Hlavní obsah

Polévky v pytlíku - pro a proti. Kontrolujte složení, nejhorší je glutamát sodný

Foto: sebikus, Shutterstock.com

Foto: sebikus, Shutterstock.com

První polévkou z pytlíku byla hrachovka a objevila se už před 150 lety. Nápad to byl evidentně životaschopný, protože se to ujalo a v posledních letech jsou stále oblíbenější. Jak je to ale s jejich složením a lze o nich mluvit jen jako o rychlé náhražce nebo mohou být součástí jídelníčku častěji?

Článek

Sáčkové, v prášku, instantní, z pytlíku – ať jim říkáte jakkoli, jde o polévky, které nabízí velmi rychlou přípravu. Někdy to je pár minut, někdy je stačí zalít horkou vodou. Mnoho lidí je miluje, ale jejich složení až tak vychvalované není. Jak to tedy je a na co pozor při výběru?

Historie instantních polévek

S nápadem na takové jídlo přišli bratři Knorrové v roce 1873 a jejich prvním počinem byla hrachovka. Jako rychlou náhradu drahého masa nabídl pak svým zákazníkům dehydratovanou polévku z hrachu a fazolí v roce 1886 i švýcarský mlynář Julius Maggi. U nás byla zase velmi populární Grafova polévka v kostce, která spatřila světlo světa roku 1924. Od té doby se škála chutí a variant instantních polévek rozrostla a zájem o ně svědčí o tom, že to byl dobrý nápad.

Proč se zajímat o složení polévek v sáčku?

Polévky z pytlíku mají pověst něčeho, co byste měli jíst ve chvíli, kdy nemůžete uvařit nic čerstvého – tedy na cestách nebo v práci. Jak mezi nimi poznat tu kvalitní? Je pár věcí, které byste měli při výběru zohlednit. Jde o jejich složení, které musí výrobce uvádět na obalu. Důležitý je údaj o obsahu živin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy.

  • Nezdravé sacharidy najdete v položce „z toho cukry“ - a čím vyšší je tento údaj, tím menší podíl připadá na kvalitní komplexní sacharidy, které doplní energii využitelnou na delší dobu.
  • Polévka by měla mít vyvážené složení bílkovin, tuků a sacharidů. V kolonce „z toho nasycené mastné kyseliny“ by měl být co nejnižší údaj, v kolonce bílkoviny co nejvyšší.
  • Kvalitní polévky obsahují co nejvíc přírodních ingrediencí, jako je zelenina, luštěniny či rostlinné proteiny. Kvalitní je hrachový protein, který je zároveň nejlépe vstřebatelná rostlinná bílkovina.
  • Čím méně éček, tedy umělých barviv, aromat, dochucovadel a konzervantů obsahují, tím lépe.
  • Dohlédněte na množství soli – lze ji nahradit přírodními složkami, kořením nebo bylinkami.
  • Kvalitní polévky obsahují i kvalitní tuky, třeba olivový a slunečnicový olej místo palmového tuku nebo hydrogenovaných tuků, které zdraví neprospívají.
  • Pro trávení je důležitá i vláknina, kterou čerstvé polévce dodají luštěniny, obiloviny a zelenina – rozhodně jsou zdravější než rafinované mouky a škroby.
Foto: Maliflower73, Shutterstock.com

Klasikou mezi instantními polévkami je čínská s nudlemi. Před pár lety dělal jeden lékař pokus, při kterém se ukázalo, že nudle z ní leží v žaludku dlouho, a zatěžují tak tělo dlouhým trávením Foto: Maliflower73, Shutterstock.com

Proč se vyhnout glutamátu sodnému?

Glutamát sodný (označován i jako E 621) je látka, která se zmiňuje v souvislosti s instantními polévkami nejčastěji. Vyskytuje se ve všech rostlinách a živých organismech. Zdrojem volného glutamátu jsou třeba houby, kukuřice, hrášek, rajčata nebo parmazán.

Pro potravinářský průmysl se glutamát vyrábí z kukuřice, třtiny a cukrové řepy – ale ten má i složky, které se v přírodním nevyskytují. Tělo je neumí snadno metabolizovat a hromadí se v něm, což může způsobit trávicí potíže. Polévky s jeho sníženým obsahem mají ale bohužel méně intenzivní chuť.

Instantní versus čerstvé

I když mezi instantními polévkami můžete najít i ty kvalitní, nejezte je pravidelně. Ve zdravém jídelníčku by měly převažovat čerstvé potraviny. „Čerstvost stravy a menší míra tepelného zpracování má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, protože v ní zůstává dostatek cenných antioxidantů a vitaminů,“ vysvětluje doktorka Eva Kociánová, garant projektu Srdce v hlavě.

Na pytlíkové polévky by si měli dát pozor lidé, kteří se snaží hlídat si váhu, zvyšují totiž chuť k jídlu. To potvrzuje i expert Gábor Erdösi, který se zabývá vztahem mezi výživou a metabolickými onemocněními. „Strava bohatá na vysoce průmyslově zpracované potraviny vede ke změně signalizace hladu a sytosti a následně ke zvýšenému příjmu potravy. A to samozřejmě podporuje nárůst hmotnosti,“ konstatuje.

Novinky v nabídce polévek v prášku

Výrobci se snaží upravit složení instantních polévek tak, aby byly stále rychlé a nenáročné na přípravu, ale i co nejkvalitnější. Můžete vyzkoušet pár novinek:

Jak vypadají etikety kvalitnějších polévek z pytlíku:

Foto: Archiv firem

Zleva: Proteinová polévka hrachová: hrachová bílkovina 62 %, maltodextrin, sušený mletý česnek, slunečnicový olej, glukózový sirup, mléčná bílkovina, oxid křemičitý, mořská sůl, olivový olej, sušená mletá cibule, směs koření, k zalití horkou vodou, balení 55 g na e-shopu Aktin za 27 Kč; FDC Lyofilizovaná Kachní polévka se zeleninou a rýžovými nudlemi, kachní maso, zelenina, rýžové nudle, bez umělých přísad a konzervantů, k zalití horkou vodou, balení 32 g v e-shopu Freezy dry Company za 65 Kč; Fixe Tasse Bio Natur Compagnie, polévka instantní houbová: sušené plnotučné mléko, škrob, jedlá mořská sůl, žampionový prášek 4,4 %, hříbky 2,6 %, kvasničný extrakt, žampionový extrakt, restovaná cibule, česnek, koncentrovaná zeleninová šťáva, slunečnicový olej, třtinový cukr, petržel, kukuřičný glukózový sirup, pepř, listy libečku, pastinák, kurkuma, rajčata, kořen libečku, zázvor; produkt kontrolovaného ekologického zemědělství, v e-shopu Aureus balení 51 g za 81 KčFoto: Archiv firem

Načítám