Hlavní obsah

Nejpompéznější svatby? Trvají i měsíce, stojí miliardy a zpívá na nich Rihanna

Foto: Anwar Hussein, Gettyimages.com

Foto: Anwar Hussein, Gettyimages.com

Svatba je životní událost, která něco stojí, ale zároveň se nechcete vydat ze všech úspor a utratit majlant. To ovšem neplatí o svatbách největších boháčů a celebrit. Ti své ano říkají na soukromých ostrovech, proudem teče nejlepší šampaňské a k tanci a poslechu hrají největší hvězdy pop music.

Článek

Pro někoho je svatba intimní záležitost, kterou chce sdílet jen se svým milovaným protějškem a maximálně několika nejbližšími. Jiní ji pojímají jako večírek a oslavu lásky, kde chtějí mít hromadu lidí a má se pařit až do rána.

A pak jsou tu ti, jejichž postavení si žádá, aby svatbou ukázali, kdo jsou. Je to otázka prestiže a statusu. Členové královských rodin, nejbohatší lidé světa či největší hvězdy showbyznysu posouvají svými veselkami hranice luxusu. Šaty jim šijí přední návrháři, dorty pečou nejlepší cukráři, hostům platí po mnoho dní to nejluxusnější ubytování.

Anant Ambani & Radhika Merchant

Nedávno se ženil syn nejbohatšího Inda, ropného magnáta Mukeše Ambaniho. Kromě toho, že oslavy trvaly několik měsíců, vystupoval na svatbě Justin Bieber nebo Rihanna. A ne z reproduktorů, ale živě. Syn jednoho z nejbohatších mužů planety, devětadvacetiletý Anant Ambani, řekl ano letos v červenci své dlouholeté přítelkyni a dceři šéfa farmaceutické firmy, Radhice Merchant.

Oslavy začaly už v zimě a během půl roku se konalo několik megalomanských předsvatebních party, na kterých vystoupili umělci jako Rihanna, Justin Bieber, Katy Perry či Backstreet Boy, mezi hosty byli Mark Zuckerberg, Ivanka Trump, Tony Blair i Boris Johnson, sestry Kardashianovy nebo Priyanka Chopra. Cena svatby včetně všech akcí okolo se odhaduje na 600 milionů dolarů.

Diana & Charles

Královské svatby obecně patří k nejnákladnějším, ale žení-li se následník trůnu, je laťka ještě o něco výš. V roce 1981 si řekli ano nejstarší syn královny Alžběty II. 32letý princ Charles (současný král Karel III.) a 20letá Diana Spencer, dívka z urozené anglické rodiny. Byla to velká láska? Rozhodně ne. Byla to událost roku, možná desetiletí? Rozhodně ano.

Pozváno bylo 3 500 hostů, dva miliony lidí sledovaly svatební průvod a 750 milionů sledovalo svatební přenos. Na ničem se nešetřilo: byly ohňostroje, nejkrásnější šaty i ty nejlepší dorty a hudebníci. Obrovskou sumu spolkla i bezpečnostní opatření.

Cena královské svatby byla v roce 1981 48 milionů dolarů, což by dnes činilo něco přes 150 milionů. A pokud jste měli pocit, že velkou svatbu měli i jejich synové, tak ti jsou proti rodičům žabaři. William a Kate měli svatbu za asi 33 milionů dolarů a Harry s Meghan za 63 milionů dolarů.

Angela Yeung Wing & Huang Xiaoming

V roce 2015 se v Šanghaji konala svatba čínské herečky, zpěvačky a modelky známé pod pseudonymem Angelababy (která je něco jako čínská Kim Kardashian) a herce Huanga Xiaominga. Kevin Kwan, autor knihy Crazy Rich Asians, událost popsal takto: „Kdyby si Chris Evans vzal Jennifer Lawrence na ostře sledované svatbě, ani zdaleka by se to nepřiblížilo velikosti této svatby.“

Obrovská plocha Shanghai Exhibition Center se změnila v pohádkové romantické místo, kam nevěsta s ženichem pozvali na 2 000 „nejbližších“ přátel. Přípravy svatebního dortu ve tvaru kolotoče prý trvaly měsíc, šaty se šily měsíců pět. Na místě byla početná ochranka i zástupci médií. Holt dvě největší čínské hvězdy se neberou každý rok.

Cena svatby se odhaduje na 43 milionů dolarů, leč ani to nezaručilo, že budou novomanželé žít šťastně až do smrti. Před dvěma lety oznámili rozvod.

Yvette Prieto & Michael Jordan

Bývalý profesionální basketbalista Michael Jordan řekl ano modelce kubánského původu Yvette Prieto v roce 2013. Svatba se konala na Floridě v luxusním golfovém klubu, mezi hosty nechyběl Tiger Woods, Spike Lee nebo Usher. Nevěsta nešetřila na svatební róbě ani špercích, na oslavu jejich lásky byl objednán ohňostroj.

Jmění jednoho z nejbohatších sportovců všech dob se odhaduje na více než 3 miliardy, takže na své druhé svatbě vlastně šetřil, když zvážíme, že její cena byla „jenom“ 10 milionů. Co ovšem bylo velmi štědré, bylo gesto novomanželů: svatební dary věnovali charitě a květiny ze svatby místní nemocnici.

Načítám