Hlavní obsah

Dá se v restauraci naobědvat pod 150 Kč? V redakci jsme si zahrály na detektivy a našly pár míst

Foto: AlikeYou, Shutterstock.com

Foto: AlikeYou, Shutterstock.com

Najít v restauraci oběd do 150 Kč? To už dnes zní skoro jako pohádka. V redakci jsme si ale vyhrnuly rukávy, vzaly pomyslné lupy do ruky a vyrazily hledat „restaurační“ poklady. Ať už v okolí kanceláře, našich bydlišť nebo na výletech. Pár podniků jsme našly, ale věřte, nebyla to lehká úloha.

Článek

Ještě před pár lety byl oběd do 150 Kč, obzvlášť z poledního menu, běžná věc. Jak je tomu ale dnes? Pátrání po levném jídle nás zavedlo do slepých uliček s meníčky začínajícími na 180 Kč, ale i do podniků, kde jen polévka stála víc než činil náš rozpočet. Už to skoro vypadalo, že úkol nesplníme, ale nevzdaly jsme se! Po pečlivém zkoumání jsme objevily pár skutečných pokladů. Tady je náš seznam míst, kde se stále dá najíst za méně než 150 Kč – někdy s přimhouřeným okem, jindy s úsměvem na tváři.

Restaurace U Šimků, Rybníky

Šéfredaktorka Monika: Venkovská restaurace, kterou máme kousek od našeho domu, je pro nás sázka na jistotu, najíte se tu dobře a za pár korun. Občas si odtud  vozíme jídlo, když nestíhám vařit, nebo sem zajdeme i s celou rodinou. Od té doby, co se v restauraci nekouří, je zde rozhodně „přátelštější“ prostředí. Já miluji špenát, takže pokud je na jídelním lístku, neváhám, a pokud není, neodolám smažáku za 150 Kč.

Foto: Monika Sokolová

Hovězí  na česneku se špenátem a knedlíkem za 150 Kč je v dnešní době už skoro zázrakFoto: Monika Sokolová

Hospoda Jarov, Praha

Editorka Klára: Pražskou Hospodu Jarov najdete na Žižkově. Je poměrně tmavá, ale celkem příjemná. Nic extra, prostě normální hospoda. Porce jsou tak akorát, tedy ani malé, ani velké. Jídla stojí kolem 160 korun, ale třeba halušky se zelím, slaninou a smaženou cibulkou jsem tu pořídila za 140 korun. A byly skvělé!

Foto: Klára Olexová

Halušky za 140 Kč? To je luxus! Foto: Klára Olexová

Restaurace U Rychtářů, Protivín

Redaktorka Renata: Klasika v podobě jitrnice, zelí a brambor nezklamala a za 149 Kč byla porce víc než vydatná. Nutno také dodat, že bylo znát, že zabijačkové speciality si sami vyrábějí ve svém řeznictví, takže kvalitou a chutí potěší.

Foto: Renata Vyšínová

Restauraci U Rychtářů spolu s řeznictvím najdete v Protivíně. Benefitem je kvalitní vlastní produkce uzenin a zabijačkových dobrotFoto: Renata Vyšínová

Sechuan, Dobříš

Redaktorka Lucie Š.: Smažené rýžové nudle s kuřecím masem pothajsku z restaurace Sechuan v Dobříši jsou moje záchrana, když potřebuji rychlý oběd na homeoffice. Rýžové nudle nezklamou nikdy a mám ráda, že jsou v tomto případě lehce pikantní. V restauraci vás jídlo vyjde na 139 korun, já si jej často beru s sebou, takže musím připlatit ještě pár korun za krabičku.

Foto: Lucie Švirková

Restaurace Sechuan v Dobříši nabízí asijskou kuchyniFoto: Lucie Švirková

Restaurace Koulovna, Praha

Editorka Hanka: Restaurace na konečné metra C, přímo u stanice metra Háje, nabízí polední menu, kde najdete vždy jedno jídlo za 129 Kč, další se pak pohybují od 159 Kč do 189 Kč. Abych dodržela zadání, objednala jsem si kuře na paprice s těstovinami, i když přiznávám, že o fous dražší jídla mě lákala víc. Nicméně zklamaná jsem nebyla. Omáčka byla dobře ochucená, maso křehké (ačkoli se obávám, že statný muž by se ze dvou stehýnek příliš nenajedl), jídlo bylo teplé a na stole do pěti minut od objednání.

