Hlavní obsah

Na sítích koluje geniálně jednoduchý trik na rychlé usínání. Stačí si udělat sleepy girl mocktail

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zase jste špatně spali a tušíte, že zvládnout po takové noci každodenní výzvy bude náročné? Pokud už jste triků na lepší spánek vyzkoušeli celou řadu a stále nemůžete najít recept, který by na vás spolehlivě fungoval, mohl by vás nadchnout trik, který koluje po sociálních sítích. Nespavci jsou z něj nadšení, pomáhá jim usnout nečekaně rychle a kvalitně spát až do rána.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Potíže se spánkem zásadně ovlivňují kvalitu života, a tak není divu, že každý jednoduchý návod, který slibuje rychlou změnu, upoutá pozornost. Pozdvižení na sociálních sítích v poslední době vyvolává sleepy girl mocktail, nápoj z pouhých tří ingrediencí, který vás má pomoci ukolébat k slastnému spánku.

Elixír spánku

Není to nic složitého, potřebujete pouze tři ingredience: višňový džus, hořčík v prášku a perlivou vodu. Sklenici naplňte do poloviny džusem. Přisypte hořčík, prodává se v sáčcích v lékárně. Dolijte perlivou vodou. Koktejl si vychutnejte hodinu až třicet minut před spaním. Lidé na sítích se dušují, že to opravdu funguje a usínají po koktejlu jako mimina.

S hořčíkem chybu neuděláte

Proč by měla kombinace zrovna těchto tří ingrediencí fungovat? Mezi vitaminy a minerály, které napomáhají k lepšímu spánku, je na čelním místě právě hořčík. „Přispívá k normální činnosti nervové soustavy, může pomoci zmírnit stresové příznaky, jako je únava, podrážděnost, nespavost, poruchy soustředění, svalové napětí a bolesti,“ vysvětluje psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

Doporučené množství je 300-350 miligramů hořčíku denně pro ženy a 400-450 miligramů pro muže. „Lidský organismus během stresu spotřebovává několikanásobně více hořčíku, a proto je důležité jej doplnit zvenčí,“ vysvětluje odbornice. Pravidelné užívání vám může pomoci k lepšímu vyrovnání se s každodenním stresem, k posílení nervů, uvolnění svalového napětí, navození klidu a tedy k lepšímu spánku.

Višně regulují hormon spánku

Šťáva z višní pomáhá doplnit zdraví prospěšné vitaminy a minerály. Nejen hořčík, ale i višně jsou bohaté také na křemík, měď, draslík a vitamin C, to vše je důležité pro zdravou nervovou soustavu, prevenci mozkových chorob a kvalitní spánek. Višňová šťáva pomáhá také regulovat přirozenou hladinu spánkového hormonu melatoninu, který je nezbytný pro správný biorytmus organismu. Pití višňové šťávy hodinu před ulehnutím by proto mělo pomoci zklidnit tělo i mysl a naladit se na spánek.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Sleepy girl mocktail můžete vylepšit pár višněmi. Ty jsou důležité kvůli hořčíkuFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Proč sodovka

Úlohou poslední ingredience v koktejlu, sodovky, je především doplnit objem celkového nápoje něčím nesladkým. Oxid uhličitý obsažený v bublinách vám dodá pocit plnosti, takže nebudete mít chuť něco večer ujídat, a zároveň mají příznivý vliv na peristaltiku. Někomu ale nedělá sodovka dobře, v tom případě použijte místo ní obyčejnou vodu.

Rituál na dobrou noc

Za vyzkoušení nic nedáte. A i kdyby na vás sleepy girl mocktail moc neúčinkoval, každovečerní příprava koktejlu na spaní by se mohla stát důležitým rituálem, kterým oddělíte bdělou část dne od nočního klidu. „Ještě silnější než účinek samotných ingrediencí je role koktejlu v rituálu přípravy vašeho těla na spánek - to, čemu říkáme spánková hygiena,“ vysvětluje dietoložka Devon Peart z Cleveland Clinic Canada.

Zařaďte přípravu a pití koktejlu k dalším vhodným aktivitám, které vám pomohou navodit zdravý spánek, jako je vypnutí elektroniky minimálně hodinu před ulehnutím, nepřejídání se na noc, celkové zklidnění i chození spát každodenně ve stejný čas. Nezapomeňte, že kvalitní spánek nesouvisí jen s vhodnou večerní spánkovou hygienou, ale také s vaším jídelníčkem, dostatkem pohybu a fyzického vyčerpání, pravidelnou relaxací a prací se stresem.

Načítám