Hlavní obsah

Kde najít ty nejlepší veganské dezerty v Praze? Na krafinech i jednorožčí zmrzlině si pochutná každý

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Příprava klasických dezertů se většinou neobejde bez surovin, jako jsou vejce, mléko a máslo. Ty nejsou součástí veganského jídelníčku, naštěstí ale existuje mnoho surovin, ze kterých se dají připravit stejně chutné dorty a sladké pečivo. A ještě jednodušší je zajít si na ně tam, kde je opravdu umí připravit!

Článek

Najít ta správná místa, kde si pochutnáte na veganských dezertech a sladkých jídlech z kvalitních surovin, nemusí být lehké ani v hlavním městě. Výběrem některého z těchto podniků však vedle rozhodně nešlápnete. Ať už máte chuť na klasické dorty, zmrzlinu nebo menší pečené dobroty.

Krafin

Prodávat rostlinné sladké i slané pečivo v této kavárně spojené s pekárnou napadlo zakladatele veganské restaurace Chutnej. K dostání jsou tu větší i drobnější sladké kousky pečiva, jako jsou krafiny, po nichž podnik nese název, danishe, croissanty, čokorolky nebo tartaletky.

Vyhlášené krafiny z nadýchaného těsta kavárna nabízí v mnoha příchutích, z nichž si vybere každý. Toto pečivo, které si nejdříve získalo popularitu v Austrálii a ve Spojených státech, je křížencem muffinů a croissantů. Vyrábí se z těsta běžně používaného na croissanty, takže je příjemně vláčné. I když máslo samozřejmě nahrazuje rostlinný tuk, na chuti to nejde poznat. Na náplni krafinů, kterou tvoří většinou ovoce a různé krémy, v pekárně rozhodně nešetří. Můžete si pochutnat na kombinaci matchy s ostružinou, rebarboryvanilkou, jahodě, pistáciích nebo lískooříškovém krému.

Výborné jsou také slané plněné croissanty – s mrkví (à la losos) nebo pečenou dýní. Konkurují jim také slané košíčky - s pórkem, rajčaty, chřestem, dýní. Nasladko si můžete vychutnat populární danish, ve slané verzi hraje prim mozzarella z kešu oříšků a rajčata.

Adresa:

  • Voroněžská 19, 101 00 Vršovice

Share Sweet & Espresso Bar

V tomto netradičním baru mají širokou nabídku veganských dortů. Protože o ně zákazníci projevovali obrovský zájem, vyrábějí dorty na zakázku a zavedli i catering, kde si můžete vybrat z pestré nabídky. Od tradičních českých kynutých koláčků přes několik druhů ovocných košíčků a tartaletek, italské tiramisu, francouzské makronky až ke kremrolím a indiánkům.

Na stálém menu podniku nechybějí vynikající palačinky ani sladká ovesná kaše, kterou navíc na žádost mohou připravit i bez lepku. Samozřejmostí je nabídka domácích limonád a kávy, do které je možnost si zvolit z několika rostlinných mlék - hrachového, ovesného, kokosového nebo mandlového.

Dezerty dodávají také do veganského bistra Palo Verde, do restaurací Pizza Bertoldi a Dim Sum Spot. Prostory baru nabízí i k pronájmu, nejen na oslavy třeba narozenin, ale také na různé firemní akce.

Adresa:

  • Revoluční 18, 110 00 Nové Město

My Raw Café

Kavárna My Raw Café letos v září oslavila deset let existence. O zákazníky nemá nouzi, protože její zdravé jídlo objevili nejen vegani, ale také lidé, jejichž organismus nesnáší lepek. Principem raw stravování je, že se žádné jídlo nepřipravuje při vyšší teplotě než 42 stupňů, aby si veškeré suroviny zachovaly vitaminy.

Takových kaváren v republice mnoho není. Při výrobě jídel totiž nejenže používají pouze rostlinné suroviny (bez mléka a vajec), ale nabídka je navíc bez lepku a cukru. Dát si tu můžete lehkou snídani, oběd i večeři. Například palačinky, lívance, míchané avokádo i pohankovou kaši. Extra péči věnují výrobě raw veganských dezertů, které se skvěle hodí ke zdejší pražené kávě nebo smoothie z mladých kokosů.

Pokud toužíte po raw cateringu nebo zdravém svatebním dortu, jste na správném místě. Připraví vám ho podle vašeho výběru.

Adresa:

  • Na Struze 5, 110 00 Nové Město

Imaginární zmrzlina (IMGNR)

Sehnat veganskou zmrzlinu je někdy docela problém. Supermarkety ji nabízejí v omezeném množství, točenou nebo kopečkovou během procházky městem najdete stěží. Jedinou možností pro vegany tak v cukrárnách bývají ovocné sorbety.

V pražském Karlíně však konečně vznikla první zmrzlinárna, IMGNR, která přišla na trh se zmrzlinou pouze z rostlinných ingrediencí. Ta má krémovou konzistenci díky základu z kokosového mléka a kešu. Výroba zmrzliny je tu čistě česká, zásadně bez přidaných látek. Ve stálé nabídce najdete klasické populární příchutě, jako je kakao a vanilka, ale také mraženou pochoutku s příchutí matchy nebo maliny. Jednoznačnou výhodou této zmrzliny je nejen lahodná chuť, ale také vysoký obsah potřebného vápníku a bílkovin, kterých mohou mít vegani nedostatek.

Ochutnat tu můžete také krémovou jogurtovou zmrzlinu, jejímž základem je veganský jogurt s probiotiky, který se kombinuje s různým ovocem. Pokud vás láká zdravá zmrzlina bez přidaného cukru, sáhněte po banánové zmrzlině z kešu, protože je doslazena pouze čekankovým sirupem. Pokud máte místo zmrzliny chuť spíše na shake, určitě si vyberete z několika variant s ovesným mlékem, které doplňuje ovocná poleva a výborná kokosová šlehačka.

Imaginární zmrzlina také často vymýšlí a vyrábí různé limitované edice. Mezi ty nejzajímavější patří kreativně pojatá unicorn (jednorožčí) zmrzlina a shake, hrající barvami a doplněné jedlými třpytkami.

Samozřejmostí je také nabídka kávy, horké čokolády a italského affogata. Affogato je kombinací kávy (případně matchy), zmrzliny a šlehačky - v tomto případě jak jinak než kokosové.

Adresa:

  • Prvního pluku 144/14, 186 00 Karlín

Podniky na mapě

Načítám