Hlavní obsah

Během oběda a večeře mobil na stůl nepatří a zvedání hovoru už vůbec ne. Je to neslušné, říká Ladislav Špaček

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Chytré telefony se nám během dvou desetiletí téměř přilepily k rukám. A někdo si bez nich nedokáže představit ani pracovní oběd či romantickou večeři. Jenže vyložit na stůl v restauraci „svatou trojici“, tedy mobil, klíče od auta a peněženku, jak to někteří muži dělají, je pořádné faux pas. Kdy je správné vypnout zvonění a přístroj schovat do kabelky nebo kapsy? A co je největší trapas?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chytrý telefon má dnes téměř každý a pracovní den si bez něj dokáže představit jen málokdo. Často se zlobíme na děti, že bez mobilu nedají ani ránu, ale ruku na srdce: Nemají to odkoukané od nás? Není výjimkou, že když přijde do restaurace rodinka na oběd a zasedne ke stolu, tak každý člen vytáhne svého „miláčka“ a místo rodinné konverzace všichni zírají na displej… Situace, kterou vídáme poměrně často. Normální, řeknou někteří a druzí odvětí: Strašné!

Vypněte zvuk a mobil schovejte

„Při společenském stolování mobil na stůl nepatří, není k tomu ani důvod – měli bychom se plně věnovat svému partnerovi. Telefon přepneme na tichý chod a uložíme do kabelky nebo kapsy. Nepřijaté hovory pak vyřídíme po odchodu z restaurace,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček. Důvod je prostý – ohleduplnost a úcta vůči partnerovi. Také v případě rodinných obědů by měl zůstat přístroj uklizený a lidé u stolu by se měli věnovat sobě navzájem. Vždyť témat ke konverzaci je nepřeberně.

Pracovní oběd telefon na stole snese

Jiná situace nastává, když jdeme na oběd, kde budeme s kolegy či partnery řešit pracovní věci. „Při pracovním obědě můžeme mít na stole notebook i mobil, protože hledáme termíny v kalendáři, ukazujeme si grafy, tabulky, čteme si dokumenty. Mobil ale vždy přepneme na tichý režim, abychom neobtěžovali ostatní hosty. Důležití manažeři (asi tak generální ředitel ČEZu) si ho přepnou na vibrace a velitel protivzdušné obrany státu ho bude mít nahlas co nejvíc,“ vysvětluje s lehkou ironií Ladislav Špaček.

Vzít hovor na schůzce?

V případě, že sedíme na obědě nebo večeři s partnerem, máme podle etikety mobil uložený v kapse nebo kabelce. To, že nám někdo volal, tedy zjistíme až poté, co opustíme restauraci. „I kdybychom během večeře zjistili, že někdo volá, není vhodné hovor přijmout, protože tím dáváme najevo, že ten, s kým sedíme u stolu, je méně důležitý než ten, kdo nám volá. Musela by to být Angelina Jolie, aby moje partnerka u stolu uznala, že tohle je důvod hovor vzít,“ glosuje odborník.

Zato během pracovního oběda hovor přijmout můžeme. Ale i to má svá pravidla. Pokud čekáme důležitý telefonát, společníkovi se dopředu omluvíme a mobil pak nezvedáme u stolu, ale odejdeme s ním do ústraní.

  • Jestliže během schůzky nebo pracovního oběda telefonní hovor přijmeme, buďme struční, jasní a jděme rovnou k věci. Hovor ve stylu „nyní se dozvíte můj životní příběh“ nepatří na žádnou schůzku.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tyto zásady platí samozřejmě nejen pro telefonování, ale také pro přijímání a posílání zprávFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Největší trapas? Odejít telefonovat na WC

Máte svrbění se během večeře či oběda podívat, jestli někdo nepsal nebo nedal nový příspěvek na sociální sítě? Řeknete si, že to zkouknete cestou na toaletu. Jenže ono to tak rychlé asi nebude… Nejenže riskujete utopení mobilu, ale odejít na schůzce nebo během večeře na toaletu a tam vyřizovat hovory nebo kontrolovat sociální sítě je opravdu trapné. Někdo čeká, až se kabinka uvolní, a co se třeba nedozví… A navíc čas plyne a váš protějšek na vás čeká u stolu…

Načítám