Hlavní obsah

Pach vašeho potu může odhalit cukrovku i rakovinu. Nemoci jsou cítit spáleninou i hnilobou

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Pot vnímáme zpravidla jen jako něco nepříjemného, co otravuje svým odérem a skvrnami na oblečení. Ze změn jeho intenzity a vůně přitom můžete vyčíst mnohé o svém vlastním psychickém i fyzickém zdraví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pomocí antiperspirantů se ho snažíte přebít, parfémem ho maskujete, ve sprše každodenně smýváte jeho stopy. Zkuste se ale na pot podívat jinak a nevnímat ho jen jako komplikaci. V těle má důležitou funkci a rychle pomáhá odhalit, když je s vámi něco v nepořádku.

Čistička a klimatizace v jednom

I když jste se pocení naučili vnímat především jako otravný kosmetický problém, hraje nezastupitelnou roli při termoregulaci, zbavuje tělo přebytečných toxinů a je důležitý při ochraně pokožky. Vedle odpadních látek totiž obsahuje i množství minerálů a organických sloučenin, které ji hydratují, posilují a vyrovnávají její pH.

Po ovoci i česneku

Intenzita pocení se mění v závislosti na tom, jak moc se vlivem vnějších teplot i vlastní fyzické aktivity potřebuje tělo ochlazovat. Lišit se může i aroma potu, jednou má nasládlou vůni ovoce, jindy nepříjemně ostrý pach česneku. Jinak můžete být cítit po konzumaci masa, cibule, brukvovité zeleniny nebo kari koření. Na změnu vašeho tělesného odéru má vliv nejen skladba vašeho jídelníčku, ale i zlozvyky jako kouření či konzumace alkoholu.

Foto: tativophotos, Shutterstock.com

Asi není nic divného, že pot člověka, který jí hodně česneku, páchne po česneku. Pozor na to, co jíteFoto: tativophotos, Shutterstock.com

Nemoci jsou cítit spáleninou i hnilobou

Změny v pachu mohou signalizovat i zdravotní problémy. Záleží, jak přesně jste cítit. Hnilobný zápach může znamenat nemocné močové cesty či rakovinu prostaty. Pach připomínající připálené jídlo může signalizovat nemocné srdce, jste-li cítit jako brambory nebo maso pečené v troubě, nechte si zkontrolovat slinivku a žaludek. Po rybině je cítit pot pacientů s nemocnými dýchacími cestami, mastný zápach tuku provází nemoci jater a žlučníku. Pach spálené gumy může hlásit nádor na mozku, při cukrovce je z potu cítit štiplavý acetonový zápach. Odér způsobený nemocí bývá cítit i z dechu a moči postiženého.

Pach strachu

Jste-li ve stresu, produkce potu narůstá. Orosí se vám čelo, zvlhnou dlaně, v podpaží se utvoří nevábné koláče potu. „Ve stresu se aktivuje nervový systém, vyplaví se hormony adrenalin a kortizol a naše tělo se dostane do stavu ‚bojuj, nebo uteč‘. Tato reakce přirozeně stimuluje potní žlázy, aby se během psychické zátěže organismus ochladil a udržel si zdravou teplotu,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Stresový pot je mnohem intenzivnější a bývá i jinak cítit. Má totiž složení bohatší na bílkoviny a tuky, což více chutná bakteriím žijícím na povrchu těla, které pot rozkládají, čímž typický zápach vzniká.

Když se potíte až příliš

Máte pocit, že se v potu doslova koupete, bez ohledu na zvýšenou hygienu a vnější podmínky? Možná se potýkáte s takzvanou hyperhidrózou neboli nadměrným pocením. Má celou řadu spouštěčů včetně některých onemocnění, o potížích byste rozhodně měli informovat svého ošetřujícího lékaře. Někdy je na vině vedlejší účinek léků, které užíváte. Může jít ale i o projev obezity, dlouhodobého stresu, hormonálních výkyvů, hyperaktivitu nervového systému nebo metabolické onemocnění. Zvýšeně se potí i lidé s cukrovkou, zvýšenou funkcí štítné žlázy nebo chronickou infekcí.

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Pot není jen nepříjemný, může vás také upozornit na to, že máte zdravotní problém a měli byste začít rychle jednatFoto: Koldunov, Shutterstock.com

Mějte pot pod kontrolou

Obtěžuje-li vás míra pocení a váš tělesný odér, můžete na něm zkusit zapracovat i sami. Zkuste omezit kofein, alkohol, kouření, vyvarujte se kořeněných potravin, vsaďte na prodyšné oblečení z přírodních materiálů, místo deodorantu, který pot jen překrývá, používejte antiperspirant, který snižuje jeho produkci. Ženám na prahu klimakteria mohou pomoci přípravky s mateří kašičkou a sójou. „Problémy s nadměrným pocením pomáhá řešit také jmelí nebo čaj ze šalvěje,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Nepomůže-li úprava životního stylu, k řešení mohou pomoci lékařské zákroky nebo procedury estetických klinik. Velký efekt má aplikace botolutoxinu, iontoforéza pomocí mírného elektrického proudu i chirurgický zákrok.

Načítám