Hlavní obsah

Menstruuji, a ještě jsem chudá! Chudoba a menstruace: dvě tabu, o kterých se u nás (ne)mluví…

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Červenou menstruační krev ještě donedávna „hrála“ v reklamách zářivě modrá tekutina. Větší symbol pokrytectví asi nenajdete. A je to stejně bolestné jako fakt, že pro mnoho českých žen je skutečný problém zvládnout „své dny“ důstojně a beze studu. Nemají totiž na vložky. Nevěříte?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je až s podivem, že zrovna menstruace je stále tabu. V 21. století, kdy se běžně hovoří o jakékoli jinakosti, sexu či zdravotních hendikepech, je toto téma stále obestřeno jakýmsi tajemstvím – skoro jako by snad ani neexistovalo. „Menstruace ale není nějaký šokující fakt. Šokující je jen to, že jsme po generace naučené ji považovat za něco, o čem se nemluví, co je tak trochu nechutné, špinavé,“ říká Lucie Gregorová ze spolku Sola pomáhá, který se intenzivně věnuje pomoci ženám, jež mají ztížený přístup k menstruačním pomůckám.

Dvě stigmata najednou

Z výzkumu agentury NMS Market Research z roku 2022 vyplynulo, že o menstruaci by na veřejnosti nemluvilo až 40 % dotázaných. Ale menstruační stigma a tabu se neprojevují jen tím, že se o menstruaci běžně nemluví, ale třeba také ve chvíli, kdy skrýváte tampon nebo vložky, jen aby nikdo nezahlédl, s čím jdete na záchod… S tímto zcela přirozeným tělesným jevem se totiž běžně spojují pocity studu či trapnosti.

A podobné je to s chudobou – ani o té se příliš nemluví, i ta zůstává skrytá a nepochopená, i za ni se lidé stydí a ti druzí ji nechtějí vidět. Leckoho samozřejmě napadne, že třeba žena žijící na ulici nebo osamělá matka s dětmi nemá například dostatek potravin, ale jen málokdo si uvědomí, že pravděpodobně také „nemá na vložky“. A protože se v případě menstruační chudoby spojují hned dvě „nepopulární“ témata, je to něco, o čem se u nás začalo mluvit teprve nedávno – a ne každý má pochopení.

Kolika českých žen se týká?

„To, že menstruaci vnímáme jako něco speciálního, stigma jen násobí. Menstruuji, a ještě jsem chudá…,“ připomíná těžkou situaci mnoha žen Lucie Gregorová. A dodává, že přesná data, koho menstruační chudoba ohrožuje nejvíc, chybějí. Lze ale vycházet z výzkumů PAQ Research o chudobě v Česku. Z nich vyplývá, že 18 % obyvatelstva spadá do strádající třídy a 22 % do ohrožené třídy – to jsou ti, kdo žijí od výplaty k výplatě. A v obou těchto skupinách mají ženy výrazné zastoupení – lehce přes 60 %. „Můžeme se tedy domnívat, že přesně toto bude společenská vrstva, která je menstruační chudobou ohrožená,“ doplňuje Anna Pašková ze spolku Sola pomáhá.

Další ohrožená skupina: studentky

Problém se hojně týká i mladých lidí. Jak už v roce 2021 upozornil projekt Neviditelní, až 12 000 studentů vysokých škol v ČR je ohroženo chudobou! Na studentky ve věku 18 až 26 let se ve svém průzkumu zaměřila psycholožka Manuela Haug. Oslovila 1102 respondentek a 30 procent z nich uvedlo, že jim po uhrazení nezbytných výdajů (nájem, potraviny, doprava) zbývá méně než 2000 Kč měsíčně a nákup menstruačních pomůcek představuje důležitou položku v rozpočtu. Jako finanční zátěž to označilo téměř 40 procent mladých žen! Mnohé si kvůli úspoře kupují hygienické potřeby nižší kvality a čtvrtina přiznává, že aby ušetřila, používá pomůcky déle, než by měla.

Co to je růžová daň?

Newyorská organizace pro ochranu práv pracovníků a spotřebitelů (DCWP) udělala průzkum, z něhož vyplynulo, že stejné výrobky označené „pro ženy“ jsou obecně dražší než výrobky označené „pro muže“ – a to bez smysluplného důvodu. Tomuto jevu se už od začátku 90. let říká růžová daň. Mnohé organizace i některé političky se snaží na problém upozorňovat a dosáhnout například i toho, aby se na menstruační potřeby vztahovala nižší sazba DPH – což se u nás zatím nepodařilo. U nás je sazba 21 % a patří k nejvyšším v EU.

Kalíšek není řešení pro každého

Možnost, jak se vyhnout nutnosti nakupovat vložky a tampony, představuje pořízení menstruačního kalíšku. „Je to udržitelná alternativa k jednorázovým pomůckám. I při intenzivním používání vydrží více než pět let. Za tu dobu nahradí až 1750 vložek či tamponů,“ říká designérka Anna Marešová, která ve spolupráci s gynekology kalíšek v několika variantách vytvořila. Podobně vložky a tampony mohou nahradit také menstruační kalhotky.

Nicméně je tu několik zádrhelů. Je-li žena opravdu chudá a „obrací každou korunu“, pak zkrátka nemá na to, aby jednorázově vydala za kalíšek či za kalhotky několik set korun, dále je nutné vybrat správný typ i velikost, což není úplně snadné… A je jen velmi obtížné kalíšek oplachovat a aplikovat například na toaletách v práci, kde není umyvadlo přímo v kabince, nebo dokonce na veřejném WC. Podmínkou bezpečného užívání je pravidelný přístup k tekoucí vodě, možnost kalíšek sterilizovat, kalhotky měnit a prát…

Boj proti menstruační chudobě

Naštěstí i u nás existují organizace, které si problém uvědomují a snaží se pomáhat. Například potravinová banka občas distribuuje menstruační potřeby nebo Člověk v tísni v rámci svého programu Ženské zdraví ve vyloučených lokalitách vzdělává o reprodukčním zdraví. A již zmíněný spolek Sola pomáhá se zaměřuje na sociálně slabé skupiny žen. „Zajišťujeme materiální pomoc, osvětu a nově máme v týmu specialistku, která se více zaměří na politický lobbing a systémové změny,“ říká Lucie Gregorová.

Načítám