Hlavní obsah

Gumoví medvídci mají svátek. Je jim 102 let a těch prvních byste se lekli. Sníte jich kilo a půl ročně?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Gumoví, tedy želatinoví, medvídci mají 15. července svůj svátek. A není divu – už 102 let patří po celém světě mezi nejoblíbenější sladkosti dětí i dospělých, tak si svůj mezinárodní den rozhodně zaslouží. Co všechno o nich možná nevíte?

Článek

Gumové medvídky uvedla na trh firma Haribo v německém Bonnu už v roce 1922. Její zakladatel Hans Riegel si při vymýšlení tvaru nové cukrovinky vzal za vzor živé medvědy, kteří se objevovali na poutích, kde trochu bavili a také trochu děsili publikum. Dlužno říct, že první medvídci se od současných „baculatých a usměvavých“ docela lišili. A třebaže se z dnešního pohledu mohou zdát zvláštní, získali si velkou popularitu. Pojďme se podívat, jakým vývojem za tu dobu prošli a co zajímavého o nich třeba ještě nevíte, i když jste jich možná spořádali už pěkných pár kilo.

Ze života gumových medvídků

  • I když gumové medvídky vyrábějí různé značky, původní vytvořila firma Haribo v roce 1922 a uvedla je na trh pod názvem „tančící medvěd“. Byli mnohem větší, než jsou dnes, a prodávali se po dvou kusech za jeden pfennig.
  • Původní medvědi byli z arabské gumy, dnes už mají jinou recepturu, která je ale tajná a zná ji jen pár lidí.
  • V roce 1930 dostal původní tančící medvěd kamaráda – medvídka Teddyho. Ten byl menší a celkově kulatější. Jeho inspirací už nebylo živé zvíře, ale plyšové hračky (Teddy bear), které se staly velice populární a své jméno získaly po prezidentovi USA Theodoru Rooseveltovi.
Foto: Haribo

Původní medvídci jsou inspirováni živými medvědy, kteří tančili na poutích… Jak se vám líbí?Foto: Haribo

  • Medvídci, které známe jako „zlaté“, dorazili na trh v roce 1960. Úspěch byl takový, že vznikl oficiální rodný list Zlatého medvídka a roku 1967 byli medvídci Goldbären zaregistrováni jako ochranná známka u německého patentového úřadu a ostatní „neznačkoví“ musejí mít jiný tvar.
  • V roce 1978 se vzhled medvídků změnil a s drobnými odchylkami zůstává stejný dodnes.
  • Roku 1989 medvídci trochu změnili také barvy – důvodem bylo použití barviv z ovoce a rostlin. Vyrábějí se v červené, žluté, bílé, růžové a oranžové a v roce 2007 se k nim přidala zelená. Chutnají po ananasu, pomeranči, citronu, jahodě, malině a po jablku. Roku 2009 přišli na trh medvídci, kteří obsahují 25 % ovocné šťávy a jsou měkčí.
Foto: Haribo

Zlatí medvídci dorazili na trh v roce 1960 a byl to takový úspěch, že dostali rodný list a jejich název i tvar byly patentoványFoto: Haribo

  • Nejoblíbenější a podle zákazníků nejchutnější jsou červení medvídci!
  • Statistiky říkají, že každý z nás sní za rok průměrně 1,5 kilogramu gumových medvídků!
  • Kdybyste vedle sebe poskládali želatinové medvídky, kteří se vyrobí za jediný rok, vznikla by řada tak dlouhá, že by desetkrát obtočila planetu!

Gumoví medvídci jako zdroj želatiny?

Milovníci želatinových bonbonů, včetně medvídků, si jejich častou konzumaci omlouvají tím, že jsou „zdravé na klouby“, protože obsahují želatinu. Jenže 100 gramů medvídků Haribo obsahuje 45,6 gramu cukru, proto byste se měli soustředit na jiný zdroj želatiny a přiznat si, že je prostě máte rádi… Pro upřesnění: ve 100 g medvídků je celkem 77,4 g sacharidů, 6,9 g bílkovin, 0,5 g tuku a 0,07 g soli. Energetická hodnota tohoto množství je 1 459 kJ. Želatinové bonbony navíc patří mezi potraviny, které nejvíc ničí zuby.

Foto: Archiv firem

Zleva: Haribo Goldbären, 1 kg, prodává Grenze Markt za 148 Kč. Želé medvídci bez cukru, 1 kg, prodává Veselá Veverka za 269 Kč. Pedro Medvídci, 1 kg, prodává Nuties za 139 KčFoto: Archiv firem

Související témata:
Potravinářství

Načítám