Článek
Nejlepší je dopřát si švestky jen tak – syrové si zachovávají nejvíc vitaminů a živin. A rozhodně je nezbavujte ani slupek, prospěšné látky jsou v nich koncentrované. Švestky samozřejmě najdou široké uplatnění i v teplé kuchyni, a jestli máte velkou úrodu, možná uvítáte pár tipů, kde všude je snadno uplatníte a proč je dobré si je dopřát, když jsou.
1. Dají se jíst po celý den
Oblíbené modrofialové ovoce vám může dělat společnost už od rána. Hodí se do smoothie i snídaňových kaší a švestkový rozvar ochutí lívance. K obědu můžete zkusit švestky naslano s masem: jsou dobré i jako součást špízu třeba na grilu. Večer je pak zkuste do salátu: dobře si rozumějí s kozím sýrem, ořechy nebo čočkou. A ochutnejte zelňačku s houbami a švestkami.
2. Rozhýbou střeva
Blahodárně na střeva působí švestky díky přírodnímu cukru sorbitolu, který na sebe váže vodu, a především díky velkému množství vlákniny. „Mezi její hlavní benefity patří zvyšování objemu v zažívacím traktu a vyvolávání pocitu sytosti, což představuje neocenitelného pomocníka i při dietě,“ říká pražská nutriční poradkyně Monika Bartolomějová. Zdravá střeva jsou nezbytná i pro celkovou imunitu a duševní pohodu.
Pokud vás tedy trápí zácpa, zkuste švestkový kompot nebo sušené švestky, měly by přinést rychlou úlevu. Abyste si ale nezadělali spíše na opačné potíže, s množstvím zkonzumovaným najednou to nepřehánějte. Denně si dopřejte do deseti čerstvých plodů, maximálně 50 gramů sušených švestek nebo jednu sklenici švestkové šťávy.
3. Posílí imunitu
Ovoce a zelenina, tedy samozřejmě i švestky, obsahují fytochemikálie. „Jsou to biologicky aktivní látky, které jsou nejrůznějšími mechanismy schopné příznivě ovlivňovat zdraví. Podle některých odhadů jich mohou být v jednom kusu ovoce až stovky,“ prozrazuje Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu The 1:1 Diet. Fytochemikálie jsou velmi účinné v prevenci chorob, mají antivirové a antibakteriální účinky a pomáhají předcházet i řadě druhů rakoviny, zejména v trávicím systému.
4. Bojují proti stresu
Švestky jsou zdrojem hořčíku, draslíku a vitaminů B a E, které jsou prospěšné jak pro fungování metabolismu, tak i pro nervovou soustavu. Díky ní lépe odoláte stresu, budete se cítit svěží, vnitřně vyrovnanější, ale i soustředěnější a výkonnější.
5. Nekazí snahu zhubnout
I když jsou přirozeně sladké, nemusíte se jich v malém množství vzdávat ani při cestě za štíhlou postavou (pokud si je tedy nedopřejete ve švestkových knedlících nebo na koláči). Sorbitol pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, vláknina ve střevech zas přispívá k vyplavování usazených tuků i zbytečně zadržované vody. Nedoslazovaná pečená švestková povidla bez cukru můžete v kuchyni použít jako sladidlo a dochucovadlo – jsou výrazná i v malém množství.
6. Pomohou spalovat tuky
Ve švestkách se ukrývají také cenné organické kyseliny. Například kyselina chlorogenová pomáhá snižovat vstřebávání cukru a přispívá ke spalování tuků. Také kyselina ursolová má být nápomocná při spalování tuků i budování svalové hmoty, především ale pomáhá chránit srdce, játra i mozek a zkoumají se její účinky i v prevenci rakoviny. Švestky je také dobré konzumovat při revmatismu, dně, nemocech ledvin a jater nebo v prevenci nemocí tlustého střeva.
7. Omladí pleť
Rozloupnete-li švestkovou pecku, uvnitř odhalíte světlé jadérko nahořklé chuti. Vědci zkoumají jeho účinky v boji proti rakovině, podobně jako u meruňkových jader. Jádra sice obsahují látky, které se rozkládají na jedovatý kyanid, pravděpodobně ale nezkonzumujete takové množství, které by vás ohrozilo. Jádra ve velkém využívá i kosmetický průmysl. Olej ze švestkových jader hydratuje, omlazuje a zvláčňuje pokožku a pro svou oříškovou chuť se hodí do salátů a dezertů.