Hlavní obsah

Perseidy: Noční oblohu rozsvítí padající meteory. Víme, kdy jich bude nejvíc a kde je dobře uvidíte

Foto: Belish, Shutterstock.com

Foto: Belish, Shutterstock.com

Meteorický roj Perseidy, nazývaný též Slzy svatého Vavřince, je každý rok v létě velkým lákadlem pro všechny romantické duše. Přečtěte si, o jaký hvězdný úkaz vlastně jde, kdy budou Perseidy letos vrcholit a kam se za pozorováním noční oblohy vypravit.

Článek

Meteorický roj zvaný Perseidy je aktivní obvykle zhruba od 17. července do 24. srpna, přičemž zpočátku se jedná spíše jen o jednotlivé viditelné meteory. Aktivita však postupně narůstá, nejvýrazněji pak ve druhém srpnovém týdnu.

Co jsou Perseidy

Jde o každoroční meteorický roj, který je viditelný na noční obloze, obvykle od poloviny července až do konce srpna. Název „Perseidy“ je odvozen od souhvězdí Persea, odkud meteory zdánlivě vycházejí. Můžete se setkat též s romantičtějším pojmenováním „létavice“.

Perseidy jsou úlomky komety Swift-Tuttle objevené roku 1862, která má oběžnou dráhu kolem Slunce trvající přibližně 133 let. Tato kometa se řadí mezi největší tělesa, jež se pravidelně přibližují k naší planetě. Když Země prochází oblastí vesmíru, kde se nacházejí její úlomky, prachové částice vstupují do atmosféry a hoří, čímž vytvářejí jasné a zářící světelné stopy na obloze, které vidíme jako „padající hvězdy“. Jejich sledování je pak velmi oblíbenou letní aktivitou mnoha lidí.

Kdy bude na obloze největší rojení Perseid

Nejčetnější rojení Perseid, tedy nejúchvatnější podívaná, nastane letos podle odborníků v noci z pondělí 12. na úterý 13. srpna. Velké množství „padajících hvězd“ můžete sledovat po setmění již pár dní před tímto datem. Noční obloha nabízí v těchto dnech také pohled na planety Jupiter a Saturn.

Počet Perseid, které můžete zpozorovat za hodinu, závisí na mnoha různých faktorech, mezi které patří fáze měsíce, světelné znečištění a atmosférické podmínky. Za ideálních podmínek, kdy je obloha temná a bez měsíčního svitu, můžete za hodinu zaznamenat 60 až 80 Perseid.

Během vrcholu jejich aktivity, tedy v noci z 12. na 13. srpna, je pak počet meteorů nejvyšší a při skutečně příznivých podmínkách je jich možné vidět více než 100 za hodinu. V městských oblastech s vysokým světelným znečištěním je samozřejmě potřeba počítat s nižší viditelností Perseid.

Foto: Makarov Konstantin, Shutterstock.com

Nejúchvatnější podívaná na meteorické roje bude v noci z pondělí 12. na úterý 13. srpnaFoto: Makarov Konstantin, Shutterstock.com

Odkud budou nejlépe vidět Perseidy?

Perseidy můžete pozorovat v podstatě hned po setmění, nejideálnější podmínky pro jejich sledování jsou ale až v druhé polovině noci. Konkrétně mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní, kdy souhvězdí Persea s radiantem roje vystoupá nejvýše nad obzor a frekvence padajících meteorů je obvykle nejvyšší. Přestože jsou Perseidy dobře viditelné pouhým okem, můžete si vzít k ruce dalekohled, zážitek bude ještě zajímavější.

Pro jejich sledování je ideální najít si místo, kde je dostatečně jasná a tmavá noční obloha, bez světelného smogu, nejlépe tedy mimo město, v přírodě a nejlépe s co nejlepším výhledem na jihovýchod. Pokud je to možné, vyberte si aspoň trochu vyvýšené místo, vylezte třeba na kopec. Vyšší nadmořská výška může zlepšit viditelnost, protože atmosféra je tam méně znečištěná.

Poetické slzy svatého Vavřince

Perseidám se rovněž někdy říká „slzy svatého Vavřince“. Nazvali je tak naši dávní předkové, a to podle světce, který zemřel mučednickou smrtí 10. srpna roku 258. Byl upálen během pronásledování křesťanů římským císařem Valeriánem a podle starých legend byly jeho mučednické slzy viditelné na nebi v podobě meteorického roje, který dosahuje svého vrcholu právě kolem této doby.

Související témata:
Meteorický roj
Meteory

Načítám