Článek
I ti, kdo se polotovarům snaží vyhýbat, berou obvykle kupované listové těsto na milost. Práce s ním je rychlá (obzvlášť když zvolíte rozválenou variantu) a výsledky víc než uspokojivé. Pokud vás ale pečení baví, zkuste si alespoň jednou připravit to domácí. I když jde o náročnější postup, zajisté to s námi zvládnete.
Jak na domácí listové těsto
Na domácí listové těsto potřebujete moučný základ, takzvaný vodánek, a tukovou kostku. Ta se do vodánku zabalí, těsto se rozválí a chladí. Po vychlazení se těsto znova rozvaluje, překládá a chladí a tento proces se opakuje minimálně šestkrát. Počet jednotlivých vrstviček těsta se násobí a jsou stále tenčí. Důležité je nechat těsto vždy před dalším rozválením a přeložením odpočinout v lednici, aby bylo stále studené. Pokud se totiž máslo příliš rozehřeje, vrstvy se spojí a těsto nebude lístkovat. Nic složitějšího v tom ale nehledejte: potřebujete především trochu času, trpělivosti a místo v lednici.
Skořicové šneky z listového těsta
Když máte v lednici balíček listového těsta, nepřekvapí vás ani nečekaná návštěva. Stačí jenom špetka voňavého koření a trocha cukru a za chviličku můžete servírovat oblíbené a opravdu jednoduché skořicové šneky s rychlou polevou, krásné a efektní motýlky z listového těsta nebo klasické křupavé francouzské palmiers. Přípravu zvládnou i větší děti: až si příště pozvou kamarády, pusťte je do kuchyně, ať jim připraví pohoštění. Uvidíte, jak je to bude bavit!
Rychlé listové dobroty s krémem
Na francouzskou cukrářskou školu se můžete spolehnout, i když jste spíš na krémovější zákusky. Klasický dezert mille-feuilles se skládá se ze tří vrstev listového těsta a vláčného krému. Jestli se ale nechcete pouštět do větších akcí, zkuste minimalistické skořicové polštářky. Než se upečou korpusy, zvládnete prošlehat pár ingrediencí na náplň.
Listové kapsičky, taštičky, lodičky, šátečky
Na internetu, obzvlášť na sociálních sítích, najdete pod heslem puff pastry mnoho inspirace, jak z listového těsta poskládat různé lodičky, mističky, kytičky a další neuvěřitelné a půvabné tvary. Stačí je pak naplnit oblíbeným krémem, pudinkem či šlehačkou a doplnit sezonním ovocem. V zimě to mohou být krátce podušená jablka se skořicí nebo třeba kompot se sušeným ovocem. U dětí vedou jablečné taštičky z listového těsta, které připomínají oblíbenou fastfoodovou dobrotu.
Jablka i banány v županu
Župánek z listového těsta sluší větším kouskům ovoce. Nejlepší bývá ještě horké, s kopečkem dobré domácí zmrzliny.
Listové štrúdly a záviny
Na tažený štrúdl jako od babičky potřebujete trochu zkušeností, zkratka s listovým těstem ale funguje spolehlivě. U náplní se nemusíte omezovat jenom na strouhaná jablka, zkuste třeba mák, švestky nebo banán s kokosem.
A když budete chtít někomu (ale třeba i sobě) udělat radost něčím opravdu krásným a dobrým, pusťte se do těchto jablečných růžiček z listového těsta:
Výborné koláče z listového těsta
Listové těsto můžete také použít jako základ pro koláč, na který vyskládáte ovoce či jinou náplň. Nebo to udělejte obráceně a vytvořte z něj křupavou vypečenou pokličku, pod kterou ukryjete třeba kořeněné švestky s kapkou alkoholu.
Luxusní moučníky z listového těsta
Kvalitní kupované listové těsto můžete použít jako náhradu za pracnější křehké těsto i u luxusnějších plněných koláčů. Nezapomeňte ho před pečením nahusto propíchat vidličkou a po upečení nechat zchladnout ve formě.
Krémové řezy z listového těsta
Dezertům, u kterých si chcete vychutnat především vysokou vrstvu krému, dodá korpus z listového těsta formu a tvar, zároveň ale nepřebije jejich chuť. Můžete se o něj opřít, ať už zvolíte pudink, šlehačku, nebo jogurt.
Další snadné a výborné moučníky? 25 nejlepších receptů na bábovky