Článek
Ještě před pár lety byl oběd do 150 Kč, obzvlášť z poledního menu, běžná věc. Jak je tomu ale dnes? Pátrání po levném jídle nás zavedlo do slepých uliček s meníčky začínajícími na 180 Kč, ale i do podniků, kde jen polévka stála víc než činil náš rozpočet. Už to skoro vypadalo, že úkol nesplníme, ale nevzdaly jsme se! Po pečlivém zkoumání jsme objevily pár skutečných pokladů. Tady je náš seznam míst, kde se stále dá najíst za méně než 150 Kč – někdy s přimhouřeným okem, jindy s úsměvem na tváři.
Restaurace U Šimků, Rybníky
Šéfredaktorka Monika: Venkovská restaurace, kterou máme kousek od našeho domu, je pro nás sázka na jistotu, najíte se tu dobře a za pár korun. Občas si odtud vozíme jídlo, když nestíhám vařit, nebo sem zajdeme i s celou rodinou. Od té doby, co se v restauraci nekouří, je zde rozhodně „přátelštější“ prostředí. Já miluji špenát, takže pokud je na jídelním lístku, neváhám, a pokud není, neodolám smažáku za 150 Kč.
Hospoda Jarov, Praha
Editorka Klára: Pražskou Hospodu Jarov najdete na Žižkově. Je poměrně tmavá, ale celkem příjemná. Nic extra, prostě normální hospoda. Porce jsou tak akorát, tedy ani malé, ani velké. Jídla stojí kolem 160 korun, ale třeba halušky se zelím, slaninou a smaženou cibulkou jsem tu pořídila za 140 korun. A byly skvělé!
Restaurace U Rychtářů, Protivín
Redaktorka Renata: Klasika v podobě jitrnice, zelí a brambor nezklamala a za 149 Kč byla porce víc než vydatná. Nutno také dodat, že bylo znát, že zabijačkové speciality si sami vyrábějí ve svém řeznictví, takže kvalitou a chutí potěší.
Sechuan, Dobříš
Redaktorka Lucie Š.: Smažené rýžové nudle s kuřecím masem pothajsku z restaurace Sechuan v Dobříši jsou moje záchrana, když potřebuji rychlý oběd na homeoffice. Rýžové nudle nezklamou nikdy a mám ráda, že jsou v tomto případě lehce pikantní. V restauraci vás jídlo vyjde na 139 korun, já si jej často beru s sebou, takže musím připlatit ještě pár korun za krabičku.
Restaurace Koulovna, Praha
Editorka Hanka: Restaurace na konečné metra C, přímo u stanice metra Háje, nabízí polední menu, kde najdete vždy jedno jídlo za 129 Kč, další se pak pohybují od 159 Kč do 189 Kč. Abych dodržela zadání, objednala jsem si kuře na paprice s těstovinami, i když přiznávám, že o fous dražší jídla mě lákala víc. Nicméně zklamaná jsem nebyla. Omáčka byla dobře ochucená, maso křehké (ačkoli se obávám, že statný muž by se ze dvou stehýnek příliš nenajedl), jídlo bylo teplé a na stole do pěti minut od objednání.
Motorest u Husára, obec Hrušky
Šéfredaktorka Monika: V motorestu jsme jedli při naší cestě po Moravě a všechno, co jsme si dali, bylo výborné. Moc fajn vývar za 40 Kč, pořídíte tu i svíčkovou nebo tortillu s trhaným masem za 140 Kč. Pochutnali jsme si celá rodina. Většinou si dáváme českou klasiku, o které byste řekli, že toho na ní nejde moc zkazit. Není to ale úplně pravda, už jsme párkrát narazili. Tady ale ne!
Křenovský šenk, Troskovice
Redaktorka Jitka: Jen na dohled od zříceniny hradu Trosky jsme při výletu do Českého ráje objevili hospůdku Křenovský šenk. Z venku nepůsobí úplně přívětivě, ale když vejdete, odhalíte příjemnou zahrádku s velmi milou obsluhou i příznivými cenami. Nabídka jídel je jednoduchá, ale vše je skvěle připravené, dobře se najedí i vegetariáni. Nás zlákal grilovaný hermelín se zeleninovým salátem a brusinkami. Za 125 Kč neměl chybu, čerstvý a skvěle dochucený salát opravdu překvapil. Dobrý byl i smažený sýr, ale ten už hranici 150 Kč o pár korun překročil.
S přimhouřeným okem…
Dobře, přiznáváme – v některých případech jsme musely lehce přimhouřit oči (a možná i obě). Objevily jsme totiž podniky, kde oběd sice oficiálně překročil zadanou hranici 150 Kč, ale jen o kousek.
Marten restaurant, Neratovice
Redaktorka Jana: Já se jako vegetarián do 150 Kč častokrát nenajím – z klasických „hotovek“ si nevyberu, a tak chodím spíše do restaurací, kde mají víc než smažák. Do téhle částky je navíc problém se vejít i v Neratovicích obecně. Výjimkou je restaurace Marten, která nabízí v rámci poledních menu jídla za 159 Kč, a kam občas zajde manžel. Naposledy si dal kuřecí směs na pórku se žampiony, což ohodnotil jako „českou čínu“, která mu ale chutnala. Zanedlouho po naší návštěvě restaurace svá polední menu bohužel zdražila o 10 korun.
Hospůdka Hlubina, Teplice
Redaktorka Tereza Š. D.: Hotovky vařím poměrně často doma, proto když už zavítám do nějaké restaurace, vyhledávám spíš jídla, která si doma běžně neudělám. Jedno takové, a ještě za skvělou cenu, jsem našla v Hospůdce Hlubina v Teplicích. V rámci poledního menu se tam dá velice dobře najíst a za cenu, která rodinný rozpočet tolik nezabolí. V tomto případě jsem si dala kuřecí steak s opečenými bramborami, salátkem (dobře, šlo o rajče a polníček, ale i to je fajn) a majonézou za 159 Kč. A chutnalo to stejně, jako vypadlo, výborně!
Ptáme se vás!
Máte ve svém okolí restauraci nebo hospodu, kde se dá naobědvat do 150 Kč? Pochlubte se!
Pokud jste narazili na takový poklad, neváhejte a pošlete nám svoje hodnocení a fotku talíře na redakční e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz. Rády se o vaše tipy podělíme s ostatními čtenářkami. Možná se tak podaří rozšířit náš seznam skvělých míst, kde je oběd stále dostupný a chutný!