitě namístě využít profesionálního trenéra. Setkávám se často s otázkou, zda je trénink ve fitcentru vhodný pro každého. Samozřejmě se lidé potýkají s různými zdravotními a fyzickými problémy, ale ve většině případů právě pohyb a cvičení pomáhají. Fitko můžete navštěvovat i s některými zdravotními obtížemi, jen je vždy potřeba vědět, jak správně a bezpečně na to. Je důležité nejprve se poradit s ošetřujícím lékařem, případně se obrátit na sportovního fyzioterapeuta,“ říká profesionální trenér Honza Kaňůrek, spolupracující se společností Intersport.

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Profesionální trenér vám sestaví plán přímo na míruFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Nepřepalte začátek a mějte reálné cíle

Pokud jste odhodláni začít na sobě makat, začněte nejlépe tím, že si stanovíte realistické plány, kterých byste chtěli dosáhnout v určitém časovém horizontu. Vypracované bicepsy, pevné břicho a vyrýsované pozadí nezískáte během dvou či třech týdnů. Ať už máte ke cvičení jakoukoli motivaci, důležité je začít postupně a zlehka. Například návštěva fitness centra třikrát do týdne na 40 minut je výborný základ, na kterém můžete postupně stavět podle toho, jak vaše tělo na zátěž zareaguje.

Nenechte se strhnout počátečním nadšením, příliš náročný začátek může vést ke znechucení, demotivaci, nebo rovnou k úrazu. Během prvních návštěv tělocvičny je tedy dobré se spíše než na intenzitu zaměřit na správnou techniku prováděných cviků.

Před tréninkem se rozehřejte a nepodceňte regeneraci

Předtím, než se pustíte do hlavní části tréninku, věnujte několik minut rozcvičení a zahřátí těla. Tím připravíte svaly na další fyzickou zátěž a minimalizujete tím riziko zranění. Stejně tak po cvičení nezapomínejte na důsledné protažení, které pomáhá zvýšit flexibilitu svalů a jejich rychlejší regeneraci. Odpočinek po fyzické námaze je důležitý, protože pokud tělo nemá dostatek času na nabrání nových sil, je náchylnější ke zranění.

Vhodné boty a oblečení, které sedí

Abyste měli z pohybu dobrý pocit, měli byste se při něm cítit komfortně. Na cvičení si pořiďte kvalitní obuv a dobře padnoucí oblečení. Obuv do fitness centra by měla být lehká a prodyšná, ale z bezpečnostních důvodů zároveň také uzavřená a zpevněná. Pozornost věnujte také podrážce, která by do posilovny měla být hodně pružná a neměla by klouzat. Co se týče tréninkového oblečení, je dobré volit funkční oblečení, které bude dobře odvádět pot a vlhkost.

Načítám