Hlavní obsah

Kvíz: Rozumíte pokojovkám? Pak jistě víte, jak často zalévat orchidej nebo proč nemá monstera díry

Foto: titov dmitriy, Shutterstock.com

Foto: titov dmitriy, Shutterstock.com

Domácnost bez živých květin by vám přišla smutná a fádní, jenže ne všem pokojovkám se u vás daří? Víte, jak správně pečovat o interiérové rostliny?

Článek

Některé rostliny jsou mimořádně háklivé na péči, vám ale vadnou a hynou i nenáročné pokojovky? Možná jim nesvědčí frekvence zálivky nebo místo, které jste jim doma vybrali. Po našem kvízu byste měli mít o něco jasněji. Nebo jste rozený zahradník a dáte ho na plný počet bodů?

1. Dřív hlavně ozdoba úřadů, dnes doslova královna mezi pokojovkami. Monstera získala na popularitě a její vyříznuté listy zdobí nejednu domácnost. Co myslíte, že se s rostlinou děje, pokud jí na dorůstajících mladých listech chybí typické výkroje nebo dírky?
2. Jak často zalévat orchideje?
3. Fíkus, odborně fíkovník pryžodárný, může dorůst klidně až do stropu. Až kolik metrů může mít v jeho domovině, pralesích jihovýchodní Asie?
4. Podařilo se vám z pecky avokáda vypěstovat rostlinku? Kam ji nejlépe umístit, aby se jí dařilo?
5. Tchynin jazyk, botanicky správně Sansevieria, dostal jméno pro své dlouhé špičaté listy. Ty jsou přirozeně zeleně žíhané, mohou se na nich ale objevit i žluté skvrny. Čeho jsou příznakem?
6. Češi patří k vášnivým pěstitelům kaktusů. Víte, proč mají tyto sukulentní rostliny trny?
7. Kapradinám se daří i ve stinných místnostech, třeba v koupelně. Žloutnou a opadávají ale při příliš suchém vzduchu v místnosti. Co jim může pomoci?
8. Pro začínající pěstitele se doporučuje například nenáročný zamiokulkas. Snese i stinný kout, méně častou zálivku, nepotřebuje rosit a dobře je mu i v těsném květináči. Citlivý je snad na jedinou věc, kterou je…
9. Aloe vera neboli aloe pravá je oblíbený sukulent, jeho dužnaté listy se hodí jako rychlý lék na popáleniny, afty, štípance nebo řezné rány. Může se dužina z listů jíst?
10. Muškáty, odborně pelargonie, jsou oblíbenou ozdobou oken i balkonů. Nejen pro svou krásu, ale i proto, že jejich vůně dokáže…

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám