Článek
Patříte mezi ty, kteří podlehli svátku zamilovaných a slavíte svatého Valentýna? Nebo využijete každé příležitosti, kdy si můžete udělat radost a zkusit nový prožitek? Pokud jste aspoň jednou odpověděli ano, jste tu správně. Oslavte Valentýna stylově a bez práce v kuchyni. Vydejte se se svou drahou polovičkou na gastronomické rande do našeho hlavního města.
1. Restaurace Štangl a degustační menu
Oslava lásky si zaslouží degustační menu! Večeře o třech či šesti chodech v karlínské restauraci Štangl je unikátním zážitkem, který zasáhne všechny vaše smysly. Usedněte ke stolu a ochutnejte tradiční, mnohdy polozapomenuté lokální a sezonní suroviny z lesa, pole a divočiny v netradičním zpracování a originálních kombinacích, jako je třeba uzený úhoř nebo mléčné kroupy s pečenými kdoulemi. Ve Štanglu nahlédnete do gastronomické laboratoře, kde kuchařský tým pracuje s fermentací či ušlechtilými plísněmi, a vytváří tak jedinečné chutě, vůně i textury. K večeři vyzkoušejte originální nealkoholické párování – přeslazené konvenční limonády nečekejte, každý chod doprovodí neotřelý míchaný koktejl.
- Cena od 1 498 Kč
2. Café Savoy a valentýnská večeře
Nasajte atmosféru kavárny vídeňského stylu a užijte si jedinečného genia loci restaurace, jejíž bohatá historie sahá více než 130 let do minulosti – zarezervujte si honosnou večeři v Café Savoy. Na svatého Valentýna si tu pro hosty připravili slavnostní tříchodové menu. Co ochutnáte? První chod představuje marinovaná hovězí svíčková se sušeným žloutkem a koriandrem, druhým chodem je hovězí Wellington s lanýžovou bramborovou kaší a růžičkovou kapustou. Večer sladce završí čokoláda s odpalovaným těstem a mučenkou, do tohoto moučníku se nejspíš hned zamilujete.
- Cena od 2 495 Kč
3. Marie B - zážitková restaurace
Slyšeli jste už o menu à la carte blanche tedy o tzv. prázdném menu, kdy jen obsluze sdělíte, co nejíte nebo na co jste alergičtí, a kuchař pak pokrm sestaví dle aktuálních surovin? Od něj to vyžaduje notnou dávku kreativity a flexibility, od hostů zase otevřenou mysl a chuť bavit se. Pokud vám některý z připravených chodů nesedne, obsluha ho vymění. Tajemné čtyřchodové menu bez pevného lístku a uvolněnou atmosféru zažijete v Marii B, mladším sesterském podniku michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Vezměte partnera či partnerku a vyrazte za vzrušujícím překvapením, vždyť přesně o tom by měl být svátek zamilovaných!
- Cena 1 600 Kč
4. Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici
Máte to rádi sladké? Pak se se svou drahou polovičkou vydejte do české cukrárny Myšák v centru Prahy. První hosty tu původní majitel František Myšák přivítal v roce 1911, na jeho pomerančové placičky a vyhlášený zmrzlinový pohár s griliášem se stály fronty až na ulici. Dnes nebudete vědět, jakou sladkost vybrat dřív – pulty v Myšákovi se prohýbají pod celou řadou tradičních poctivých tuzemských zákusků z kvalitních surovin. Život si můžete osladit větrníkem se slaným karamelem, kremrolí, rakvičkou se šlehačkou, laskonkou, likérovou špičkou, pražskou koulí, indiánkem… Ale také nespočtem dortů, buchtičkami se šodó nebo třeba vdolky z plundrového těsta. Na Valentýna Myšák nabídku rozšíří o romantické věnečky ve tvaru srdce a jahodové kočičí jazýčky. Pohodlně se usaďte a užijte si dezert v příjemném bzukotu malé prvorepublikové cukrárny provoněné kávou!
5. Kurzy vaření v Praze
Nechce se vám do restaurace ani cukrárny? Pojměte Valentýna hravě – darujte si v páru navzájem poukázku na kurz vaření. Valentýnskou večeři si pak budete moct připravit jakýkoliv den v roce, i na Valentýna nebo První máj. Chuťově i informačně nabité kulinářské kurzy, během kterých se vydatně najíte a dobře napijete, nabízí třeba UM, místo pro vzdělávání a inovace, za nímž stojí odborníci ze sítě restaurací Ambiente. Několikahodinové lekce vedou zkušení profíci a určené jsou všem, kdo hoří pro gastronomii. Naučíte se krájet jako šéfkuchař, pokoříte šťavnaté steaky, osvojíte si domácí přípravu kávy nebo konečně zjistíte, jak na domácí chleba či nadýchané sladké kynuté pečivo. Dalším takovým místem, kde se můžete kurzu zúčastnit, je například i Pražský kulinářský institut pod taktovkou Romana Vaňka.