Hlavní obsah

Nebezpečné léto: Skoky do vody, trampolíny a skluzavky, kolo i plavání mohou mít fatální následky

Foto: Dizfoto, Shutterstock.com

Foto: Dizfoto, Shutterstock.com

V létě, když tráví všichni víc času venku, přibývá úrazů. Je to hlavně tím, že o dovolených a prázdninách si chtějí všichni užívat na „plné pecky“ a mnohdy přecení své síly nebo snáze přehlédnou rizika. Jak od případných úrazů ochránit děti a kde jim hrozí nebezpečí nejčastěji?

Článek

Nejen proto, že jsou dovolené a prázdniny, ale hlavně díky počasí jsme v létě častěji venku a začnou se hýbat i ti, kteří tomu po zbytek roku moc nedají. Navíc se mnozí chtějí předvádět, možná mají i něco vypito – zkrátka právě během letních měsíců vyjíždějí sanitky daleko častěji, bohužel i k dětem. „Podle statistik je nejčastější příčinou úrazů u dětí pád, a to především v důsledku uklouznutí či zakopnutí. Následují úrazy způsobené pádem z kola, na bruslích, při skocích do vody, skákání na trampolíně a při jízdě na skluzavce,“ upozorňuje Kristýna Přibylová, zakladatelka speciálních dětských tělocvičen Monkey's Gym. Jak sebe i děti před úrazy chránit?

Nepřeceňujte své síly

Jestli přes celý rok hlavně sedíte v kanceláři a vaším jediným sportem je dobíhání autobusu nebo občasné vyjití schodů, není dobré se o dovolené vrhnout hned do velkých fyzických aktivit, jako jsou celodenní túry po horách, cyklovýlety nebo sjíždění řeky na raftu. Každý pohyb je pro zdraví přínosem, ovšem pokud nejste trénovaní, je třeba si uvědomit své limity. (Anebo se o zlepšení kondice postarat předem, jak radíme v článku Jak rozhýbat tělo. Nejdůležitější je cvičení, které zvládne každý. Dělejte ho každý den). Za zbytečnými úrazy stojí převážně únava a přepínání sil, stejně jako zanedbání ochranných pomůcek. „Zlomeniny zápěstí nebo dlouhých kostí rukou jsou typickým zraněním cyklistů, zlomený loket, noha a poškozené kolenní klouby ukazují na jezdce na kolečkových bruslích. Letní klasikou jsou rozsáhlé odřeniny a hnisající rány. Přibývá dětských úrazů na trampolínách a přes veškerá varování se mezi nejčastější letní zranění řadí i úrazy hlavy a páteře po skocích do neznámé vody,“ vyjmenovala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Nebezpečné skoky do vody

Každý rok bývá kolem dvanácti fatálních úrazů páteře a míchy ze skoků do vody. Bohužel končí většinou trvalou invaliditou. Těch, kteří po skoku do neznámé vody skončí v nemocnici, je ale mnohonásobně víc. „Spousta poranění je naprosto zbytečná a následuje poté, co se lidé vyhecují a skáčou z enormní výšky do neznámé vody, přičemž narazí na dno nebo kámen, nebo nezvládnou techniku skoku – tělo do vody může narazit se stejnou razancí, jako kdyby dopadlo na betonovou plochu,“ popisuje příčiny Iva Bílková.

  • Pokud se rozhodnete do vody skákat, lepší je po nohách, protože jejich kosti a pánev ztlumí alespoň část nárazu, a i když by se zlomily, na bederní a vyšší obratle působí menší fyzikální síla.
  • Při skocích po hlavě dochází nejčastěji ke zranění lebečních kostí, krční páteře a kompresním zlomeninám obratlů. Kdy po úrazu hlavy volat záchranku?
  • Když dopadnete na vodní hladinu z velké výšky břichem nebo zády, může to skončit jen modřinami, ale hrozí i poškození měkkých tkání s následným vnitřním krvácením. „Za maximální bezpečnou výšku pro skok se uvádí většinou tři metry, ale záleží na věku, hmotnosti, pevnosti svalů, schopnosti zkoordinovat dopad tak, aby vodu protnuly nejprve špičky prstů a pak i natažené dolní končetiny se zpevněnými koleny a kyčlemi,“ upřesňuje Iva Bílková.

