Hlavní obsah

Návštěvu zahajuje hostitel, ale ukončuje host. Pravidla, jak se chovat, když si pozvete návštěvu

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Dobrý hostitel se pozná podle dobré nálady, a proto by měl upřednostnit konverzaci před dokonalým jídelním servisem. Svým hostům se musí plně věnovat a nenechat je samotné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chystáte malou neformální oslavu, na kterou chcete pozvat pár přátel? Potom si vše dobře naplánujte, aby se akce povedla od začátku až do konce. Začnete zřejmě přípravou občerstvení. „Pokud se jedná o neformální malé setkání, pohoštění bude skromné, nehodí se svíčková, ale jen studená kuchyně,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Chlebíčky ne!

Většina domácností preferuje jako občerstvení chlebíčky. Jenže při jejich konzumaci to mnohdy dopadá tak, že část oblohy končí na šatech návštěvy nebo na gauči. Proto je lepší podle Ladislava Špačka zvolit kanapky, chuťovky nebo chcete-li jednohubky, protože ty se jednoduše vloží do úst a nehrozí žádné nebezpečí.

Mějte na paměti, že hostitel je brán jako jakýsi moderátor večera. Proto musí připravit vhodná témata.

Občerstvení lze připravit také formou rautu, kdy si hosté sami nabídnou, na co mají chuť. Jídlo může být podáváno také na příručním stolku, na kterém by neměly chybět dezertní talířky, příbory, sklenice a ubrousky.

Přivítáním vše začíná

Hostitelé vítají hosty hned v předsíni, ti by neměli přijít s prázdnou. Květiny pro hostitelku a láhev dobrého vína by měla být samozřejmostí. „Přicházející muž předává kytici hostitelce a začínáme si podávat ruce. Nejdříve nabídne ruku hostitelka protější ženě, pak muži, příchozí žena nabídne ruku hostiteli a ten pak podá ruku přicházejícímu muži. Poté pozve hostitelka hosty dál. Jde první, za ní jde žena, muž a nakonec hostitel,“ vysvětluje Ladislav Špaček. Nyní přichází na řadu občerstvení. Ke stolu si sedá první hostitelka, poté příchozí žena, muž a na závěr hostitel.

Ke konzumaci nikoho nenuťte

Pokud některý z hostů odmítá občerstvení, není namístě jej nutit se slovy: „Vy jste ještě nic neochutnal.“ Na druhou stranu by si měli pozvaní hosté uvědomit, že pro ně budou mít hostitelé připravené občerstvení a určitě je potěší, pokud jim dáte najevo, že jim chutná. Na návštěvu mohou v průběhu přicházet i další hosté, které musí hostitel představit.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Hostitelka pokrmy nabízí, ale nikomu je nenutíFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Konverzaci zahajuje hostitel

Téma hovoru se odvíjí s ohledem na všechny účastníky návštěvy. Mějte na paměti, že hostitel je brán jako jakýsi moderátor večera. Proto musí připravit vhodná témata, o kterých se s hosty budou společně bavit. Hostitelé také nesmějí nechat hosty bavit se bez nich. Neměli by proto odbíhat a nechat je čekat na svou přítomnost. „Jsme na společenském setkání a to by mělo probíhat vesele, příjemně a takto by mělo i končit. Proto volíme taková témata, která budou zajímat všechny,“ radí Špaček. Není tedy vhodné zatahovat do rozhovoru celé společnosti rodinné vztahy, dobírat si partnery, probírat intimní záležitosti nebo politická témata, která by mohla pokazit náladu. Hovor by se měl odvíjet od společných zážitků a jiných nekonfliktních témat.

Hosty nevyhazujeme

Mějte na paměti, že návštěvu zahajuje hostitel, ale ukončuje host. Je na něm, aby se rozloučil včas a věděl, kdy je vhodné odejít. Pokud se k odchodu nemá, můžete strategickými gesty naznačit, že by měl večírek končit. Nikdy by to však nemělo být netaktní.

Dárky se rozbalují za přítomnosti hostů

Dárky od návštěvy by měl hostitel rozbalovat okamžitě, a pokud je to možné a vhodné, také je hned využít například pokud návštěva přinese lahev vína. Tady ale pozor na teplotu. Pokud přinese bílé víno a není vychlazené, nabídněte vlastní z lednice. Během celé návštěvy mějte na paměti, že jste to právě vy, kteří mají celý večírek ve své režii.

Načítám