Hlavní obsah

Na návštěvě ve vězení. Nejzajímavější filmy, seriály a dokumenty zpoza mříží

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Vězení asi není místo, kam byste se za normálních okolností chtěli podívat. Ale když u toho můžete sedět v pohodlí svého obýváku a mlsat třeba něco dobrého? To není zas tak špatný nápad. A právě proto je vězeňské prostředí u filmařů i diváků velmi oblíbené. Tohle jsou ty nej filmy, seriály a dokumenty zpoza mříží. Léty prověřená klasika i novější záležitosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dostat se do vězení, to není asi ničí sen. A možná právě proto je to prostředí, které je svým způsobem lákavé. Filmy a seriály z vězeňského prostředí bývají úspěšné, ať už jde o napínavé thrillery, akční snímky, ale i dokumenty. Tohle je náš výběr toho nejlepšího, co můžete zhlédnout – samozřejmě z pohodlí a bezpečí vlastních domovů a hlavně s neomezenou svobodou.

Klasika, která nikdy neomrzí

Jsou filmy, jež můžete vidět pořád dokola. A mezi ně patří samozřejmě Vykoupení z věznice Shawshank s Timem Robbinsem a Morganem Freemanem v hlavních rolích. Film je starý 30 let, ale příběh mladého bankéře Andyho, odsouzeného na doživotí za vraždu ženy a jejího milence, diváci stále milují. On vinu odmítá, ale verdikt je neúprosný. V obávané věznici se spřátelí s Redem, jenž si svůj doživotní trest odpykává již 20 let a snaží se tamnímu peklu přizpůsobit. Andyho při životě drží jen sen a plán, jak se dostat na svobodu.

Podobnou klasikou je i snímek Zelená míle z roku 1999. Mysteriózní drama s Tomem Hanksem v hlavní roli v sobě má totiž všechno – záhadu, boj dobra se zlem, nádech mysteriózna a hlavně notnou dávku dojetí. Příběh gigantického Johna Coffeyho, který je neprávem odsouzen za vraždu dvou dívek k trestu smrti, ale přesto v sobě nenosí zášť a pomocí svých zvláštních schopností léčí lidi ve svém okolí, rozpláče i ty největší drsňáky.

Určitě jste slyšeli i o filmu Motýlek z roku 1973 se Stevem McQueenem a Dustinem Hoffmanem v hlavních rolích. Osudy dvou vězňů odsouzených na doživotí, jednoho vzpurného a druhého trochu slabšího duchem, kteří se z nelidských podmínek pokusí utéct, stále umí diváky pohltit.

Poslední klasikou je film Plán útěku, klasický akčňák s dvěma ikonickými legendami v hlavních rolích. Podívat se na to, jak Arnold SchwarzeneggerSylvester Stallone osnují dokonalý útěk z dokonale zabezpečené věznice, je zážitek.

Vítejte v ženské věznici

Nápravná zařízení pro ženy jsou samostatnou kapitolou, a pokud jste ještě neviděli úžasný seriál Orange Is the New Black (Netflix), neváhejte. Natáčel se mezi lety 2013 až 2019 a má sedm sérií. Hlavní hrdinkou je Piper, mladá žena z dobré rodiny, která ale v minulosti udělala jednu chybu a kvůli ní si nyní musí odsedět 15 měsíců v ženské věznici. Jenže i tam platí drsné vězeňské zákony, navíc je to svět plný žen s neuvěřitelnými životními osudy a zorientovat se v něm není ani trochu snadné. V Orange Is the New Black najdete vše – drama, dojetí, napětí, lásku, nenávist, sex, ale věřte, že se mnohokrát i zasmějete. Podobné téma pak má i seriál Vis a Vis. I v něm je hlavní hrdinkou mladá důvěřivá žena, která se ne úplně svou vinou dostane do drsného prostředí ženské věznice a musí se naučit žít v drsných podmínkách.

Holky za mřížemi (Netflix) sice nejsou film ani seriál, jde o americký dokument z roku 2018, ale odehrává se také v prostředí ženské věznice. Přesněji řečeno v prostředí nápravných zařízení pro dospívající dívky, které si tam nejen odpykávají trest, ale především se snaží poprat se svými traumaty, konflikty a minulostí.

Novější vězeňské kousky

U dokumentů ještě chvíli zůstaneme, Netflix má totiž ve své nabídce dva, které by vaší pozornosti neměly uniknout. Já jsem vrah vás seznámí s nechvalně proslulými vrahy, kteří si odpykávají tresty, ale rozhodli se podělit se svými mrazivě děsivými životními příběhy. A pak je to dokument Nejdrsnější věznice světa, v němž se investigativní novináři nechávají zavřít do těch nejbrutálnějších a nejhorších nápravných zařízení po celém světě. A pozor, jeden díl je věnován i české věznici Bory.

Seriál Vězeňské bratrstvo (Netflix) je napínavým příběhem mladé právničky, která řeší obrovské dilema. Policie po ní totiž chce, aby donášela na svého bratra, jenž je ve vězení a je vůdcem začínající zločinecké frakce.

Čas (HBO) je kritiky velmi dobře hodnocená britská minisérie, která zkoumá současný britský vězeňský systém. A to z pohledu dvou zcela odlišných mužů. Doposud bezproblémového učitele (hraje ho hvězdný Sean Bean), který při nehodě omylem způsobí smrt jiného člověka, trápí ho pocity viny a svůj čtyřletý trest pokorně přijme. A pak z pohledu čestného a starostlivého dozorce.

Blok 99 je klasický, ale velmi dobře natočený akční thriller o bývalém boxerovi (Vince Vaughn), který v krizi a touze zabezpečit rodinu přijme práci drogového dealera. Ale samozřejmě skončí ve vězení a ocitne se v jeho nejhorší sekci, jíž se musí probít. Film je skvělá akční podívaná na jeden večer.

Posledním tipem je pak španělský krimiseriál Ztracená, který vypráví o otci, jenž pátrá po své unesené dceři. Pro její nalezení udělá cokoli, třeba se nechá i zavřít do kolumbijské věznice. A tím spustí lavinu událostí, které změní život jemu i spoustě dalších lidí.

Chcete spíš něco méně náročného, úsměvného, prostě „holčičího“? Jak ztrestat nevěrníka a užít si konečně bez dětí! Nejhezčí filmy o síle ženského přátelství

Načítám