Velmi rizikové trampolíny

Na mnoha zahradách, ale i u hotelů a ubytoven či na dětských hřištích najdete trampolíny. Děti je milují, ale lékaři před nimi neustále varují, protože se na nich děti často zraní (Proč trampolíny nesnáší lékařka dětského urgentu?). „Nejčastěji jde o pohmožděniny, zlomeniny zápěstí, kotníků a poranění loketních kloubů. Ale může jít i o závažné poranění páteře, které by mohlo skončit ochrnutím dolních končetin,“ uvádí Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa.

Přesto není třeba skákání na trampolíně zakazovat, ale udělat maximum pro prevenci úrazů. „Když si vaše dítě chce zaplavat, nehodíte ho na hodinu do bazénu a nepředpokládáte, že se mu nic nestane. Většinou projde nějakým výcvikem a učí se plavat. U trampolín se to nedělá,“ upozorňuje Radovan Hudák, lékař na Klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF a FN Motol. Základem je naučit děti správně padat.

Kromě fyzického tréninku je také důležité brát ohled na věk dítěte. Americká ortopedická společnost uvádí, že děti mladší 6 let by na trampolínách vůbec neměly skákat.

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Děti do šesti let by podle Americké ortopedické společnosti na trampolíně skákat nemělyFoto: Martin Novak, Shutterstock.com

Prolézačky, houpačky a skluzavky nejdřív vyzkoušejte

Na dětských hřištích hrozí úrazy i na dalších hracích prvcích, jako jsou prolézačky, houpačky nebo skluzavky. Než na ně dítě pustíte samotné, měli byste si je společně projít, vy byste měli zkontrolovat jejich bezpečnost (Víte, co přesně na dětském hřišti ohlídat?) a dítě s vaší asistencí vyzkoušet, zda na ně „stačí“. „Pozor také na skluzavky, i když se může zdát, že jsou bezpečné, nepříliš strmé a dostatečně pomalé, často až po první jízdě zjistíte, že tomu tak není. Ve slunných dnech také ověřte, zda nejsou příliš horké, mnoho materiálů má tendenci se zahřívat a dětem pak hrozí popálení,“ radí Kristýna Přibylová.

U vody nespusťte děti z očí!

Bohužel každé léto přinese několik tragických utonutí (Víte, jak pomoci tonoucímu a na co přitom pozor?), ať dospělých nebo dětí – často k nim dochází i u rodinných bazénů, stačí chvilka nepozornosti. Je důležité si uvědomit, že tonutí je tichý proces, který trvá jen chvilinku. Nejvíce rizikovou skupinu představují děti ve věku do devíti let. Prevencí je hlavně dávat pozor a domácí bazény zabezpečit, například lamelovým krytem, alarmem, který signalizuje pád předmětu do vody, nebo oplocením s dětskou pojistkou.

V případě, že s dětmi vyrazíte na veřejné koupaliště nebo do přírody, zjistěte, kde jsou vyhrazená místa pro plavce a zda na místě funguje plavčík nebo Vodní záchranná služba. Ukažte dětem, kam se mohou v případě nouze obrátit. Postarejte se i o záchranné pomůcky, jako je kruh, rukávky nebo vesta.

Prevence úrazů na kole

Jízda na kole, stejně jako cykloturistika, jsou v posledních letech stále ve větší oblibě. Dochází hlavně ke zranění hlavy – proto hraje klíčovou roli přilba, a to nejen u dětí, u kterých se považuje za samozřejmost, ale i u dospělých. Samozřejmostí by mělo být i to, že na kolo budete sedat vždy v takovém stavu, abyste odhadli své možnosti a mohli adekvátně reagovat na situaci, náročnost terénu a podobně. Měli byste také odhadnout své možnosti pro případ, že se chystáte zkoušet náročné treky.

Načítám