Hlavní obsah

Letos je jim 60. Víme, jak se udržují Monica Bellucci, Keanu Reeves, Russell Crowe nebo legendární zoufalka!

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Je věk jen číslo? Každý to má jinak, ale šedesátku vnímá jako milník hodně lidí. I slavní. A rádi se podělí o svůj názor na stárnutí i svůj životní přístup. Který letošní šedesátník je považovaný za nesmrtelného a která šedesátnice kašle na diety a radši si dá víno a těstoviny?

Článek

Jak se žilo v době narození těchto dam a pánů, tedy před šedesáti lety? Rok 1964 byl ve znamení pokračujícího politického uvolňování a dobývání vesmíru, ale i přecpané MHD nebo dlouhého čekání na opravu pračky. Velkým sportovním úspěchem byl zlatý olympijský hattrick Věry Čáslavské, filmové sféře kralovaly filmy jako Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů nebo Limonádový Joe. A také se narodila spousta dnes slavných umělců a umělkyň. Kdo z těch, kteří letos oslavili nebo oslaví šedesátku, stárne s grácií a klidem a kdo je z toho trochu nervózní?

Monica Bellucci

Italská herečka, která skvěle ztvárnila Bond girl a má na kontě řadu ocenění, se stárnutí nebojí. V rozhovoru pro médium The Sunday Times Style prohlásila, že je na každé ženě, aby si zvolila způsob, jakým ke stárnutí přistoupí.

Ona se rozhodně nehodlá trápit striktními dietami a přísným cvičením, radši sem tam zajde na pilates a dopřeje si dobré víno a pastu. Však je to také Italka! Křivky měla vždycky a nehodlá na tom nic měnit. Navíc stárnutí je jediná cesta k dlouhému životu a ona si užívá, že tělo sice ztrácí na pevnosti, ale zase člověka obohacují životní zkušenosti.

Russell Crowe

Gladiátor patří v posledních letech k mužům, kteří vypadají celkem letitě. Napomohl tomu šedivý hustý plnovous a kila navíc. Letos ale shodil vousy a celkem prokoukl.

Ke svému stárnutí se nevyjadřuje, je i spokojený s rolemi, které jsou mu nabízeny. Komentuje však své „stárnoucí“ kolegyně a upozorňuje je, že místo aby si stěžovaly, že pro ně nepíšou scenáristé zajímavé postavy, měly by si připustit svůj věk. Vzorem by jim měly být třeba Meryl StreepHelen Mirren, říká. První zmíněná však ne zcela souhlasí a upozorňuje, že sexismus v Hollywoodu je velké téma! Důkazem budiž například nepoměr v hlavních mužských a ženských postavách nebo míře odhalenosti, ženy jsou ve filmech daleko častěji nahé než muži.

Courteney Cox

Představitelka Monicy v seriálu Přátelé je prý šedesátkou překvapená, ale rozhodně ve stárnutí nevidí problém. Spíš nechápe, jak ten čas letí. Cítí se usedlejší než dřív, využívá životních zkušeností a ví, co chce zažít, na co se chce soustředit a co naopak chce z života vypustit.

Dopřává si komplexní kosmetickou péči, nezanedbává osobní wellness a jak řekla pro časopis Glamour, věří v hydrataci a ponory do studené vody, což jí dělá dobře na těle i na duši. Co by naopak nikdy neudělala, je odejít z domu, aniž by se namazala opalovacím krémem. Pak se také snaží hodně spát a duševní pohodu si udržuje tím, že zásadně nečte komentáře online.

Teri Hatcher

Hvězda Zoufalých manželek si prý, co se stárnutí týče, vzala k srdci radu herečky Jane Fondy, která chce především žít vědomě a v souladu sama se sebou. Hatcher vychovala dceru, hrála v populárních show, vyhrála ceny, a má být tedy na co pyšná. A že dnes není tolik vidět, jako v dobách největší slávy? Aktivní je stále, jen v jiné oblasti. Dala se mimo jiné na pečení a slaví velké úspěchy.

Ač měla Teri Hatcher vždy štíhlou postavu, neustále o sebe pečuje - nedrží žádné striktní diety, ale snaží se jíst zdravě a hodně běhá, dokonce s dcerou uběhla maraton. A žije aktivně, hraje golf a maluje.

Elle Macpherson

Supermodelka, kterou magazín Time označil v roce 1989 jako The Body (tělo), oslavila šedesátiny letos v březnu, ale jako mnohem zásadnější důvod k oslavám označila svých dvacet let střízlivosti. Odznak od Anonymních alkoholiků sdílela v září minulého roku a v rozhovoru pro časopis Body and Soul řekla, že život bez alkoholu jí umožnil lépe poznat samu sebe. Nikdy této volby nelitovala. Cítí se vitálně a ač jí mnozí říkají, že vypadá neuvěřitelně, ona se tak především cítí, a to je nejdůležitější.

Keanu Reeves

Legendární představitel Nea z filmu Matrix vypadá už roky stejně a na internetu fanoušci diskutují o jeho nesmrtelnosti. On na přímé dotazy odpovídá, že samozřejmě stárne jako všichni ostatní a výborně se tím baví.

Pravda je, že Keanu Reeves žije velmi uvědoměle a zdravě. Dbá na správné stravování a jí jen lehká jídla, vyhýbá se stresu, snaží se dost spát a podobně. V kondici se zcela vědomě udržuje i tím, že se učí novým věcem a dovednostem, pro Men's Journal pak řekl, že je dodnes vděčný filmu Bod zlomu, díky kterému se naučil správně cvičit.

Načítám