Hlavní obsah

Mluvíte ze spaní? Nejde jen o zlozvyk, je to varování, které byste měli brát vážně

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Mluvení ze spaní je překvapivě častý problém. Alespoň po určitou etapu života ho zažijí dva ze tří lidí. Přijde vám to číslo přehnané? Mnozí lidé se somnilokvií, jak se tento problém odborně nazývá, si ho ani neuvědomují.

Článek

Pokud váš spolunocležník mluví ze spaní, působí to možná na první pohled úsměvně. Tělo tím ale ohlašuje, že s ním něco není v pořádku. Není to roztomilý zlozvyk, ale varování, které může upozornit na nevhodný životní styl i zvýšenou zátěž nervového systému.

Během spánku se střídají dvě fáze - non-REM a REM. Ta druhá je hluboká a tělo i mysl by měly být v podstatě paralyzované. Pokud mozek selže a tuto funkci nespustí, můžete mluvit, neovladatelně se pohybovat, chodit. Porucha chování v REM spánku je předmětem zkoumání, někdy se při ní totiž pacienti chovají až agresivně, existuje i možná souvislost s Parkinsonovou chorobou.

Váš mozek doopravdy nespí

Spánek je velmi citlivá záležitost a jeho kvalitu snadno naruší to, co jste přes den dělali, co jste jedli nebo na co před usnutím myslíte. Pokud se do spánku nepřepnete zcela, může mozek zůstávat nadále aktivní jako při bdění. Dostavit se pak může některá ze spánkových poruch, jako noční můry, náměsíčnost nebo právě mluvení ze spaní (8 zajímavých poruch, které lidem ničí spánek).

Pozor po změně času

Celoživotní somnilokvie, tedy mluvení ze spánku, je dost vzácná, trpí jí asi pět procent populace. Krátkodobě ji ale zažijí dva lidé ze tří. Nejčastěji se porucha objevuje následkem jet legu při cestování mezi časovými pásmy, problém ale může přijít i po posunu času, třeba když se mění letní na zimní.

Foto: i-am-helen, Shutterstock.com

Některým lidem chvíli trvá, než si jejich biorytmus zvykne na to, že vstávají o hodinu dřív (nebo později)Foto: i-am-helen, Shutterstock.com

Stres a ponocování spánku nesvědčí

Spouštěč ale může být i mnohem vážnější. Mluvení ze spaní někdy provázejí problémy se spánkovou apnoí - dechovou obtíží během spánku. Vzniká i následkem neřešeného stresu a častých úzkostných stavů. Objevit se může i vlivem delší spánkové deprivace, ať už ponocujete kvůli tíze starostí nebo touze po bohatším společenském životu či sledování napínavého seriálu. Dlouhodobé zanedbávání spánku má zkrátka na organismus vždycky neblahý vliv.

Pozor na kávu a světlo

Samotné mluvení ze spaní vás asi do rukou lékaře nepožene. Budíte-li se ale i po dlouhém spánku unavení a nelepší se to, může laboratorní spánkový test pomoci odhalit příčiny, které mohou být zásadnější než jen neklidná pusa. Důležité je vždy zlepšit předspánkovou rutinu i pohodlí během samotného spánku.

Co udělat před spaním, aby byl spánek kvalitní?

  • Večer se snažte omezit silný čaj, kávu a alkohol.
  • Pravidelně se hýbejte, vyvarujte se ale silového cvičení těsně před spaním, tělo se pak nemůže naladit na odpočinek.
  • Do večerní rutiny zařaďte zklidnění a meditaci.
  • Pozor na počítač, televizi, mobily a jiné zdroje jasného a modrého světla. Zkuste v místnosti rozsvítit červené světlo, pomáhá stabilizovat přirozené rytmy tělesných hodin.
  • Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, pravidelnost je pro kvalitu spánku zásadní.
  • Ložnici vyvětrejte, nepřetápějte a pozor na některé rostliny, které mohou ztěžovat dýchání.
Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Než jdete do postele, dodržujte rituály, které vedou ke kvalitnímu spánkuFoto: Pheelings media, Shutterstock.com

Problémy se mohou stupňovat

Ve spánku asi nevyzradíte zásadní tajemství, většinou jde o nesmyslné blábolení. Je ale dobré obtíže řešit, mohou se totiž stupňovat. Mluvení může přerůst v křik a pak i v bezděčné pohyby, při kterých může spáč spadnou z lůžka a zranit se nebo udeřit spoluspáče.

Polovina dětí mluví ze snu

U dětí je mluvení ze spánku (a náměsíčnost) výrazně častějším jevem, objevuje se asi u poloviny z nich. Jde o zcela přirozený jev, který souvisí s nevyzrálostí nervové soustavy. Malé děti nedokážou tak hladce přecházet mezi bděním a spánkem, po desátém roce většinou ze spánku mluvit přestanou.

Pokud jste si všimli, že dítě mluví ze snu více než obvykle, zaměřte se na kvalitu jeho spánku. Děti potřebují více spánku než dospělí, je pro ně důležité spát co nejdéle bez přerušení. Mluvení ze spaní může být i následkem velkého vzrušení nebo obav, zaměřte se přes den na klidnější aktivity a méně intenzivní zážitky. Děti se snadno přehltí.

Načítám