Hlavní obsah

Očima starý holky: Můj manuál, jak se stát bohyní! Každá po svém a pro sebe samu

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Určitě jste si všimli, že nejenom se světem, ale i s lidským věkem se něco děje. Jako bychom později dospívali a později stárli. Na starých holkách je to nejvíc patrné. Že se život prodlužuje, se už ví, ale jde o to, co s tím. Jak si udržet zdraví a spokojenost. Ale popořádku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Malinké děti chodí později na nočník, větší později samy po venku, mladí mají později sexuální život, ženy rodí později děti. A tak je přece jasné, že i starý holky stárnou později. Na rozdíl od břichatých českých mužů pro to ale leccos dělají. Jsou zvyklé, že nic není zadarmo, vědí, že dobře se cítit a vypadat je boj, ve kterém ženy nad muži vítězí možná i proto, že se celý život o někoho staraly. To by bylo, aby se nedokázaly postarat i o sebe!

Minule jsem tu psala o tom, že nejlepším prostředkem proti stárnutí je se nezastavovat a nic moc nezkoumat. V komentářích mi leckteré z vás namítaly, že na stará kolena si máme dopřát zasloužený odpočinek. Souhlasím. Ke každému svému článku bych totiž z fleku uměla napsat protinázor, protože leckdy pravda není jenom jedna. Ostatně i v jednom židovském vtipu, když za rabínem přijdou dva rozhádaní chlapi, rabi sdělí oběma, že mají pravdu. Když mu jeden vyčte, že potvrdil dva odporující si názory, odpoví: A to je taky pravda.

Právě my, starý holky, máme konečně právo na svoji pravdu, na to, aby náš život vypadal podle nás. Můžeme zvolnit a naslouchat zpěvu ptáků nebo lítat jak namydlenej blesk. Máme nadhled, klid a můžeme se na všechny vykašlat.

My, starý holky, už víme, jak se stát bohyní. Každá po svém a pro sebe samu. Já osobně se snažím střídat koukání do blba se staráním se o vnoučata, práci s péčí o sebe, ale nehodlám to vydávat za jediný správný způsob, jak žít. Před lety jsem si sestavila několik svých osobních minimalistických kroků pro zdraví a pohodu, jimž neskromně říkám manuál Jak se stát bohyní. Nabídnu vám ho.

Podle mě je pro zdraví a pohodu nejdůležitější ráno, kdy se ladím na nový den.

Proto si hned po probuzení na deset až patnáct minut hodím nohy na stěnu, rozespale vzpomínám, co že se mi to vlastně zdálo, a vítám nový den. Považuju to za zázračný cvik pro lenochy, při kterém se není nutno ani pohnout a přitom mi dodává po celý den sílu a lehkost, protože obrácené pozice tohle dělají. Ostatně ne nadarmo moje dcera dělá stojky. 

Ale kdyby pro sebe holka měla a mohla udělat jen jedinou věc na světě, tak je to tato: Vypít nalačno sklenku teplé vody s nefiltrovaným jablečným octem a lžičkou kurkumy.

Já si potom zacvičím svoji kratičkou osobní protahovací sestavu, u mě je to jogínský pozdrav slunci zakončený stojem na hlavě, ale je úplně fuk, co si dáte vy.

Když docvičím, usednu na zem a chvíli jen tak jsem. (Neříkám, že medituju). Následně kolem sebe opíšu rukama kruh bezpečí – je bílý a neptejte se, jak to vím. Následuje rychlá sprcha zakončená studenou vodou atd. atd.

Pak už se nadlábnu, protože bez snídaně jsem nemožná. Potřebuju pomalou, línou snídani s čuměním z okna, čtením a sněním.

Toť vše. Jinak už toho moc nestíhám. Celé to trvá asi sedm minut (když nepočítám sprchu a snídani). Sedm minut máme všechny.

Není potřeba, aby se starý holky týraly dietama či posilovnou, úplně stačí držet se manuálu pro bohyně. Prozradila jsem vám ten svůj. Tak hlavně buďte šťastné a spokojené.

Načítám