Hlavní obsah

Jste pořád na mobilu? Nežere to jen váš drahocenný čas, ale hrozí vám i „mořská nemoc“

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Děláme to skoro všichni. Málokdo se ubrání nekonečnému scrollování na sociálních sítích, webových stránkách a podobně. Sjíždíme jedno krátké video za druhým, očima přejíždíme titulky, ničemu nevěnujeme víc než minutku. A fakt, že nám to krade hodně času, který bychom mohli věnovat něčemu prospěšnějšímu, je ten nejmenší problém.

Článek

Přijdete z práce, chcete si na pár minut oddechnout, sáhnete po mobilu a zkouknete pár rychlých několikavteřinových videí nebo jen tak scrollujete (rolujete) a pročítáte titulky všech možných článků, které vám ten den média nabízí. Nic si doopravdy nepřečtete, leckdy ani ta kratinká videa nedokoukáte do konce, jen palcem stále posouváte obrazovku svého telefonu dál a dál. A nejednou zjistíte, že jste takhle zabili třeba hodinu, dvě, a dokonce i víc.

Jsme obětí nekonečného scrollování

Přehršle všemožných videí, fotek, gifů, titulků nám servírují v podstatě všichni. Média, nejrůznější webové stránky, sociální sítě všeho druhu. Zcela se jim vyhnout je v podstatě nemožné, leda byste svůj mobilní telefon jednoduše zahodili.

Bylo to tak od nástupu technologií, ale během pandemie se vše ještě zhoršilo. Tím, jak jsme byli nuceni veškerý svůj život přesunout právě do světa internetu (prostřednictvím něj jsme pracovali, komunikovali, studovali, řešili na něm i svůj volný čas), zvykli jsme si na něj až příliš.

Tohohle zlozvyku se velmi těžko zbavuje, i když má na nás a naše životy velmi negativní dopady. Nekonečné scrollování nás nehezky ovlivňuje především následujícími třemi způsoby.

  • Žrout času – Ani nevíte jak a najednou nejsou dvě odpoledne, ale tři. Nebo také čtyři, pět i šest. Tím, jak sjíždíte jedno krátké video za druhým, ztrácíte pojem o čase. Máte pocit, že je to jen chvilka, přitom je to klidně několik hodin. A vy jste místo toho mohli dělat všechno možné, třeba jít na výlet, hrát si se svými dětmi, připravit večeři, zacvičit si, povídat si s partnerem… Někdy problémy s časem a tím, že nic nestíháte, vyřeší pouhé odložení mobilu.
  • Pozornost oslabena – Těkáte z jednoho příspěvku na druhý, skáčete z jednoho tématu na druhé, video s roztomilými kočičkami střídá rychlý návod na zdobení dortu a následují zábavné pády lidí. Vaše pozornost je roztříštěna na miliardu kousků, ztrácíte schopnost soustředit se na cokoli déle než pár sekund. Jak pak udržovat pozornost třeba na dlouhé poradě nebo ve škole několik vyučovacích hodin?
  • Věčný hlad – Je to nabídka nekončící zábavy, vlastně takový all inclusive bufet, akorát nikdy nevíte, co vám internet naservíruje na dalším „talíři“. Co když to další video bude ještě vtipnější než to předešlé, co když další titulek bude víc šokující než ten, co jste prolítli teď? Sice se přehlcujete, ale zároveň pociťujete neustálý hlad. Je to závislost, pocit neustálé potřeby uspokojit svoji touhu po zábavě, která nemá konce.
Foto: Slava Stock, Shutterstock.com

Scrollováním na mobilu stráví většina lidí až přespříliš času, který by mohli využít smysluplnějiFoto: Slava Stock, Shutterstock.com

Scrollování způsobuje i fyzické problémy

Jenže to není vše, scrollování či jiná podobně zrychlená činnost na telefonu či počítači vám může způsobit i fyzickou nevolnost s následujícími příznaky:

  • Závrať
  • Bolest hlavy
  • Žaludeční nevolnost (nutkání na zvracení)
  • Rozmazané vidění (bolest očí, podrážděnost, pocit těžkých víček apod.)
  • Malátnost

Říká se tomu cybersickness (v překladu kybernemoc) a je to vlastně něco jako mořská nemoc nebo když se vám dělá zle v autě v serpentinách či na horské dráze. Podobně nepříjemné pocity může způsobit právě rychlé scrollování nebo když těkáte očima po několika obrazovkách, případně když se účastníte virtuální schůzky, na které obrazovku ovládá někdo jiný, nebo když používáte virtuální realitu.

Ve všech těchto případech totiž vaše smysly vysílají do mozku signály o nějakém pohybu, který ale vaše tělo doopravdy nevykonává – oči létají nahoru dolu, ale tělo nehnutě sedí na židli. I když se válíte na gauči, díky virtuální realitě letíte vrtulníkem. „Jakýkoli druh pohybu, který takto navnímáte, způsobí kybernetické onemocnění. Cybersickness je vlastně jen sestřenice jiných forem nevolností a nemocí souvisejících s vnímáním pohybu,“ říká Kay Stanney, generální ředitelka a zakladatelka Design Interactive, společnosti, která se zabývá virtuální realitou.

Ano, hádáte správně, nejlepším způsobem, jak se všem těm negativním následkům vyhnout, je odložit mobil, jak jen to jde!

Načítám