Foto: Hana Šperková

Za 129 Kč by asi v dnešní době člověk víc chtít nemohlFoto: Hana Šperková

Motorest u Husára, obec Hrušky

Šéfredaktorka Monika: V motorestu jsme jedli při naší cestě po Moravě a všechno, co jsme si dali, bylo výborné. Moc fajn vývar za 40 Kč, pořídíte tu i svíčkovou nebo tortillu s trhaným masem za 140 Kč. Pochutnali jsme si celá rodina. Většinou si dáváme českou klasiku, o které byste řekli, že toho na ní nejde moc zkazit. Není to ale úplně pravda, už jsme párkrát narazili. Tady ale ne!

Foto: Monika Sokolová

V Motorestu u Husára umí uvařit i českou klasiku do 150 Kč Foto: Monika Sokolová

Křenovský šenk, Troskovice

Redaktorka Jitka: Jen na dohled od zříceniny hradu Trosky jsme při výletu do Českého ráje objevili hospůdku Křenovský šenk. Z venku nepůsobí úplně přívětivě, ale když vejdete, odhalíte příjemnou zahrádku s velmi milou obsluhou i příznivými cenami. Nabídka jídel je jednoduchá, ale vše je skvěle připravené, dobře se najedí i vegetariáni. Nás zlákal grilovaný hermelín se zeleninovým salátem a brusinkami. Za 125 Kč neměl chybu, čerstvý a skvěle dochucený salát opravdu překvapil. Dobrý byl i smažený sýr, ale ten už hranici 150 Kč o pár korun překročil.

Foto: Jitka Lubojacká

Ideální oběd i pro vegetariány –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ grilovaný hermelín s čerstvým salátem – jsme objevili v srdci Českého rájeFoto: Jitka Lubojacká

S přimhouřeným okem…

Dobře, přiznáváme – v některých případech jsme musely lehce přimhouřit oči (a možná i obě). Objevily jsme totiž podniky, kde oběd sice oficiálně překročil zadanou hranici 150 Kč, ale jen o kousek.

Marten restaurant, Neratovice

Redaktorka Jana: Já se jako vegetarián do 150 Kč častokrát nenajím –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ z klasických „hotovek“ si nevyberu, a tak chodím spíše do restaurací, kde mají víc než smažák. Do téhle částky je navíc problém se vejít i v Neratovicích obecně. Výjimkou je restaurace Marten, která nabízí v rámci poledních menu jídla za 159 Kč, a kam občas zajde manžel. Naposledy si dal kuřecí směs na pórku se žampiony, což ohodnotil jako „českou čínu“, která mu ale chutnala. Zanedlouho po naší návštěvě restaurace svá polední menu bohužel zdražila o 10 korun.

Foto: Jana Zborovská

„Česká čína“ nemusí připomínat školní jídelnu, ale může být i chutnáFoto: Jana Zborovská

Hospůdka Hlubina, Teplice

Redaktorka Tereza Š. D.: Hotovky vařím poměrně často doma, proto když už zavítám do nějaké restaurace, vyhledávám spíš jídla, která si doma běžně neudělám. Jedno takové, a ještě za skvělou cenu, jsem našla v Hospůdce Hlubina v Teplicích. V rámci poledního menu se tam dá velice dobře najíst a za cenu, která rodinný rozpočet tolik nezabolí. V tomto případě jsem si dala kuřecí steak s opečenými bramborami, salátkem (dobře, šlo o rajče a polníček, ale i to je fajn) a majonézou za 159 Kč. A chutnalo to stejně, jako vypadlo, výborně!

Foto: Tereza Ševčík Dusová

I když jsem o devět korun přešvihla stanovaný limit, i tak mi přijde cena víc než přijatelná. Jídlo bylo skutečně výbornéFoto: Tereza Ševčík Dusová

Ptáme se vás!

Máte ve svém okolí restauraci nebo hospodu, kde se dá naobědvat do 150 Kč? Pochlubte se!

Pokud jste narazili na takový poklad, neváhejte a pošlete nám svoje hodnocení a fotku talíře na redakční e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz. Rády se o vaše tipy podělíme s ostatními čtenářkami. Možná se tak podaří rozšířit náš seznam skvělých míst, kde je oběd stále dostupný a chutný!

Související témata:
Proženy na lovu

Načítám