Hlavní obsah

Na co si dát pozor, když začínáte podnikat: Hlídejte si DPH a poctivě odvádějte zálohy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Drobní živnostníci přibývají v Česku každým rokem po desítkách tisíc - přesto je ve startu často brzdí strach z byrokracie i případných pokut, a to hlavně u daní. Co jim může papírování ušetřit a jak své podnikání danit co nejvýhodněji?

Článek

Česko má sice podle daňové poradkyně Zuzany Bartůškové z BKP Finance daňový systém poměrně složitý - samotné bariéry pro začátek vstupu do podnikání jsou ale velmi nízké: „Určitě bych chtěla povzbudit ty, kteří to zvažují, aby se nebáli - a začali podnikat klidně postupně při svém zaměstnání, studiu nebo při mateřské,“ říká.

Pokud člověk začíná s nízkými výdělky, je pro něj nejvýhodnější odvádět každý měsíc zálohy na sociální správu a zdravotní pojišťovnu a dávat si část prostředků na spořicí účet pro případ, že by nakonec musel platit víc: „Záleží na individuálních podmínkách, ale kdybych měla dát bezpečnou radu, tak řeknu - dávat si stranou třeba 15 %,“ radí a dodává, že potřeba je myslet i na daňové přiznání a - v případě vyšších příjmů - i samotné placení daní.

Co je paušální daň

Pro ty, kteří ročně atakují příjmy milionu, milionu a půl nebo dvou milionů korun, je pak výhodnější přihlásit se k takzvané paušální dani, která obnáší placení jedné pevně určené částky každý měsíc. Takové přihlášení je ale možné nejpozději v den zřízení živnosti - a pak až další rok do 10. ledna. Z paušální daně živnostník automaticky vypadává třeba v případech, kdy se stal plátcem DPH nebo byl současně zaměstnán, a platit navíc nebo podat daňové přiznání zase musí, pokud určené příjmy překročil. „Na konci roku ověříme, jestli jsme podmínky splnili a strop nepřesáhli, ale nic dalšího už dělat nemusíme,“ říká Bartůšková.

Dalším často skloňovaným pojmem je pak DPH. Jeho plátcem se povinně stává každý, jehož obrat přesáhne za rok 2 miliony korun. V některých případech je ale podle expertky výhodné stát se plátcem DPH i dobrovolně: „Může se to vyplatit byznysově i marketingově, protože pokud jako OSVČ podnikáme hlavně s velkými firmami, které jsou plátci také, budeme pro ně atraktivnější obchodní partneři. DPH si totiž můžou odečíst a snížit si vlastní daně,“ vysvětluje.

Když začínáte podnikat

Na co dalšího je u daní potřeba dát si pozor? Podle Zuzany Bartůškové třeba na daň z nemovitosti, pokud na příslušném místě člověk podniká, daňové povinnosti spjaté s obchodem mimo ČR nebo na spotřební daň v případě produktů v zahraničí pořízených: „Ruce pryč od alkoholu, paliv a tabákových výrobků. Vůbec je do svého podnikání nemíchejte, a pokud se tím zabývat opravdu chcete, nezapomeňte na konzultaci,“ říká. Poradit se s odborníkem je pak podle ní při startu podnikání namístě nejen v otázce daní, ale i dalších povinností, které s ním souvisí: „Setkávám se s mýtem, že pokud je mé podnikání malé, nemusím nic řešit, že to přijde, až budu vydělávat miliony. Tak to bohužel nefunguje. Pokud si nejste jistí, jsou tu odborníci, kteří vám poradí,“ uzavírá.

Foto: Proženy.cz

Daňová poradkyně Zuzana Bartůšková (vlevo) radí, jak podnikat a mít všechno v pořádkuFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Hlídat si své příjmy, dělat si rezervy - a nebát se říct o radu. I to doporučuje daňová poradkyně Zuzana Bartůšková z BKP Finance těm, kteří zvažují vlastní podnikání. „Bariéry pro start jsou v Česku nízké, tak se určitě nebojte,“ říká mimo jiné v podcastu.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám