Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Jak se stravovat po zimě? To je otázka, která vytane na mysl snad každému vždy s příchodem prvních teplých dnů. „Na jaře je určitě potřeba odlehčit. Ale to neznamená, že budete jíst jen saláty. Jídlo není samospásné,“ říká výživová specialistka Míša Sedláčková, která tak varuje před jarními detoxikačními dietami. Změny ve stravování by měly být dlouhodobé a systematické, nikoli nárazové.
„Není to o tom, jestli jím na jaře tak, nebo onak, je to celý balíček skládačky,“ objasňuje Sedláčková. „Kdysi lidé neměli lednice a neměli tak už na jaře moc co jíst. Dojedli zabijačku, a pak byli odkázáni na hrách, kroupy a divoké kytky,“ dodává.
A právě na poslední jmenované je teď nejvyšší čas, navíc je najdete často rovnou před domem. Které rostliny to jsou a k čemu slouží?
Divoké byliny a jejich účinky
Bršlice kozí noha: Vylučuje z těla složky kyselé povahy (např. kyselinu močovou), pomáhá při bolestech a špatné pohyblivosti kloubů.
Pampeliška (smetanka lékařská): Čistí do hloubky, regeneruje játra, harmonizuje trávení. Ideální je nasekat čerstvé lístky do polévky nebo salátu.
Kopřiva dvoudomá: Čistí a vyživuje krev, odvádí přebytečnou horkost. Skvělá při jarní únavě, návalech i potížích s menstruací.

Kopřivy vám pomůžou při tak časté jarní únavěFoto: FotoHelin, Shutterstock.com
Kyselá, ostrá, pikantní
Důležité jsou na jaře také kyselé, ostré a pikantní chutě. Naopak v tuhle chvíli nejsou vhodné třeba okurky, rajčata nebo papriky, které jsou nyní hodně ochlazující. A jsme zpět u našich předků. Roste vám teď na zahrádce tato zelenina? Neroste, že… Stejné je to s klíčky. „Lidé si přečtou ‚jezte klíčky, jsou super‘ a vrhnou se na klíčky. Sebereflexe poněkud chybí,“ vysvětluje Míša Sedláčková.
Doporučuje spíše polévky a do nich přidat bylinky. Ideálně také kurkumu, černý pepř a enzym bromelain. A když už si člověk dá jitrnici nebo jelito, je k nim potřeba přidat třeba křen. K tlačence nebo škvarkům se hodí zase cibule, do tvarohové pomazánky ředkvička nebo česnek. Ideálně však ne ty ze supermarketu. „Než jíst ukázkově a nakoupit zeleninu v supermarketu, je lepší koupit tři drahé ředkvičky od farmáře,“ uzavírá Sedláčková.
Alkohol raději ne
Na jaře bychom se měli vyhnout také alkoholu. Z pohledu celostní medicíny jsou játra hlavním orgánem tohoto období, spojeným s očistou nejen těla, ale i emocí. „Právě teď mají játra přirozenou tendenci čistit se, regenerovat a rozproudit stagnující energii,“ říká odbornice na výživu Martina Macfeldová. Pokud jsou přetížená, trpí nejen naše trávení, ale i nálada. A na tu si můžeme dát klidně latté nebo kousek čokolády, je to určitě lepší, než se trápit radikálními detoxy.
Co na jaře na talíř patří a co raději ne?
- Zelené byliny: pampeliška, kopřiva, bršlice
- Luštěniny a obiloviny: červená čočka, mungo, jáhly
- Polévky a vývary: se zázvorem, shiitake nebo kurkumou
- Kvašené potraviny: miso, kysané zelí, kimči
- Koření: zázvor, kurkuma s pepřem, křen, pažitka
- Omezte: uzeniny, tučné sýry, cukr, alkohol, syrovou zeleninu, tropické ovoce, klíčky