Hlavní obsah

Nejlepší seriál poslední doby vrací do hry kovboje a Kevina Costnera

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Od seriálu Yellowstone o rodině Duttonových, která vlastní největší ranč v USA, se nejde odtrhnout. Přitom kovbojové už přece dávno nejsou trendy… Nebo je to jinak? Kovbojů není totiž nikdy dost. A diváci si zamilovali charismatické obsazení v čele s Kevinem Costnerem, intriky v rámci rodiny i mimo ni a milostné zápletky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Internetové algoritmy už dávno vyhodnotily, že jsem seriálová nadšenkyně, a proto na mě reklamy na nové kousky skáčou ze všech stran. Seriálu Yellowstone jsem dlouho odolávala, ale nakonec jsem podlehla. A rodině kovboje a majitele největšího dobytčího ranče v USA, Johna Duttona (Kevin Costner), propadla.

Miluji, jak přes den spravují ranč, bojují za svou půdu i za lásku, tvrdě dřou. A fascinuje mě, že se soumrakem vylézají z jejich skříní kostlivci a oni nejdřív zkouší zapomenout se sklenkou whisky v ruce a následně popadnou svou oblíbenou zbraň, přizvou loajálního parťáka a jdou se s problémem vyrovnat po svém.

Vůbec se nedivím, že je tenhle kousek o pěti sériích jedním z nejsledovanějších seriálů všech dob.

Krev není voda a rodinu máš jen jednu

Rodinné dynastie a jejich příběhy jsou vždy seriálovým zlatem, důkazem za všechny jsou např. seriály Dallas, To jsme my nebo Hra o trůny. A strasti i slasti rodiny Johna Duttona, jeho tří synů a jedné dcery, vnuka, kovbojů na ranči i protivníků baví televizní diváky nyní.

Hlavní hrdina se sice vyzná v rančerství, ale co se týče vztahů s dětmi, chybí mu jeho žena, která kdysi tragicky zemřela a jejíž citlivost by ocenil. Každé z jeho dětí je silná osobnost a ač je pro ně rodina důležitá, mají i oni své sny a touhy a ty se ne vždy dají realizovat právě na ranči.

Společně ale bojují proti rozrůstajícím se městům, indiánské rezervaci a někdy i proti sobě navzájem. A vám se tají dech, protože někdy žijí vaši hrdinové opravdu na hraně zákona i života a smrti.

Foto: Profimedia.cz

Kevin Costner je jako John Dutton skvělý a je jedno, zda hraje vysokou politickou hru nebo učí vnuka, jak být kovbojemFoto: Profimedia.cz

Nejsou bezchybní, ale drama se samo nevyrobí

Co má zcela jistě obrovský podíl na popularitě televizní show, je nejen skvělé obsazení, ale i výborně napsané postavy, dialogy. Hrdinům věříte každé slovo, každé gesto, chápete, proč reagují, jak reagují, umíte se s nimi ztotožnit.

Chápete, proč John Dutton tak lpí na rodinné půdě. Pochopíte, že Beth Dutton není jen tak bezdůvodně protivná, ale že bojuje s traumaty a démony. Porozumíte tomu, proč benjamínek Kayce Dutton musel z ranče odejít i proč se nakonec vrátil, a svým jednáním vás překvapí Jamie Dutton.

A stejně tak si oblíbíte předáka ranče Ripa Wheelera a jeho kovboje, ze srdce budete nenávidět všechny, kdo jim hází klacky pod nohy.

Beth miluje celou svou duší

Beth Dutton je úplně jiná než ostatní seriálové hrdinky: je drzá, drsná, jde přes mrtvoly, když si to práce pro rodinný podnik žádá, pro svého tátu by totiž udělala cokoli. Většina lidí se jí tak trochu bojí a do puntíku pro ni platí, že je lepší držet si nepřítele nablízku.

Zpočátku si říkáte, co má tahle krásná sexy zrzka, která snídá cigaretu a kafe, neobědvá a nikdy nedojí večeři, protože rozzuřeně uteče a jde si nalít panáka, za problém. Pak zjistíte, že je to loajální ženská, která si prošla peklem, a tak jak umí nenávidět, umí i milovat. Její lovestory s Ripem strčí do kapsy i Viviane a Edwarda (Pretty woman) nebo Rose a Jacka (Titanic).

Nejvíc jsem se smála, když jí otec po ranní hádce řekl: „Beth, běž a zkaz den zase někomu jinému.“ A ona se jen usměje tím svým sexy úsměvem a jde na věc.

Foto: Profimedia.cz

Beth Dutton (Kelly Reilly) vám přiroste k srdci. Budete trpět s ní během mučení, plakat s ní, když bude mít zlomené srdceFoto: Profimedia.cz

Čím chceš být a proč právě kovbojem?

Který kluk nechtěl být aspoň na den kovboj? A která holka nechtěla aspoň jedno rande s kovbojem? Vždyť kdo je víc sexy než chlap v džínách a kožených návlecích, se stetsonem na hlavě a slámou v puse, který to umí s koňmi, pěstmi i lasem a se ženami…

Přitom je to práce náročná, nevděčná, nikdy nekončící. A rozhodně díky ní nezbohatnete. Ale je to vášeň… A kovbojské příběhy jsou odjakživa obrovsky atraktivní. Umožňují únik z reality, máte pocit, že kovbojové zastavili čas. Ti chlapi neřeší, kdo je cool na instagramu, ale aby jejich stádo bylo zdravé…

Příroda, která bere dech

Nádhernou atmosféru seriálu dotváří příroda, ve které se odehrává. A vy máte pocit, že tady, v panenské přírodě státu Montana, je svět ještě v pořádku. Chápete, co cítí John Dutton, když vyjde před dům za ranního rozbřesku s hrnkem kávy a hledí do údolí, proč tak zarputile tohle rodinné dědictví brání.

Načítám