Hlavní obsah

Plastové krabičky: Jak je správně umýt, co do nich nedávat a čím je zbavit skvrn nebo zápachu

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Domácnost, kde byste nenašli v lednici, špajzu nebo mrazáku plastovou krabičku s potravinami, je asi naprostá výjimka. Je to totiž velmi praktický a levný obal, kterému se nedá nic vytknout – snad jen to, že má tendenci ztrácet víčka… Ale jste si jistí, že je umíte správně udržovat a používat tak, aby nepředstavovaly zdravotní riziko?

Článek

Plastové krabičky všech tvarů a velikostí jsou oblíbené zvlášť ve chvíli, kdy si potřebujete uložit do lednice zbytek od oběda, vzít svačinu do práce či školy nebo na výlet. Dost často tedy musí snášet chlad, dokonce mráz a následně mikrovlny při ohřívání. Chcete, aby vydržely, když do nich nalijete ještě horkou polévku nebo omáčku, aby zvládaly mytí v myčce. Ale opravdu tohle všechno musí zvládat nebo si to jen myslíte?

Není plast jako plast

I když mohou vypadat všechny stejně a na první pohled nepoznáte, co by měly a neměly snést, pravdou je, že mohou být každá ze zcela jiného druhu plastu. Pro ty, které mají uchovávat potraviny, by mělo vždy platit, že neobsahují bisfenoly, většinou bisfenol A, označovaný jako BPA. Jde o potencionálně škodlivou látku, která může údajně zásadně poškozovat zdraví proto, že se z krabičky uvolňuje do potravin. Násobně víc, pokud jde o potraviny ještě horké nebo je v nich ohříváte, také pokud jde o potraviny kyselé a tučné.

Jestliže budete tedy vybírat vhodnou krabičku na jídlo, rozhodně by na ní mělo být uvedeno, že je z materiálu, který BPA neobsahuje (označení bez BPA, BPS anebo BPFA).

Na dlouhodobé a opakované skladování potravin nepoužívejte plastové obaly od potravin – myslíme tím třeba kelímky od jogurtů, PET lahve od nápojů a podobně. Byly vyrobeny pro jednorázové použití a po použití patří do tříděného odpadu.

Symboly pomohou s vhodným použitím krabiček

Na plastové krabičce byste měli hledat nejen údaj o tom, že neobsahuje problematické bisfenoly, ale i symboly, kterými vám výrobce napovídá, co všechno krabička snese. Není totiž samozřejmostí, že ji můžete dávat do mikrovlnky, myčky nebo mrazáku. Pokud tak používáte krabičky z plastu, jenž na to nebyl vyroben, materiál nejen křehne nebo se může deformovat, ale také hrozí, že se z něj začne uvolňovat některá z nebezpečných látek. Poškozené, zdeformované, křehké nebo i divně chemicky páchnoucí krabičky už na skladování jídla nepoužívejte. Nezapomínejte, že i nádobí má omezenou životnost!

Foto: Iryna Behun, Shutterstock.com

Pokud na krabičce nebo jejím obalu nenajdete symbol, který říká, že lze mýt v myčce či ohřívat v mikrovlnce, pak to nedělejte. Symbol s vidličkou a sklenkou říká, že materiál je vhodný pro styk s potravinami, tedy pro plastové krabičky zcela zásadní!Foto: Iryna Behun, Shutterstock.com

Jak správně mýt plastové krabičky

Jak byste měli krabičky mýt, abyste z nich dostali případnou mastnotu, zabarvení nebo pachy po jídle?

  • Pokud je na krabičce symbol myčky nádobí, máte vystaráno. Pokud si nejste jistí, lepší je mýt ji ručně. Ale ne tak, že do ní nalijete vroucí vodu, ale při teplotě, do které v pohodě sáhnete. Víte, co do myčky nádobí nepatří?
  • Barevné skvrny odstraní soda, kterou přidáte do vody, jíž krabičku naplníte. Dobrou metodou je prý nechat je pár dní na slunci, které z nich také zašpinění „vytáhne“ – ale UV záření může na druhou stranu přispět k rychlejší degradaci plastu, takže raději vyzkoušejte slabý roztok vody a octa nebo vody a citronové šťávy. Pak vždy velmi dobře vymyjte a osušte.
  • Jednou z rad je také použití klasického přípravku na nádobí, teplé vody a papírových ubrousků. Ty do krabičky společně dejte a poté ji zavíčkujte a třepejte obsahem tak minutu. Poté vše vylijte a zabarvení by mělo být pryč.
  • Pokud krabička i po umytí zapáchá, můžete ji „vydrhnout“ lógrem z kávy nebo opět použít roztok vody se sodou či octem, zabrat by měla i slaná voda.
  • Jestli byste se měli něčemu naopak vyhnout, pak to je použití drátěnky nebo i hrubé houbičky na nádobí, která plast poškrábe a ten bude ještě náchylnější k pohlcování pachů i zabarvování.

Načítám