Hlavní obsah

Vedete prvňáčka do školy? Oblečte ho slavnostně. A sebe také! Tatínkům v trenýrkách je vstup zakázán

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Nástup do školy je pro každé dítě velká událost, a proto je vhodné se pořádně „vyfiknout“. Mladí pánové mohou zvolit košili a pohodlné dlouhé kalhoty, malé slečny zase šatičky nebo halenku se sukní. Na kraťasy s tričkem zapomeňte! Jak obléknout svého prvňáčka?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První den školního roku 2024/25, který je za dveřmi, nastávající prvňáčkové netrpělivě očekávají. Hlavou se jim honí spousty otázek: Co je ve škole čeká? Jaká bude paní učitelka? A co noví kamarádi? A někteří malí školáčci přemýšlejí také o tom, co si na sebe v tento významný den obléknou. A s tím jim pomohou nejen rodiče, ale také odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Pevně stanovený dress code neexistuje

Co se stylu oblékání týče, neexistuje žádný pevně stanovený dress code. Nicméně teplákové kraťasy či stále více oblíbené teplákovky nebudou pro první vkročení do školních lavic to pravé ořechové. Přece jen, nástup do první třídy je spojován s jistou obřadností. „Vstup do školy je pro každé dítě první velká slavnost v životě. Proto bychom měli potomkům umožnit, aby si ji prožili co nejvíc, protože na ten den budou vzpomínat možná celý život,“ upozorňuje Ladislav Špaček.

Dítě se musí cítit dobře!

I když chcete dítko obléknout jako ze žurnálu, neměli byste zapomínat na jedno důležité pravidlo: Dítě by mělo mít vybrané oblečení rádo. Pokud na něj doslova navléknete něco, v čem se necítí a co se mu nelíbí, spojí si první školní den s něčím negativním – a to určitě nechcete. „Chlapcům můžete dát dlouhé kalhoty, světlou košili, a nebude-li horko, i vestičku, která bude působit slavnostně. Děvčata to mají jednoduché, nejlepší volbou jsou letní šaty nebo sukně s halenkou,“ radí Ladislav Špaček a dodává, že outfit mohou děti vybrat společně s rodiči.

Foto: fotosparrow, Shutterstock.com

Kytička pro paní učitelku je prvním krokem k navázání nového vztahuFoto: fotosparrow, Shutterstock.com

S holčičkami to bývá jednodušší

Většina holčiček nosí ráda šatičky – odmalička si hrají na princezny a k těm prostě krásné šaty patří. V případě chlapců to někdy bývá trochu složitější. Ti často chtějí být spíš za loupežníky než za uhlazené prince. Ustrojit malou slečnu tak bude zřejmě o něco jednodušší než navléci společenský modýlek na malého gentlemana. Malí kluci totiž o nové boty ani „slušné“ oblečení většinou nežadoní.

Příklady táhnou

Podle Ladislava Špačka je nejsilnějším výchovným nástrojem nápodoba. „Dítě od útlého věku napodobuje rodiče – jsou mu vzorem v chování, řeči, jednání s lidmi, v oblékání. Jestli tatínek usedá ke stolu v trenýrkách a pije pivo z láhve, z jeho syna patrně nevyroste uhlazený diplomat,“ říká s nadsázkou odborník. Proto by se měli rodiče v první školní den chopit své role vzoru a hezky se obléct. „Tatínek, který jde do školy v šortkách, sandálech a tričku, ve kterých běhá denně po zahradě, nevytváří v dítěti pocit slavnostního okamžiku,“ vysvětluje expert na etiketu.

Kytka pro paní učitelku? Ano!

Kytička pro paní učitelku podle Ladislava Špačka představuje pro školáka důležitý signál, že kromě rodičů vstupuje do jeho života nová důležitá osoba: „Učíme děti, že předávat dárky včetně květin je radost pro obě strany. Je to první krok k navázání pozitivního vztahu s učitelkou.“ Dítě si ale současně v kolektivu, v němž se ocitá poprvé, hledá také nové kamarády. „Už i k nám dorazil zvyk, kdy děti přinášejí v první školní den velký kornout plný bonbonů, které jsou určeny právě pro spolužáky. Je to pomůcka, která pomáhá překonat dilema, jak oslovit souseda v lavici,“ uzavírá Ladislav Špaček. Jak rychle vyrobit kornout? Můžete na to použít i zbytky balicího papíru.

Načítám