Hlavní obsah

Nedokážete odolat jídlu? Triky pro lidi se slabou vůlí

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Netěší vás vaše váha, jenže žádnou dietu nevydržíte dlouho. Sotva pár kilo zhubnete, polevíte a co jste pracně shazovali, je za pár dní zpět. Je-li vaše vůle na dlouhodobé změny moc slabá, vykašlete se na diety a odpírání a zkuste s kily bojovat jinak.

Článek

Překážek v cestě za vysněnou postavou existuje celá řada. Někdo se nemůže donutit pravidelně hýbat, jiný marně bojuje se závislostí na sladkém, další zajídá stres. Je vaší slabinou nedostatečně pevná vůle? Neřešte váhu ani dietní plán, ale zaměřte se na svou hlavu. Zkuste ji obelstít následujícími triky. Jsou to drobnosti, ale pomohou ve chvíli, kdy síla vůle a zdravý rozum selhává.

Nemějte zásoby

„Co nemáte doma, to nesníte,“ radí prosté pravidlo Monika Vanderková, poradkyně pro výživu a potraviny. „Pokud víte, že se vás tento problém týká, nenakupujte,“ upřesňuje. Snažte se nemít ve špajzce pochutiny, kterým těžko odoláváte. Kupte si čas od času to, na co máte chuť, ale nemějte doma v zásobě dvacet čokolád, když tušíte, že je dokážete spořádat během dvou večerů.

Odejděte od stolu

Hlídat se doma není zas tak těžké, co ale dělat na rodinné oslavě nebo na dovolené s bohatě prostřenými rautovými stoly? Nandejte si na talíř jednu porci a od jídla hned odejděte. V restauraci si sedněte co nejdál od pultu, ať vás to neláká se vracet. Na oslavě si povídejte s blízkými, odejděte od stolu na terasu, klidně jděte zabavit nudící se děti. Dělejte prostě cokoliv, co vaši mysl odpoutá od prostřeného stolu.

Dopřejte si, ale jen kousek

Dobrot se nemusíte vzdávat úplně, zkuste je ale omezit. V cukrárně si dejte ke kávě sladkost, ale místo poháru jen jeden kopeček zmrzliny, místo kusu dortu malou makronku. Chuť na sladké to uspokojí. Snězte ji v klidu, po malých soustech, nehltejte, vychutnávejte si jídlo co nejdéle. Zkuste udržet malý kousek v ústech co nejdéle a cucat ho. Uspokojíte své chutě a nepřejíte se.

Zdravé mlsání

Když vás honí mlsná, je vám jedno, zda ji uspokojíte čokoládou, sušenkou nebo nanukem? Nepotřebujete-li konkrétní pokrm, mějte v zásobě zdravější varianty. „Můžete si například zamrazit drobné ovoce jako borůvky nebo jahody. Ty si pak vychutnáte namísto sladkého dezertu,“ radí Monika Vanderková.

Foto: AlexandrMusuc, Shutterstock.com

Mějte připravené malé kousky nakrájeného ovoce nebo zeleniny, zobejte je místo bonbonůFoto: AlexandrMusuc, Shutterstock.com

Vyčistěte si zuby

Dělá vám problém hlavně mlsání večer? Dáte si u televize pár chipsů a jejich slaná chuť vás svrbí na jazyku a toužíte po dalším plátku? Odložte misku a jděte si vyčistit zuby nebo si vezměte žvýkačku. Síla mentolu aroma jídla přebije a pocit čistých úst vás může od dalšího mlsání odradit.

Přidejte vlákniny a bílkoviny

Ne nadarmo se říká, že hlad je jen převlečená žízeň. Může pomoci se napít. Chutě mlsat překonáte také tím, že se pořádně najíte. Nikoli co se týče objemu jídla, ale jeho kvality. Na hlad platí dostatek vlákniny a bílkovin.

Posilujte slabou vůli

Zkuste se také zaměřit na svou slabou vůli a snažte se ji trénovat a posilovat, ideálně přímo v souvislosti s jídlem.

Nehladoví jen žaludek. Touhu po jídle nemusí vysílat jen váš žaludek. „Za chutí na jídlo může být například únava a nevyspání. Bylo prokázáno, že člověk druhý den po probdělé noci sahá po kalorických jídlech a sní až cca o 25 % energie víc, než jeho tělo potřebuje,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Odhalte nepřítele. Zaměřte se na to, kdy vaše potíže nejčastěji vznikají, jaké potraviny nutkavé jezení spouští. Před kritickými potravinami a situacemi, které máte potřebu zajídat, se budete mít víc na pozoru.

Nečekejte zázraky. „Pokud jste se rozhodli začít hubnout, stanovte si různé menší cíle, jichž lehce dosáhnete, a tím posílíte svou sebedůvěru. Pozitivně vnímejte i nepatrné úspěchy, opakovaně se chvalte, a tak posilujte podvědomí, které řídí vaše chování. A na tom stavte,“ radí klinický psycholog Petr Křenek.

Nedržte dietu. Nevnímejte své omezení se v jídle jako něco negativního, čím se šidíte, co vás nebaví. Soustřeďte se na pozitivní změnu, to, jak se překonáváte, jak se zlepšujete a posouváte k vysněné postavě.

Načítám