Hlavní obsah

Největší životní chyby? Lidé jich hluboce litují, když už je pozdě. Začněte žít podle sebe teď hned!

Foto: FTiare, Shutterstock.com

Foto: FTiare, Shutterstock.com

Chybami se člověk učí, říká známé lidové rčení. Ale co když si své omyly či selhání uvědomíte a přiznáte až s velkým odstupem a už je nenapraví ani slibované poučení? V takovém případě jde většinou o zásadní chyby, které měly vliv na celé další bytí. Čeho lidé nejvíc litují a jak se s tím co nejlépe vyrovnat?

Článek

Asi každý občas zažije moment, kdy se ohlédne zpět a přemýšlí, co mohl udělat jinak a lépe. A může se tím začít trápit. Je totiž přirozené o některých rozhodnutích zpětně pochybovat nebo si přát, aby určité věci dopadly jinak. A s takovými chybami bývá těžké se vyrovnat a jít dál.

Zuzana Čechák Tomášková z online psychoterapeutické platformy Hedepy k tomu uvádí, že zajímavý náhled na to, co mohou lidé hodnotit jako životní chyby či lítosti, nabízí australská spisovatelka Bronnie Ware, která na základě svých zkušeností v paliativní péči napsala knihu Čeho před smrtí nejvíce litujeme. „Jak lidé čelili své smrtelnosti, uvědomovali si, že nežili život, jaký prožít chtěli. Mezi nejčastější lítosti dle Bronnie Ware patřilo, že někteří neměli odvahu žít podle svého, žili podle očekávání druhých. Další litovali, že v životě příliš pracovali nebo si nedovolili být šťastnější. Lidem bylo také líto, že neměli odvahu vyjádřit své skutečné pocity a že nezůstali v kontaktu s přáteli,“ vyjmenovává psychoterapeutka.

Jakých životních chyb lidé nejčastěji litují

Každý to vnímá jinak. Podle odborníků se lidé nejhůř vyrovnávají s rozhodnutími, která již nelze zvrátit ani napravit. „A pak je trápí destruktivní chování a veškeré formy sebepoškozování od nejrůznějších závislostí přes ubližování si či setrvávání v nefunkčním nebo násilném vztahu,“ vysvětluje Veronika Pavlisková, psycholožka z online poradny Mojra.

1. Upozadění vlastních snů a cílů

Podle mnohých je velká životní chyba zanedbat vlastní sny a ambice. Stane se to těm, kdo se snaží splnit očekávání ostatních, rodičů, přátel nebo společnosti a přitom zapomínají na to, co si přejí oni sami, po čem touží a jaké mají cíle. Mnoho lidí až ve stáří zjistí, že nešli pracovní nebo osobní cestou, jakou si skutečně přáli, a litují, že nedokázali změnit směr, že promarnili nejen čas, ale také svůj potenciál.

2. Nedostatečná komunikace

Neschopnost mluvit o tom, co cítíte, nevyřešit konflikty a spory nebo zkrátka nedat vztahům s blízkými dostatečnou péči a držet si odstup? Ano, i to se pohledem do minulosti jeví jako zásadní chyba, protože to vede často k ochlazení lásky či rozpadnutí vztahů a nejde to vzít zpět.

Foto: Kiefer Photography, Shutterstock.com

Nejvíc lidé litují, že špatně komunikovali, málo se věnovali blízkým a svému zdraví a báli se riskovatFoto: Kiefer Photography, Shutterstock.com

3. Setrvávání v toxických vztazích

Jste ze svých vztahů (partnerských, přátelských nebo rodinných) smutní, frustrovaní či emocionálně vyčerpaní, ale nic s tím neděláte? Setrvávání v nefunkčních vztazích, které přinášejí spíš bolest než radost, je jedna z velkých životních chyb a je často způsobena strachem ze změny nebo pocitem závislosti na druhé osobě. Jenže se často až zpětně dá pochopit, že se jednalo o toxické vztahy a proč jste varovné signály tehdy neodhalili včas.

4. Nedostatečná péče o zdraví

Zdraví má každý jen jedno, ale mnozí si to uvědomí, až když o něj přijdou. Dokud je nic nebolí, podceňují prevenci a nezajímají se o zdravé návyky. A mnozí pak až ve chvíli, kdy řeší vážné problémy, litují, že o své fyzické nebo psychické zdraví nepečovali lépe, že ignorovali varovné příznaky, nevěnovali se dost pohybu, podcenili důležitost zdravé stravy či kvalitního spánku.

5. Strach riskovat

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Strach z neúspěchu nebo odmítnutí lidem brání v tom, aby riskovali, dělali změny, využili příležitosti a šli si za svým. Drží je zpátky obavy. Může jít o kariérní příležitost v podobě změny pracovní oblasti, osobní výzvu – třeba odchod z nefunkčního vztahu – nebo životní dobrodružství jako například sólo trip. Strach z neznámého je přirozený, ale právě krok do neznáma může někdy přinést naplněný život.

Jak si odpustit životní chybu?

Jak se vyrovnat s velkou chybou z minulosti? Psychoterapeutka Zuzana Čechák Tomášková upozorňuje, že je důležité si uvědomit jednu věc: Ačkoliv jste zpětným pohledem možná chybovali, v danou chvíli jste se rozhodovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a měli jste k dispozici jiné znalosti či zkušenosti. „Někdy je pak potřeba odpustit sobě či druhým, což může a nemusí být dlouhý proces. Někteří lidé zvládnou odpustit sami, jiní k tomu potřebují dalšího člověka, víru či odborníka. Na konci však může být smíření, klidnější mysl i určitý osobnostní růst,“ říká terapeutka.

Načítám