Hlavní obsah

Sladký masopust: Nejlepší recepty na koblihy, boží milosti a další smažené moučníky. I bez kynutí!

Foto: zefirchik06, Shutterstock.com

Foto: zefirchik06, Shutterstock.com

V období masopustu se line z oken domků i paneláků neodolatelná vůně smažených koblih častěji než kdy jindy. A když ji ucítíte, velmi pravděpodobně na ně dostanete chuť. Recepty už hledat nemusíte, vybrali jsme pro vás ty nejlepší.

Článek

K masopustnímu období patří nevázaná zábava, ale také zabijačky, tučnější pochoutky z vepřového masa a pořádná mísa nadýchaných koblih. Díky zabijačkám byl v tomto období dostatek sádla, v komorách zbývala ještě mouka z předchozí úrody i cukr, a tak si naši předci před nadcházejícím postním obdobím rádi dopřáli něco sladkého. Nejčastěji to byly právě koblihy smažené na sádle.

Nejlepší domácí koblihy krok za krokem

Dokonalá kobliha, po které každý s radostí sáhne, je nadýchaná jako polštář, s náležitým množstvím náplně, zlatavá a se světlým prstencem kolem dokola. Ten značí, že se koblihy smažily v dostatečném množství správně rozehřátého sádla. Neprůstřelným receptem vás o trochu níž provedeme krok za krokem. Než se do něj pustíte, přijměte pár obecných rad.

  • Suroviny na těsto by měly mít všechny stejnou pokojovou teplotu, nezapomeňte je včas vyndat na linku.
  • Těsto důkladně prohněťte. I když se zpočátku bude lepit, dopřejte mu čas a nepřidávejte příliš mouky. Lehkým popraškem mouky si pomůžete až později při vyvalování.
  • Jednotlivé koblihy vykrajujte z rozváleného těsta co nejtěsněji vedle sebe. Odřezky těsta pak dál nehněťte a usmažte je tak, jak jsou, jenom tak zůstanou krásně nadýchané.
  • Koblihy smažte v opravdu vysoké vrstvě sádla, musejí v něm plavat. Pokud chcete sádlo ušetřit, použijte raději menší hrnec a koblihy smažte po menších dávkách, jde to rychle.
  • Hrnec či kastrol během smažení koblihami nepřeplňte, potřebují kolem sebe dostatek místa, aby mohly v tuku plavat.
  • Ideální teplota na smažení koblih je kolem 170–175 °C. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, pak je to teplota, při které koblihy z jedné strany zezlátnou asi za 2–3 minuty.

Čím plnit koblihy

Malému čerstvému koblížku sice stačí k dokonalosti slabý poprašek skořicového cukru, ale plněná kobliha je plněná kobliha. S čím je máte nejraději vy: Dáváte přednost sladkému jahodovému, nebo pikantnějšímu meruňkovému džemu? A co byste řekli na jemnou vanilkovou náplň? Fajnšmekři mohou sáhnout i po luxusním nugátovém krému.

Netradiční tvary

Máte hravou povahu? Tak to se vám budou líbit legrační smažené sněhové koule, copánky nebo roztodivné tvary smažených božích milostí. Koblihové mističky pak přímo vybízejí k experimentování s náplněmi.

Jednoduché nekynuté koblihy pro začátečníky a netrpělivé

Práce s kynutým těstem je trochu zdlouhavější, je tady ale řešení i pro ty, kdo nemají času nazbyt. Z rychlých receptů bez kynutí si stačí jenom vybrat, všechny chutnají perfektně!

Smažené sladkosti od sousedů

O masopustu se připravují smažené sladkosti nejenom u nás, ale téměř po celém světě. A zatímco u našich nejbližších sousedů na Slovensku, v Polsku, Německu či Rakousku vypadají (a chutnají) velmi podobně jako naše koblihy, tak o kousek dál najdete i jiné dobroty, jimiž se můžete inspirovat.

A jestli jste si stále nevybrali, protože hledáte něco opravdu výjimečného, zkuste speciální recept na nejčokoládovější čokoládové minikobližky.

Související témata:
Boží milosti

Načítám