Hlavní obsah

Mužská versus ženská pokožka. Čí pleť začíná dřív stárnout a kdo má tlustší kůži?

Foto: South House Studio, Shutterstock.com

Foto: South House Studio, Shutterstock.com

Na rozdíl od žen řada mužů péči o pleť tolik neřeší, přesto se zdá, že stárnou pomaleji. Byla k nim příroda milostivější a opravdu se o sebe nemusí tolik starat, nebo jen jejich pleť vyžaduje jinou péči?

Článek

Zatímco vaše kosmetická polička doslova přetéká, vašemu muži stačí voda po holení, deodorant a čas od času mastný krém na ruce. O tvář nepečuje téměř vůbec. Přesto jeho pleť vypadá jako z reklamy, zatímco vy jste zrovna objevila další vrásku, pigmentovou skvrnu nebo pupínek. Neškodíte si přehnanou péčí a nebyla by ledabylá péče po vzoru mužů nakonec lepší?

Muži, ženy a vrásky

Inspirovat se muži a vykašlat se na péči o pleť by rozhodně byla chyba. Muži totiž mají oproti ženám jednu obrovskou výhodu, a to je silnější pokožka. Je tlustší až o dvacet procent, proto toho víc vydrží a nejsou na ní tolik vidět nedostatky jako jemné vrásky nebo pozvolné povolování. Ani muži se ale vráskám nevyhnou nadobro.

„Oproti ženám je mají sice spíše v pozdějším věku, ale zato mohou být výraznější a hlubší, kvůli větší ztrátě tuku v podkoží. Muži mají navíc ve zralejších letech ve tvářích větší úbytek svalové hmoty, a tím pak dochází k výraznějšímu poklesu kontur obličeje,“ prozrazuje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Ženy stárnou dřív

Zásadní vliv na vzhled pleti mají i hormonální pochody v těle, mají totiž dopad na ubývání kolagenu a elastinu, kterým vděčí kůže za svou pevnost, jemnost a plnost. U žen kolagen výrazně mizí v menopauze, pleť povoluje, má mdlý nádech, vrásky se zvýrazní. Mužům elastin a kolagen ubývá pozvolna a konstantně po celý život, jejich proměna tak není tolik nápadná.

Pro muže je typická mastná pleť

Obecně mají ženy pokožku sušší než muži, proto musí již od mládí volit kvalitní hydratační kosmetiku a vracet do pleti ztracenou vláhu. Muži se suchostí tolik potíží nemají, vlivem hormonu testosteronu se naopak potýkají častěji s přemaštěním kůže. Sice díky tomu netrpí tolik na jemné vrásky, na druhou stranu mívají viditelnější póry a sklony k akné, především v období puberty, kdy hladina testosteronu u chlapců narůstá.

Chraňte se před UV zářením

Stejně jako u žen je i u mužů důležitá pravidelná ochrana před UV zářením v podobě SPF krémů. A to nejen v létě, ale ideálně po celý rok. Běžně si vystačíte s faktorem 15 až 30, v létě klidně sáhněte po padesátce. „Protože je ale u mužů větší výskyt kožních nádorů, jsou nezbytné pravidelné kontroly jednou za rok na dermatologickém pracovišti,“ doporučuje doktor Kučera.

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Muži se také potřebují chránit před UV zářenímFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Za citlivost kůže může holení

Citlivější pleť byste logicky čekali na straně žen. Pokožku mají tenčí, navíc jsou na bolestivé podněty senzitivnější než muži. Požadavky na upravený vzhled ale toto biologické nastavení posunulo. „Tam, kde je kůže mužů více drážděná, může být citlivější než u žen. Například v obličeji při každodenním holení vousů, zejména pokud jde o jedince, který má vrozeně oslabenou kožní bariéru,“ vysvětluje dermatoložka Andrea Vocilková. „Na druhou stranu s sebou tato péče nese možnost vzniku určitého otužení, na pravidelné dráždění si kůže zvykne a přizpůsobí se mu,“ doplňuje lékařka.

Pánská kosmetika 

Tvrzení, že správný chlap má smrdět, už naštěstí dnes vypustí z úst jen buran. Police v obchodech s drogerií plní stále více produktů cílících na muže. I oni dnes více dbají o svůj zevnějšek a každodenní pleťová rutina dává smysl i jim. Zejména pokud chtějí bojovat s nějakým nedostatkem, jako je akné nebo jizvičky po něm či pokožka podrážděná holením. Muži častěji trpí i na kruhy a otoky pod očima, které může mít na svědomí mimo jiné i nesprávné stravování, špatný pitný režim, kouření, konzumace alkoholu nebo nedostatečný spánek. Na vzhled pokožky má totiž vliv váš celkový životní styl.

Načítám