Hlavní obsah

Nová vyhlídka s vanou se šampaňským. Odtud jste Prahu ještě neviděli

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

„Jdeme do Máje, tam to seženeme,“ znělo z úst nejednoho Pražana koncem 70. let. A je jedno, jestli se jednalo o potraviny, oblečení nebo průmyslové zboží. I když postupem času upadla tato stavba tak trochu v zapomnění, nyní se návštěvníkům otevírá v plné své kráse.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poprvé otevřel své brány návštěvníkům v dubnu 1975. Původně se měl jmenovat Prior 02, což značilo, že se jedná o druhý obchodní dům v Praze. Tím prvním byla Kotva. Ještě během výstavby se ale přejmenoval na Máj, což mu v různých obměnách zůstalo dodnes. Od té doby prošel několika proměnami, tou finální by měla být ale ta nynější, která láká nejen na nákupy, ale i zábavu a zážitky.

Něco málo z historie

Původně měl obchodní dům 10 700 metrů čtverečních prodejní plochy, tři suterény, přízemí a šest podlaží. Sjížděli se tam lidé z celého Československa. Na jednom místě totiž našli všechno, co potřebovali – potraviny, obchody s oblečením, obuví i všechny doplňky. Máj vznikal společně s výstavbou obchodního domu Kotva. Důvod byl prostý, rodiny se rozrůstaly, Československo zažívalo opravdový babyboom a bylo jasné, že klasické koloniály, které byly na každém rohu, nebudou už stačit. Realizace se zhostili mladí zapálení architekti z ateliéru SIAL Karla Hubáčka, autora hotelu na Ještědu. Právě z jejich hlavy vznikl nápad umístit eskalátory na okraj. Mělo to své opodstatnění, protože vedle Máje měla stát ještě jedna prodejní budova a „jezdící schody“ měly obě místa propojovat. To se však stalo až o mnoho let později, s výstavbou nákupní pasáže Quadrio.

Problém s nedostatkem zboží

V Kotvě pracovalo až dva tisíce prodavačů a plán byl takový, že denně obslouží až 75 tisíc návštěvníků. V Máji, který byl rozlohou o něco menší, bylo zaměstnáno 923 prodavaček a prodavačů. Nastal ale problém se zbožím, to brzy docházelo a regály zely prázdnotou. „Chyběl toaletní papír, dámské hygienické potřeby, prací prášky nebo zavařovací víčka,“ popsala pro Českou televizi Jana Peprná, která v Máji pracovala jako prodavačka. Dodala ale, že o lidi i přesto nouzi neměli. Máj stál přímo v centru Prahy, na rohu Národní a Spálené ulice, pod ním jezdily tramvaje všemi směry, takže to měli všichni blízko a vyhlášená byla i jídelna s cukrárnou ve čtvrtém patře. Nechybělo ani kadeřnictví a pedikúra.

Stará stavba s nádechem nového

První větší změnou prošel Máj v 90. letech, kdy se přejmenoval na K-Mart po americkém řetězci, který ho vlastnil. V roce 2009 na něm začalo zářit anglické „My“ a od 24. června letošního roku se na něm zase rozzáří nápis, snad již poslední, Máj Národní. Nabízí devět pater plných zážitků a zábavy. První dvě patra jsou věnována restauracím, obchodům a spotřebnímu zboží. Třetí a čtvrté patro je zasvěceno zábavě, kultuře a vzdělávání. V 5. patře si na své přijdou ti nejmenší, protože je tam pro ně připraven velký zábavní park plný prolézaček. Šesté patro obývá unikátní výstava mapující českou historii, celé 7. patro je věnováno fanouškům superhrdinů a osmé zase milovníkům gastronomických zážitků. To nejlepší ale čeká na návštěvníky v posledním, devátém patře. Otevřela se tam totiž vyhlídková terasa Fly Vista, ze které je nádherný výhled na celou Prahu.

Diskutované plastiky Davida Černého

Už dlouho dobu nebylo nic tak diskutované jako plastiky motýlů od výtvarníka Davida Černého. Ty jsou umístěny na fasádě. „Když nám svůj návrh před lety přinesl, spadla nám brada. Dílo v sobě nese mnoho zásadních odkazů, symbolů a poselství,“ vysvětluje Martin Klán, vlastník developerské společnosti Amadeus Real Estate, a. s., pod kterou budova Máje spadá.

Co všechno v Máji najdete?

● Počet moderních arkádových her: 125

● Zábavné prvky pod jednou střechou: 193 (125× arkádovky, 6× šipky, 3× billiard, 2× shuffleboard, 3× prize games, 1× racing bug, 3× karaoke, 2× F1 simulátor, 8× GT simulátor, 1× minigolf, 24× PC, soft play hřiště, toddler area, dětský kolotoč, lezecká stěna, vzduchové bludiště, zipline, míčkový bazén, Mini City, skluzavky a tobogány, trampolíny, ninja prolézací dráha, dětský bagr s míčky, 8× interaktivní místnosti s příběhem o historii Prahy, merch obchod s 14× komiksovými postavami).

● Indoor minigolf o 18 jamkách

● Bar přes dvě patra o celkové výšce 7,593 m

● Počet vystavených (různých) lahví na baru: 904

● Bar v interiéru o délce 36 m

● Křišťálové lustry pod jednou střechou v počtu 251 kusů

● Heroes Park o rozloze 768 m2

● Back in Time o rozloze 873 m2

● Vana jako champagne bucket 1,8 × 0,9 × 0,89 m

● Křišťálová kostra nad barem 4,8 m

● Motýli na fasádě 12,4 m x 15,16 m

Načítám