Hlavní obsah

Otevírací doba obchodů ve svátek 28. října: Kde si nakoupíte na den vzniku Československa?

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

V tom, který státní svátek uzavírá obchody a kdy je naopak otevřeno, mají lidé stále docela zmatek, i když zákon, jenž to nařizuje, platí již od roku 2016. Takže jestli tápete, jak to bude v obchodech 28. října, máme pro vás odpověď.

Článek

28. říjen byl vyhlášen státním svátkem proto, aby uctil Den vzniku samostatného československého státu. V tento den se udělují státní vyznamenání, kladou věnce k památníkům, prezident jmenuje generály a účastní se vojenské přísahy Hradní stráže. Zajímavostí je, že Slováci po rozpadu federace už tento den jako státní svátek nemají.

Jak je 28. října otevřeno v obchodech?

Co se týče otevírací doby obchodů, patří 28. říjen mezi svátky, kdy musí obchody nad 200 metrů čtverečních zůstat zavřené. Nenakoupíte tedy ve všech obchodech nad tuto velikost, v supermarketech, ale třeba ani v hobby marketech. To, zda otevřou obchodní domy, většinou záleží právě na tom, kolik z obchodů v nich je zavřeno, takže si raději dopředu ověřte, jak je tomu v nákupním centru, kam se chystáte vyrazit.

Zákon z roku 2016, který tuto povinnost stanovuje, rozlišuje státní svátky, během kterých musí zůstat zavřeno, a ty, kdy obchody mohou zůstat otevřené:

Státní svátky, kdy mají obchody otevřeno

24. prosinec – Štědrý den (Je otevřeno jen do 12 hodin, platí pro obchody, jejichž plocha je větší než 200 m².)

Velký pátek (pohyblivý svátek)

1. květen – Svátek práce

Státní svátky, kdy mají obchody zavřeno

28. září – Den české státnosti

25. prosinec – 1. svátek vánoční

26. prosinec – 2. svátek vánoční

1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok

Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek)

8. květen – Den vítězství

(Platí pro obchody, jejichž plocha je větší než 200 m².)

Kde si nakoupíte i 28. října?

Zákon o prodejní době ve svátcích se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, neplatí pro čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních (nemocnice a polikliniky), ale také pro prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště či nádraží.

Zákaz prodeje se netýká ani velkoobchodů. Nakoupíte také v online obchodech s potravinami.

Načítám