Hlavní obsah

Nebaví vás uklízet? Vyzkoušejte metodu pěti věcí a za 15 minut máte byt jako ze škatulky!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Mít krásný, čistý a naklizený byt jako z reklamy… Kéž by, že? Uklízení asi nebaví nikoho, ale i tuhle nepříliš oblíbenou činnost si můžete zjednodušit a hlavně zefektivnit. Metoda pěti věcí vám v patnácti minutách umožní zpříjemnit váš osobní prostor téměř ihned a prakticky bez námahy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Špinavé nádobí na lince, prádlo či hračky rozházené po pokoji, papírky od sušenek na stole… Někdo má dar nepořádek prostě nevidět, ale většinu lidí rozptyluje, podprahově zneklidňuje a špatně se jim v neuklizené místnosti soustředí i odpočívá. Navíc když přijdete unavení domů, není zrovna nálada či energie začít okamžitě s úklidem. V takové chvíli vám pomůže metoda pěti věcí, která dokáže i zaneřáděnou místnost prakticky okamžitě proměnit v místo, kde se vám bude lépe dýchat a žít. Nejde o nic světoborného, je až primitivně jednoduchá, ale opravdu skvěle funguje.

Jen pět věcí

Napadlo vás někdy, co všechno vlastně doma máte? Podle autorky populární knihy Neutopte se v nepořádku K. C. Davis je potřeba si především uvědomit, že doma máte vlastně jen pět kategorií věcí, a podle toho přistupovat k uklízení. Davis radí zabývat se každou z těchto kategorií jednotlivě, což prý funguje hlavně ve chvíli, kdy jste unavení, nemáte dobrou náladu a z nepořádku doma vás jímá úzkost. „Zhluboka se nadechněte a pamatujte si, že bez ohledu na to, kolik nepořádku tam je, v každé místnosti je opravdu jen pět položek: odpadky, nádobí, prádlo, věci, jež mají své místo, a věci, které ne,“ říká K. C. Davis.

Úklid krok za krokem

Podle K. C. Davis jde o to, že když si jednoduše věci zorganizujete na pět částí, prakticky hned uvidíte určitý pokrok, který vás bude motivovat.

  1. Začněte tím, že shromáždíte všechny odpadky do pytle – různé papírky, ulomená tužka, cenovky z oblečení, cokoliv, co se kde povaluje a mělo být dávno v koši.
  2. Pak odneste veškeré špinavé nádobí do dřezu či myčky.
  3. Dalším krokem je posbírání oblečení a úklid bot, tedy špinavé prádlo do koše u pračky, boty do botníku, sako na ramínko…
  4. A tím se dostáváme ke čtvrté kategorii – věci, které mají své místo. Klíče na háček u dveří, hračky dětí do krabice či poliček, knížka, co se už dva týdny válí na stolku, do knihovny a tak dále. Už to začíná vypadat lépe, že? A teď koukněte na hodinky, kolik času vám to celé zabralo. Deset minut? Víc to nebude.
  5. Věci, které nemají své místo, bývají největším oříškem. Ale i ten snadno rozlousknete (více viz následující odstavec).
Foto: Olena Ivanova, Shutterstock.com

Pořádek se nedělá, pořádek se udržuje, zní jedno z hesel odbornic na úklidFoto: Olena Ivanova, Shutterstock.com

To nejlepší na konec

Podle K. C. Davis, jejíž rady ohledně udržení pořádku v domě hltají miliony lidí i v oblíbených podcastech či na youtube, se v každé domácnosti najde spousta věcí, které své místo prostě nemají. A tak se povalují všude možně. Ať už jsou to náhradní sluchátka, krém na ruce, obal na brýle či balíček s věcmi na vrácení, který se chystáte odnést na poštu. Co nimi? Prostě si pořiďte jeden koš a dejte je tam všechny.

Genialita tohoto řešení spočívá v tom, že už nebudete muset každou z těchto věcí brát do ruky a marně přemýšlet, kam s ní. Zbaví vás únavy z rozhodování, což je obrovská úleva,“ připomíná Davis. Navíc tak pokaždé najdete vše, u čeho si říkáte: „Kde by to mohlo krucinál zase být…“

Načítám