Článek
Od těch nejjednodušších přes nečekaně svěží spojení třeba s citrusy až po ty se spoustou zmrzliny, které lehce nahradí dezert… Kterou variantu ledové kávy si vyberete vy?
Cold brew si snadno připravíte i doma
Na cold brew budete potřebovat jenom kávu a vodu: zdálo by se, že to není nic objevného. Cold brew ale opravdu nechutná jako běžně připravená káva, která vystydla. Při tomhle způsobu přípravy se mletá káva zalévá studenou vodou a nechá se v lednici louhovat alespoň 12-16 hodin. Chuť se uvolňuje a rozvíjí pomalu a káva je pak sladší, bez známek kyselosti a najdete v ní dokonce jemné čokoládové tóny. Navíc je příprava rychlá (nepočítáme-li dobu louhování) a snadná.
- Středně až hrubě mletou kávu zalejte studenou vodou v poměru 1 díl kávy na 10 dílů vody. Nádobu překryjte potravinářskou fólií, na 12-16 hodin ji uložte do lednice a poté přefiltrujte: výborně vám poslouží nádoba na french press, použít ale můžete i papírový filtr na kávu. Takhle připravený extrakt vydrží v lednici i dva týdny, a tak máte svůj oblíbený nápoj hned po ruce. Navíc ho můžete různě dochutit a poslouží i jako základ na míchání dalších kávových specialit.
Káva s tonikem
Espresso tonic si získal srdce milovníků kávy snadno a rychle a dnes ho najdete v nabídce kaváren běžně: hořkost kávy je vyvážená sladkostí toniku, a ty bublinky! Pokud jste ho ještě neochutnali, běžte do toho. A nemusíte ani do kavárny.
Mazagran: osvěžující káva s citronem
Starší ročníky si možná vzpomenou na silnou zalévanou kávu s citronem, která se kdysi používala jako lék na silnou opilost. Mazagran je kávová specialita, která vznikla v Alžírsku a dnes je rozšířená hlavně v Portugalsku.
- Na přípravu budete potřebovat šálek silného espressa (použít můžete i cold brew z úvodu článku). Kávu oslaďte lžičkou cukru nebo medu a rozmíchejte. Poté přidejte lžíci citronové nebo limetkové šťávy a znovu promíchejte. Vyšší užší sklenici naplňte ledem a přelejte přes něj připravenou kávovou „limonádu“, doplňte kolečkem citronu a podávejte. Okraj sklenice můžete potřít skrojkem citronu, zážitek bude ještě zajímavější.
Vietnamské kávové speciality: přidejte kondenzované mléko nebo jogurt
Vietnamskou kuchyni jsme si oblíbili rychle a speciality jako pho nebo bun bo nam bo už dobře známe: je čas objevit i další pochoutky, které tato země nabízí.
Na přípravu vietnamské kávy použijte kávová zrna, jež opravdu pochází z Vietnamu. Káva z nich bývá obvykle hezky vyvážená, spíš sladší a opravdu silná. V Asii se na přípravu používá phin filtr, ale vystačíte si i z french pressem nebo překapávačem. Kouzlo vietnamské ledové kávy spočívá v přidání sladkého kondenzovaného mléka: i když obvykle pijete kávu bez cukru, tohle zkuste, je to opravdu lahodná vychytávka. Pár kostek ledu a můžete podávat.
Ve Vietnamu je rozšířená ještě jedna zajímavá specialita, ledová káva s jogurtem. Pokud máte duši objevitele, můžete ji zkusit: připravte ledovou kávu s kondenzovaným mlékem, nalijte ji do vyšší úzké sklenice a navrch přidejte lžíci hustého smetanového bílého jogurtu. Překvapivá kombinace chutí a textur je nečekaně návyková.
Covidový hit: káva dalgona
Našlehaná ledová káva dalgona se díky sociálním sítím rozšířila po celém světě v časech covidové krize, pamatujete si ještě?
- Na dvě skleničky šlehejte dvě lžíce cukru, tři lžíce instantní kávy a čtyři lžíce horké vody tak dlouho, až se vytvoří hustá kávová pěna, nejlíp vám to půjde, když použijete ruční šlehač na mléčnou pěnu, ale postačí i malá metlička. Do dvou sklenic pak na led vlijte cca 150-200 ml mléka a navrch rozdělte kávovou pěnu.
Ledová čokoládová káva
Pomalu se dostáváme k tipům, které jsou na pomezí nápoje a dezertu: čokoládová ledová káva uspokojí chuť na sladké a díky espressu dostatečně nakopne.
- Na dvě porce v rendlíku přiveďte k varu 150 ml mléka, odstavte a vmíchejte 30 g čokolády. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladké čokoládové mléko. Až zchladne, naplňte skleničky ledem. Přelijte přes něj čokoládové mléko, do každé přidejte ještě 50 ml neochuceného mléka a jedno silné espresso. Dílo korunujte kopečkem šlehačky (a špetkou kakaa) a ihned podávejte.
Ledová káva se zmrzlinou
Svůdnou kombinaci dobré zmrzliny a silné kávy najdete téměř v každém koutě světa. Umírněné italské affogato, kopeček vanilkové s espressem, ostře kontrastuje s opulentními americkými poháry naplněnými zmrzlinou až po okraj – a dovolené je všechno mezi. Ve Španělsku objednávejte blanco y negro, v německy mluvících krajinách Eiskaffee a nechte se překvapit, zklamaní nebudete.
Dáváte přednost čaji? V létě nejlépe chutná ledový a vůbec nejlepší je ten domácí. Zkuste kořeněný thajský ledový čaj s kondenzovaným mlékem nebo svěží ledový čaj s vůní bezu.