Hlavní obsah

Kyselina hyaluronová neplatí jen na vrásky. Pomáhá při popáleninách, vrací zrak a vyživuje klouby

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Téměř před sto lety ji vědci objevili, dalších třicet let zkoumání ale trvalo, než odhalili její blahodárné účinky. Dnes je běžnou součástí kosmetických přípravků, které bojují se stárnutím. Je kyselina hyaluronová opravdu takovým zázrakem?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejde o žádný uměle vytvořený elixír mládí. Kyselina hyaluronová je látka tělu vlastní, běžně se nachází nejen v kůži, ale třeba i v očním sklivci. Právě z něj ji vědci vůbec poprvé izolovali, konkrétně ze sklivce skotu. Léta zkoumání odhalila, že tato zvláštní látka je zodpovědná za hydrataci tkání a jejich pružnost, čehož se rychle začalo využívat v medicíně i kosmetice. Zkoumá se ale i nadále a zdá se, že její využití bude do budoucna ještě širší.

Bakterie mládí

Kyselina hyaluronová vlastně není kyselina, ale polysacharid běžně se vyskytující v lidském těle i v organismech mnoha zvířat. Právě z nich se dříve získávala, izolovala se ze zvířecích očí, žraločí kůže nebo kohoutích hřebínků. Vědecký vývoj i požadavky na etičnost kosmetického průmyslu tomu učinily přítrž, dnes se kyselina hyaluronová získává z buněk streptokoků nebo z bakterie Escherichia coli. Výsledkem je bezpečnější a čistší produkt.

Uleví popáleným a vrací zrak

V 60. letech se stala zázrakem při léčbě popálenin i různých poranění. „Díky silným regeneračním účinkům je v podstatě předurčená k rozsáhlému využití při hojení a zacelování ran, ale například i bércových a jiných chronických vředů nebo píštělí,“ vysvětluje Kristina Nešporová, vedoucí výzkumu fyziologie buněk ve společnosti Contipro, která je jedním z průkopníků výroby a používání kyseliny hyaluronové u nás.

Od 70. let kyselinu hyaluronovou používají také oční lékaři při operacích, například při výměně oční čočky. Injekce s touto zázračnou látkou se používají i jako výživa poškozených kloubů. Používá se také k umělým kožním a kostním štěpům, při regeneraci poškozených jater, při zánětlivých onemocněních i jako nosič pro lepší cílení léčiv v organismu. Její výzkum navíc nadále pokračuje, mimo jiné i v kontextu léčby rakoviny.

Žíznivá houba

Kyselinu hyaluronovou lze nalézt v kloubech či očích, její největší koncentrace je ale v kůži. Díky tomu, že v pokožce zadržuje vodu, udržuje ji pružnou, svěží a mladistvou. „Je za tím schopnost kyseliny hyaluronové vázat až tisícinásobné množství tekutiny oproti vlastní hmotnosti. Zadržováním vody v tkáních pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a v konečném důsledku zpomalovat stárnutí pokožky,“ říká Vladimír Velebný, generální ředitel společnosti Contipro.

Není tedy divu, že kromě lékařů a farmaceutů si jejích účinků brzy všiml i kosmetický průmysl. Látka, která hojí, hydratuje a regeneruje, našla uplatnění zejména v anti-age produktech a omlazujících procedurách.

Omlazující injekce, krémy i kapsle

„Zachování nebo opětovné získání kyseliny hyaluronové je cílem mnoha výrobků péče o pleť. Dnes jsou vědci velmi úspěšní v úsilí začlenit tuto kyselinu do složení produktů péče o pleť, proto ji najdete v pleťových vodách, krémech, sérech i ve formě doplňků stravy,“ vysvětluje Katarína Demetriou, majitelka kosmeticko-farmaceutické společnosti Pharma MKL.

Jednotlivé produkty se liší svou účinností. Molekula kyseliny hyaluronové je celkem velká, z různých krémů a mastí se tak dostane jen do svrchní vrstvy kůže, která je díky tomu hebká a vyhlazená, nepronikne ale do spodních vrstev, kde vznikají hluboké vrásky. Užívat ji ale můžete i vnitřně, ve formě kapslí i nápojů. Kyselinu hyaluronovou je možné aplikovat hluboko do pleti i v podobě výplňových injekcí. Právě proto, že je nedílnou součástí lidského těla, organismus se jí nijak nebrání.

Foto: aleksandr talancev, Shutterstock.com

Injekční výplně s kyselinou hyaluronovou pronikají i do hlubších vrstev kůžeFoto: aleksandr talancev, Shutterstock.com

Mizet začíná už ve dvaceti

Kyselina hyaluronová poskytuje tělu mnoho benefitů, proto je velká škoda, že jí tělo samé postupně tvoří stále méně a méně. Tento nezvratný proces začíná už kolem dvacítky, ve čtyřiceti je již její produkce zhruba poloviční. Negativní dopad na její tvorbu má také kouření, nadměrné opalování, zánětlivá onemocnění, ale i některé potraviny jako citrusy, borůvky a brusinky, jejichž enzymy blokují tvorbu kyseliny hyaluronové.

Není tedy od věci doplnit ji na seznam užívaných doplňků stravy. Pravidelné užívání se brzy projeví na zlepšení stavu svalů, kloubů, sliznic a samozřejmě i na pružnější pleti, silnějších vlasech a pevnějších nehtech. Při aplikaci zvnějšku vyhlazuje jemné linie, zmírňuje syndrom suchého oka, zlepšuje stav sliznic a má pozitivní vliv na schopnost organismu regenerovat.

Načítám