Hlavní obsah

Nanuk do termosky, unavená mrkev do vody. Rady Terky z instagramu, jak šetřit čas i peníze

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Málo peněz na rodičovské dovolené, covidová izolace a potřeba seberealizace. Tak vznikla myšlenka na projekt plný praktických tipů a hacků, jak šetřit čas, peníze i planetu. Napadlo to Terezu Chovancovou a na instagramu už má za rok a půl šedesátitisícovou základnu fanoušků.

Článek

„Projekt jsem měla dlouho v hlavě, ale neměla jsem odvahu stoupnout si před kameru. Potom mě ale popostrčil můj muž, který mi dodal sebedůvěru. A ukázalo se, že moje tipy rezonují,“ říká v podcastu matka dvou dětí, která se s výrobou praktických videí trefila do doby, kdy inflace požírala Čechům a Češkám úspory a hledali tipy, jak ušetřit.

Půl výplaty v koši

„Moje nejoblíbenější téma je jídlo,“ svěřuje se v našem podcastu Tereza Chovancová. Podle průzkumů prý Češi nasypou do koše asi 14 tisíc za rok. „Když to vynásobíte počtem členů domácnosti, už by to mohla být slušná dovolená, na kterou v dnešní době třeba ne všichni dosáhnou. Snažím se sdílet praktické tipy, jak dostat tyhle vyhozené peníze zpět do vlastní kapsy,“ usmívá se autorka.

A které triky proti plýtvání má publikum nejradši? „Nejvíc rezonoval hack na loupání brambor, třeba do salátu. Když před vařením nakrojíte slupku kolem dokola, strávíte pak mnohem méně času loupáním. Nebo že unavenou mrkev stačí dát do sklenice s vodou, a brzy je zase čerstvá. Velké ovace jsem sklidila za radu, jak vařit dva druhy těstovin v jenom hrnci a ušetřit tím energie. A suverénní vítěz je netradiční použití klasické termosky, v níž v létě vydrží nanuk celý den a můžete ho s sebou vzít i na místa, kde není stánek s občerstvením,“ popisuje nadšeně Tereza.

Dá se prací pro sociální sítě uživit? „Nikdy jsem svůj profil jako obživu neplánovala. Mám velkou komunitu, a jsem tedy pro značky zajímavá, nabídek na spolupráci jsem měla dost, ale nechtěla jsem dělat reklamu na věci, kterým sama nevěřím,“ říká s tím, že stáhla i už tak malý počet spoluprací na minimum. „Je to hodně práce. I za krátkým patnáctisekundovým videem jsou alespoň 4 hodiny – scénář, voiceover, natáčení, střih, schvalování,“ shrnuje svou influencerskou dráhu.

Foto: Proženy.cz

Tereza Chovancová (vlevo) na instagramu radí nejen, jak ušetřit, ale také jak co netradičně použít a využítFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Máma dvou dětí a digitální tvůrkyně Tereza Chovancová na instagramovém účtu Jednoduše s Terkou nabízí jednoduché tipy a triky na šetření času, peněz i planety.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám